Па де дьо-то на 1984

Амбициозното дело на хореографа Jonathan Watkins  – да създаде балетно представление по култовата антиутопия на George Orwell, 1984, е нещо, което не се вижда всеки ден на сцената – камо ли на сцената на балета, която сме свикнали да мислим като малко по-консервативна (и именно тук се крие чарът ѝ).jp-jonathan-watkins-bw-bio-studio_1000

Jonathan Watkins

В Northern Ballet, сега на 45 години, където ще се играе балетът, вече са поставяни по-различни адаптации на Брулени Хълмове, Великият Гетсби, Клеопатра. Много хора изразяват опасения, че представлението ще бъде мрачно и потискащо, ала очакванията не се оправдават. Самият Watkins казва, че за него 1984 не е строго определено време, но че е искал да запази концепцията на сюжета. В държавата-дистопия, Океания, своеобразното деление на класи изглежда така: Вътрешна, Външна и проли. Любопитно – танцьорите от Вътрешната партия (хората, съставящи най-малък процент от населението, но пък с най-много права) са свободни да танцуват, както пожелаят, докато тези от Външната и пролите са ограничени в движението си.

1984-Ballet

Tobias Batley в ролята на Winston и Martha Leebolt като Julia.

Tobias-Batley-as-Winston-in-Northern-Ballets-1984

Tobias Batley

Премиерата, която ще бъде последвана от турне, е на 5-и септември в Leeds. 

1984_title-page_flat_0

Стажанти на
За втора поредна година "Под Моста" организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to