Подобаващ юбилей на Антон Радичев на сцената на Народния театър

08.10.2017

Искам страшно много да благодаря на тази публика! Понеже аз съм актьор, на когото винаги му е доставяло радост и удоволствие, когато доставя радост и удоволствие на зрителите. Не само тази вечер. А винаги когато играя на сцената и усещам дъха на тази публика. Вие сте невероятна публика! Може би и аз малко съм допринесъл за това.

С тези думи Антон Радичев се обърна снощи към присъстващите в салона на Голяма сцена на Народния театър, след като той и колегите му от трупата на театъра изиграха представлението „Почивен ден“ на Камен Донев. С това заглавие бе отбелязан 70-годишния юбилей на големия актьор. Въпреки че рожденият му ден бе на 7-ми юли, официалното празненство се състоя на 7-ми октомври.

Неговите колеги избраха в негова чест да изиграят именно комедията, чийто автор е Камен Донев. Определено удачен избор за празника на актьор, който се е превърнал в емблема на комедийната сцена в България, макар че през годините е играл и в драматични постановки по много по-дълбоки заглавия на сцената на най-големия театър в страната. Някои от тях са фундаментални за националната ни същност като „Големанов“, „Хъшове“, „Под игото“, „Чичовци“.

Дебютната му роля на сцената на Народния театър е на Протасов в „Деца на слънцето“ по Максим Горки. Играл е също по заглавия на автори като Антон П. Чехов, Йордан Радичков, Пиер дьо Бомарше, Самюел Бекет, Станислав Стратиев и много други, които изпъстрят неговата 43-годишна кариера. А тя е белязана и от много роли в киното и телевизията, които го правят изключително популярен.

Поради неговия творчески принос, той беше награден снощи от заместник-министъра на културата Румен Димитров с най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“ с огърлие. Това се случи непосредствено след представлението „Почивен ден“ под бурните аплодисменти на цялата зала. Антон Радичев получи поздравления от министъра на културата Боил Банов, който обаче не присъстваше в салона, от директора на Народния театър – Мариус Донкин, от председателя на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев и от синдикалната организация при НТ „Иван Вазов“.

С типичния си хумор Антон Радичев пускаше шеги в стила на героя си от „Почивен ден“, изразявайки благодарността си към уважилите го приятели, колеги и институции. Но вече със сериозен тон отбеляза възхищението си от това, че положеният от него труд за 43 години не е останал неоценен.

Признанията за неговия принос към театъра и киното не свършват дотук. В средата на октомври ще излезе новият брой на списание „Народен театър“, в който е отделено специално място на Антон Радичев.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина НиколоваДа популяризираш българския театър в чужбина - интервю с Катя Костова06.04.2018

Още от Под Моста

Под МостаВаружан Восганян представя романа си „Децата на войната“ в Пловдив и СофияЛитература