Открита е карта на Средната земя с бележки на Дж. Р. Толкин

26.10.2015
Снимка: theguardian.com
Снимка: theguardian.com

Невероятна находка беше направена в старо издание на „Властелинът на пръстените” във Великобритания – карта на Средната земя с бележки от Дж. Р. Толкин в копие на книгата, притежавано от илюстраторката Полин Бейнс, дава светлина над различните детайли, вдъхновили автора.

Бележките на Толкин, написани със зелено мастило, предполагат, че действително авторът се е вдъхновявал от истинския свят: Хобитово е на приблизително същата географска ширина като Оксфорд. Картата също така се позовава на Белград, Кипър и Йерусалим и загатва, че италианският град Равена е първообразът на измисленото селище Минас Тирит, в което предимно се развиват събитията в третата книга от поредицата. Романът често е описван като алтернативна митология на Британските острови и очевидно има някои реални паралели, които авторът прави. Ако не друго, то поне служат като полезни отправни точки за фентъзи вселената на Толкин.

През 1970 г. издателите Алън и Ънуин възлагат на Бейнс илюстрациите по епичното фентъзи и тя работи заедно с Толкин по картата на Средната земя. Писателят предлага много промени в местоположението на градовете и във флората и фауната на земята. Кореспонденцията между двамата от времето на съвместната им работа показва трудните им отношения, поради вманиачеността на Толкин по детайлите и неговата неотзивчивост.

От антикварната книжарница Blackwell’s Rare Books, която продава картата за 60 хил. лири., съобщават, че според тях това е най-ценната колекционерска находка, свързана с известното произведение за последните 20 години.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Първата арт карта на София е вече факт18.05.2018

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика