Подобаващ юбилей на Антон Радичев на сцената на Народния театър

08.10.2017

Искам страшно много да благодаря на тази публика! Понеже аз съм актьор, на когото винаги му е доставяло радост и удоволствие, когато доставя радост и удоволствие на зрителите. Не само тази вечер. А винаги когато играя на сцената и усещам дъха на тази публика. Вие сте невероятна публика! Може би и аз малко съм допринесъл за това.

С тези думи Антон Радичев се обърна снощи към присъстващите в салона на Голяма сцена на Народния театър, след като той и колегите му от трупата на театъра изиграха представлението „Почивен ден“ на Камен Донев. С това заглавие бе отбелязан 70-годишния юбилей на големия актьор. Въпреки че рожденият му ден бе на 7-ми юли, официалното празненство се състоя на 7-ми октомври.

Неговите колеги избраха в негова чест да изиграят именно комедията, чийто автор е Камен Донев. Определено удачен избор за празника на актьор, който се е превърнал в емблема на комедийната сцена в България, макар че през годините е играл и в драматични постановки по много по-дълбоки заглавия на сцената на най-големия театър в страната. Някои от тях са фундаментални за националната ни същност като „Големанов“, „Хъшове“, „Под игото“, „Чичовци“.

Дебютната му роля на сцената на Народния театър е на Протасов в „Деца на слънцето“ по Максим Горки. Играл е също по заглавия на автори като Антон П. Чехов, Йордан Радичков, Пиер дьо Бомарше, Самюел Бекет, Станислав Стратиев и много други, които изпъстрят неговата 43-годишна кариера. А тя е белязана и от много роли в киното и телевизията, които го правят изключително популярен.

Поради неговия творчески принос, той беше награден снощи от заместник-министъра на културата Румен Димитров с най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“ с огърлие. Това се случи непосредствено след представлението „Почивен ден“ под бурните аплодисменти на цялата зала. Антон Радичев получи поздравления от министъра на културата Боил Банов, който обаче не присъстваше в салона, от директора на Народния театър – Мариус Донкин, от председателя на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев и от синдикалната организация при НТ „Иван Вазов“.

С типичния си хумор Антон Радичев пускаше шеги в стила на героя си от „Почивен ден“, изразявайки благодарността си към уважилите го приятели, колеги и институции. Но вече със сериозен тон отбеляза възхищението си от това, че положеният от него труд за 43 години не е останал неоценен.

Признанията за неговия принос към театъра и киното не свършват дотук. В средата на октомври ще излезе новият брой на списание „Народен театър“, в който е отделено специално място на Антон Радичев.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста""Очи сини коси черни" по Маргьорит Дюрас от Ирена Иванова19.04.2017

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE