Пет филма от Киномания 2015 са сред номинираните за Европейските филмови награди

10.11.2015

unnamed (1)Европейската филмова академия тази година ще връчи своите престижни награди на церемония в Берлин. Вчера бяха обявени номинациите във всички категории. Някои от най-силните европейски филми на годината ще бъдат показани в програмата на Киномания 2015 (12-29 ноември): „Младост”, „Моята майка”, „Съвсем Нов завет”, „45 години” и „Казвам се Самба”.

Безспорният шедьовър на годината – новият филм на Паоло Сорентино „Младост”, е с най-много номинации – в цели пет категории: за най-добър филм, режисура, актьор на Майкъл Кейн, актриса на Рейчъл Вайс и сценарий. Майсторският и затрогващ филм на Нани Морети „Моята майка” е сред фаворитите за режисура и актриса на Маргерита Буй.

"Младост"
„Младост“

Феноменалният хит „Съвсем Нов завет” е номиниран за най-добра комедия. При все, че е с диалог на френски език, филмът на Жако ван Дормел е и белгийското предложение за номинация за „Оскар”.

Британската легенда Шарлот Рамплинг и партньорът и Том Кортни, които вече бяха отличени със „Сребърна мечка” на Берлинале за ролите си в „45 години”, сега са номинирани и за Европейската филмова награда. Филмът е номиниран и за сценарий, а Рамплинг ще получи и Наградата на Европейската филмова академия за цялостно творчество.

Програмата на Киномания улучва и още един националeн фаворит – руското предложение за номинация за „Оскар” е екранизацията на Никита Михалков по Иван Бунин „Слънчев удар”.

Киномания 2015 ще започне на 12 и ще продължи до 29 ноември. Фестивалът ще предложи на феновете си най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и „златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция ще бъдат представени наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

Повече за програмата и филмите следете в сайта на Киномания 2015. Билети за прожекциите може да закупите в Билетен център НДК или в мрежата на Ticketportal.

Прочетете още: „Хамлет“ и „Роджър Уотърс – Стената“ на Киномания

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаФилмът "Всички знаят" ще има извънредна прожекция на тазгодишната "Киномания"16.11.2018

Още от Под Моста

Под МостаГлавните герои и тематики в "Светът на Диска"Литература