Пърформансът Low Cost показва националния ни образ през очите на туриста

12.12.2017

Какъв образ създаваме на България като туристическа дестинация и как рикошира той върху самите нас? Каква маска поставяме пред света и какво лице стои под нея?

Това са само някои от въпросите, които вълнуват екипа на документалния спектакъл Low Cost на младия режисьор Стефан Прохоров. Представлението е в необичаен формат: театър-разходка. Зрителят се превръща в турист и пътува през всички пространства на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”. Във всяко помещение публиката участва в различни изживявания на туриста в страната: избира между брошури на реално предлагани безплатни обиколки из София,  слуша разкази за историята ни с елементи на политическа некоректност, пътува назад във времето към социализма, дегустира типични български продукти и дори купонясва в Слънчев бряг.

България е известна като нискобюджетна дестинация – оттам идва и идеята за заглавието на представлението – Low Cost. Двама души от екипа имат опит като екскурзоводи. На този опит, както и на проучвания, документи и интервюта, е базиран целият документален пърформанс.

Представлението ще се играе пет пъти на 19, 20 и 21 декември във всички зали на Червената къща. Подробности за билетите и часовете ще намерите по-долу.

Low Cost спечели финансиране от „Малък АРТ ДОК грант“ на платформата за документално изкуство В/ХОД. В журито за наградата бяха писателят Георги Господинов, журналистите Диана Иванова и Светослав Тодоров, както и съоснователят на Червената къща Десислава Гаврилова и театралният режисьор Неда Соколовска. В/ХОД за втора поредна година предлага финансиране на творчески екипи с идеи за представления на социални теми.

Екипът на Low Cost се състои от хора с опит в различни аспекти на документалния, сетивния и интерактивния театър. Всички те са сътрудничили в проекти от сроден характер, но за първи път се изправят пред начинание с подобен мащаб. Опитът им като независими артисти в различни международни проекти (САЩ, Китай, Испания, Унгария, Дания и др.) е една от причините да потърсят в темата за туризма симптоми на проблема за националната идентичност и нейното представяне в XXI век.

Освен с финансовата подкрепа на В/ХОД и програмата „Малък АРТ ДОК грант“, Low Cost се осъществява благодарение на сдружение „Три шест пет”, Sofia Event House, туристическа агенция V Travel и ресторанти „Хаджидрагановите изби“ и „Хаджидрагановите къщи“.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
„Dетектив“
Под МостаИван Радоев и Добрин Векилов-Дони влизат в играта „Dетектив“08.12.2017

Още от Под Моста

Димитър РахталиевАнимациите, които създадоха едно поколениеКино