Пет филма от Киномания 2015 са сред номинираните за Европейските филмови награди

10.11.2015

unnamed (1)Европейската филмова академия тази година ще връчи своите престижни награди на церемония в Берлин. Вчера бяха обявени номинациите във всички категории. Някои от най-силните европейски филми на годината ще бъдат показани в програмата на Киномания 2015 (12-29 ноември): „Младост”, „Моята майка”, „Съвсем Нов завет”, „45 години” и „Казвам се Самба”.

Безспорният шедьовър на годината – новият филм на Паоло Сорентино „Младост”, е с най-много номинации – в цели пет категории: за най-добър филм, режисура, актьор на Майкъл Кейн, актриса на Рейчъл Вайс и сценарий. Майсторският и затрогващ филм на Нани Морети „Моята майка” е сред фаворитите за режисура и актриса на Маргерита Буй.

"Младост"
„Младост“

Феноменалният хит „Съвсем Нов завет” е номиниран за най-добра комедия. При все, че е с диалог на френски език, филмът на Жако ван Дормел е и белгийското предложение за номинация за „Оскар”.

Британската легенда Шарлот Рамплинг и партньорът и Том Кортни, които вече бяха отличени със „Сребърна мечка” на Берлинале за ролите си в „45 години”, сега са номинирани и за Европейската филмова награда. Филмът е номиниран и за сценарий, а Рамплинг ще получи и Наградата на Европейската филмова академия за цялостно творчество.

Програмата на Киномания улучва и още един националeн фаворит – руското предложение за номинация за „Оскар” е екранизацията на Никита Михалков по Иван Бунин „Слънчев удар”.

Киномания 2015 ще започне на 12 и ще продължи до 29 ноември. Фестивалът ще предложи на феновете си най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и „златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция ще бъдат представени наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

Повече за програмата и филмите следете в сайта на Киномания 2015. Билети за прожекциите може да закупите в Билетен център НДК или в мрежата на Ticketportal.

Прочетете още: „Хамлет“ и „Роджър Уотърс – Стената“ на Киномания

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаФилмът "Всички знаят" ще има извънредна прожекция на тазгодишната "Киномания"16.11.2018

Още от Под Моста

Димитър РахталиевАнимациите, които създадоха едно поколениеКино