Петък – време за „Рай“ и други премиерни наслади на „София Филм Фест“

„Рай“

На „София Филм Фест“ в рамките на петъчния 17 март настава време за „Рай“. Новият филм на Андрей Кончаловски, награден с отличие за режисура на фестивала във Венеция миналата година, ни пренася във времето на Втората световна война. Противно на заглавието си обаче черно-бялата лента разказва драматично за трима души, чиито съдби се преплитат в този кризисен период.

Какво свързва руската емигрантка Олга, французинът Жул и немският офицер Хелмут може да разберем за първи път на голям екран от 19 ч. в Cine Grand Park Center. На същото място от 21:30 ви зове (не толкова) дивия Запад, където Крис Пайн и Бен Фостър ще ограбват банки по братски, а Джеф Бриджис ще се опита да ги спре в дълга си на тексаски рейнджър и то (в) „На всяка цена“.

Още приключения на път ни чакат днес в Зала 1 на НДК от 20 ч., когато помахваме на „Сбогом, Берлин“ заради първата му фестивална прожекция. Немският режисьор Фатих Акин вдъхва газ и приключенски дух на тази адаптация по известен в Германия детско-юношески роман, който проследява двама ученици и една открадната кола. Друго премиерно предложение, насочено повече към младата аудитория, е „Винсент и края на света“ от 19:15 ч. в Културен център „G8”. Но тук отново не бива да съдим по заглавието – режисьорът на френско-белгийската продукция казва, че в нея едно 17-годишното момче може да ни замисли и даде надежда. Същото очакваме и от социалния протест на Кен Лоуч – „Аз, Даниел Блейк“, тръгнал си наскоро от наградите „Бафта“ като британски филм на годината, който днес окупира Кино „Влайкова“ от 19 ч. и Cinema City Mall of Sofia в 21:10 ч.

„Даниел Блейк“

„Даниел Блейк“

Днешният петък е белязан и от гостуването у нас на полската режисьорка Агнешка Холанд, която ще остави „Следи“ от 20:45 ч. в Кино „Люмиер Лидл“. Обещаващият трейлър подготвя за комбинация от криминале, драма и мистерия, с която да започнем подобаващо почивните дни. Отново там, но от 18:30 ч. е единствената прожекция на българския „Врагове“. Светослав Овчаров, който последно ни показа премеждията на един оператор по време на социализма в „Зад кадър“, ангажира отново Иван Бърнев, но този път се фокусира в монохром върху Балканската война с помощта на Асен Блатечки и още доказани родни имена. От тях ще разберем дали конфликта между свои няма да внесе повече разединение от този с чуждите.

„Врагове“

На 17 март „Люмиер“ още дава и последна възможност да гледаме румънския „Ранени сърца“ (13:45 ч.) и чилийския „Лошо влияние“ (16:30 ч.). Към „Другата страна на надеждата“ ще бъдем отведени от 19 ч. в Кино Арена Делукс България Мол. В един от най-очакваните филми в рамките на СФФ финландският режисьор Аки Курисмаки ни среща с двама персонажи от различни слоеве на обществото, които ще обедини в своята представа за толерантност, поднасяйки сериозни теми с доза хумор. Мотивът за приемането на другия присъства и в „Когато денят нямаше име“ – продукция на Македония, Словения и Белгия, която разглежда насилието на Балканите през призмата на подрастващите. С тях може да се запознаем в кино „Одеон“ от 18:30 ч.

Южнокорейският „Мрежата“ разказва сурова история за обикновен човек, който се превръща в жертва на политическа идеология. Кино хеттрик отбелязва Ким Ки-дук, който освен режисьор е също сценарист и оператор на филма, който пристига на екран в Културен център “G8” от 21:30 ч. А ако новите черно-бели ленти в програмата на „София Филм Фест“ не са ви достатъчни, само днес в Пространство „ДНК“ може да си припомните копродукцията на Испания и Франция „Снежанка“ от 2012 г. – изящен, но и мрачен прочит на приказката, решен в естетиката на нямото кино.

Деница Димитрова
е на 23 г., завършила е „Социален мениджмънт“ в родната си Варна, а по настоящем изучава електронни медии в Софийския университет. Отразява онова, което я впечатлява, вдъхновява и кара да се наслаждава на бъркотията живот в блога си Wondermess. Не може да живее без повсевместно търсене на красота, изкуство, пътувания… и кафе, даващо енергия за всичко останало.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to