Музика

От бездомен до Грами. Кратка история на живота на Anderson .Paak.

26.09.2019

Anderson .Paak, неговите барабани и разтърсващата комбинация от хип-хоп и нео соул са нещо, което ни вълнува през последните няколко години. През април тази година излезе и последният албум на изпълнителя – Ventura. Той и групата му The Free Nationals вече знаят как да покоряват чартовете. Работят здраво, супер продуктивни са, а музиката, която правят, е кеф.

И съм готов да споря с всеки, който твърди, че .Paak не е един от най-добрите артисти в жанра в момента. И то, абстрахирайки се от вдъхновяващата му история на дете, видяло дрога, двама родители в затвор, мечтател, изоставящ мечтата си, за да се грижи семейството и мъж, достигнал дъното. Ще ви разкажа всичко в следващите редове.

Anderson Paak live at Rebel Night Club (Feb 26th, 2019) . Снимка: Flickr

На 8-и февруари 1986г., в Окснард, Калифорния, проплаква Брандън Пак Андерсън. Баща му е от афро-американски произход, а майка му има корейски и афро-американски гени. Когато е на седем, става свидетел на сцена, в която баща му пребива майка му. Това е и последният път, в който вижда своя баща, който влиза в затвора за 14 години, а после не поддържат връзка. По-късно баща му умира.

Майка му запретва ръкави и започва бизнес, в който продава ягоди на ресторанти. Скъсва се от работа и това се превръща в процъфтяващ бизнес, омъжва се повторно, купува си дори ягодови полета. Покрай всичко това тя и децата излизат от мизерията и започват да живеят луксозен живот (поне спрямо предишните стандарти). Приказката не продължава, защото тя и доведеният баща на Брандър Пак Андерсън са обвинени в укриване на данъци и влизат в затвора. Тук се и пречупват нещата.

Адекватно е да кажем, че винаги е бил около музиката. Като малък обича страшно много да танцува. Често е можел да бъде забелязан в брейк битки в междучасията в училище. На 5-6 години се обсебва от хип-хоп. На 12 се запознава с барабаните. Комбинирайки влечението му към хип-хоп, танци и барабани, музиката се превръща във фар в живота му. И свети всеки път, когато е изгубен.

По-късно започва да работи като учител по музика, асистент, видеооператор, писател, продуцент и изведнъж…започва работа във ферма за марихуана. Това всъщност съвпада с най-трудния момент в живота на .Paak, в който той почти се отказва от музиката. Никой не се вълнува от това, което създава, парите свършват, родителите му са в затвора, има жена и дете и животът му за известен период се простира от диван на диван и от търпението на някой близък да го приюти. Paak е бездомен, казва, че е приключил с музиката, разпродава си грамофона, плочите и музикалното оборудване.

В тези моменти идват приятелите. Някои му дават диван, други му дават малко време в студио, трети му дават подкрепа. Повече отколкото по принцип се очаква да дава някой. Paak сам признава, че единствената причина Venice да бъде направен и пуснат в пространството са неговите приятели и хората, които му подават ръка в този момент. А това Dr. Dre да повдигне вежди от изумление, слушайки албума, вече е заслуга само на таланта на Anderson .Paak.

Именно и така започва приказката. Dre включва Paak в Compton (2015). А впоследствие започва и да го продуцира. Което на музикален език в този бранш означава едно – успех. През 2016-а работи с Ейдриън Милър по Malibu, който е невероятна продукция и всеки трябва да я слуша по няколко пъти. Oxnard е албум, който му позволи да експериментира с повече рап линии и твърд хип-хоп. Ventura е албум, в който се върна традиционното за Paak соул звучене и красиви инструментали от неговата банда – The Free Nationals. Paak вече колаборира с най-големите.

И разбира се, питаме се – как едно бездомно момче достига до номинация за Грами? Формула няма. Но има няколко основни фактора – изобилие от талант, любов към музиката и една шепа добри приятели, които да те издърпват от дъното, когато попаднеш там. И да те вкарат пак в студиото.

Снимка: Flickr

Paak си спомня как, обратно в Кентъки, си обещава, че ще издаде албум и ще продаде 10 000 копия от него. С парите ще си купи дрехи, нова кола, ще направи милион долара и после ще стане един от големите в бранша. На последните награди Грами, Paak печели в категория „най-добро рап изпълнение“ с песента си Bubblin. Останалото е история.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваЛюбимите ни блус кавъри на Бет Харт30.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование