Осмо издание на фестивала за съвременни танци „Антистатик“

От 15 до 21 май в София ще се проведе осмото  издание на фестивала за съвременни танци  „Антистатик“. Събитието ще бъде под мотото  „Говорите ли танц?“. Фестивалът ще бъде  открит от едно от събитията на европейската  танцова сцена – „Танцова вечер на Мери  Вигман“, спектакъл на Фабиан Балба,  номиниран за Европейска награда за  хореография.

Тази година фокусът на фестивала е начинът,  по който танцът прави дисекция на настоящето  през оглеждане в миналото и въобразяване на бъдещето, какво говори едно връщане към началата на съвременния танц за паметта на тялото и промените в неговото представяне и възприемане.

http://peika.bg/pictures/33950_374_.jpg

Смелите артистични решения, модерните интерактивни инсталации и разнообразието от новаторска хореография ще са само част от цялото удоволствие на фестивала. Събитието ще бъде съпроводено и от лекции, семинари и уъркшопи. Специалното тази година е Международната застъпническа среща за съвременен танц „Адвокати на танца“. Инициативата е на балканската танцова мрежа „Номадска танцова академия“. Срещата ще предшества официалното откриване на фестивала и ще се проведе между 13-15 май.

В програмата на „Говорите ли танц?“ ще бъдат показани  едни от най-ярките почерци на съвременния български танц и пърформанс – на Мирослав Йорданов, на Живко Желязков и на постоянно провокиращия Иво Димчев с премиерата на „ФБ театър”. Гости на фестивала ще бъде иканадско-германската продукция „Какво сега?“ на Лудвиг Янг – съосновател на прочутата танцова компания на Саша Валц “Sasha Waltz and Guests” в Берлин.

Стажанти на
За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to