Първата българска фентъзи анимация „Златната ябълка“ е на път

28.04.2015

1
На път е да се появи първият български фолклорен фентъзи анимационен сериал наречен „Златната ябълка“, съобщава Lifebites . Създател на проекта е Димитър Петров – български аниматор работил за  Cartoon Network Studios Europe и няколко други известни анимационни компании. Сериалът е с визия изцяло взаимствана от родния фолклор. В момента той е в етап на разработка, а тъй като идеята му е да популяризира добрата страна на България пред света, се разработва и на български, на английски език.

За работата върху новото българско фентъзи Димитър е поканил голям международен екип от специалисти, сред които хора от екипа на Walt Disney. Продуцент на проекта е Елена Рапонджиева, а главен консултант –  доц. д-р Вихра Баева, член на Института за етнология и фолклористика към БАН.
2

Сюжетът на филма не разказва една конкретна история, а използва елементи от целия ни фолклор и митология, вплетени в различни метафори за връзката между човека и природата, както и за мястото, което заема в нея масовата индустриализация. Действието се развива в митичен планински свят, обитаван от странни герои, като кукери, змейове, самодиви, караконджули. Там хората използват магически чанове, за да се борят с Кошмарите – огромни чудовища, сменящи облика си, които се хранят с човешката скръб, а песента на самодивата може да се окаже както най-големият дар за човека, така и най-злокобното проклятие.
6

Главният герой е 14-годишната Вихра, която е дъщеря на змей и има облак вместо коса върху главата си, а когато се ядоса – малки светкавици започват да проблясват в него. Водеща роля имат и братята Влад и Бран. Основната цел и на тримата е да намерят Златната ябълка – всеки с различна мотивация.
3
В анимацията са засегнати големи световни проблеми като глобалното затопляне, расизмът, отчуждението и много други общочовешки трудности, с които се изправяме всеки ден. Главен дизайнер на персонажите става Светла Радивоева – име, което познаваме като българката, работеща в Дисни по хитове като “Frozen” и “Big Hero 6”. Част от екипа е и Emilie  Timmermans, работила за Cartoon Network –тя е главен аниматор.

Димитър Петров разработва проекта от 2 години, разказва самия той за интервю в „Кинематограф“. Той е завършил анимация в Англия и е работил в Cartoon Network Studios Europе. След известно време се връща в България, където е учуден от липсата на сериозни студия за анимация, при наличието на толкова много млади и талантливи хора, които са ентусиазирани да се занимават с подобни проекти.
4
„Фактът, че тук няма големи студиа, плюс наличието на много талантливи художници, които търсят поле за изява, ме накара да остана и да искам да реализирам „Златната Ябълка“ в България. Потенциала, който страната ни предлага откъм хора, локация и материал за подобен проект е огромен. Както каза един от членовете на екипа ни преди време, „като няма готини проекти, ние сами ще си ги направим“, казва Петев. 

„През последните 2 години се сблъсках с едно истинско съкровище, което никой не използва и което е на път да се загуби. Легендите ни, носиите, музиката и обичаите ни са страшно красиви и много екзотични за останалата част от Европа и света. Въпреки това образа, който самите ние изграждаме и изнасяме, като че ли се концетрира само върху отрицателните черти на манталитета ни. Това винаги ме е дразнело и е една от причините да искам да реализирам „Златната Ябълка“.
5
Основната идея на сериала е да разкаже една положителна, съвременна история, с която всеки да може да се асоциира, независимо дали е българин или чужденец, но да я постави в екзотичната среда на нашата митология и фолклор. Сюжета залага на положителните ни качества като народ. Въпреки, че действието се развива във фантастичен свят, героите ни са изправени пред доста съвременни проблеми“, разказва той идеята за проекта си.“.

Премиерата на Златната ябълка ще се случи на сцената на Кинематограф LIVE. След пилотният филм предстои и реализацията на самият сериал – 24 епизода по 24 минути, които разказват за пътуването на Вихра и братята кукери Влад и Бран към златната ябълка. Повече за проекта може да научите на  www.goldenappleseries.com

 

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Comic Con
Под МостаНай-известната в света уеб-комикс двойка идва на българския Comic Con04.07.2017

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от януари, които трябва да слушатеМузика