Музика

“Политаме” по света с културна кауза в навечерието на 24 май

23.05.2021

 

“Езикът е част от културата. Нужно е да поемем отговорност

за нашата култура и да не се боим от думите.”

Тези думи на шотландския романист Ървин Уелш нагледно подчертават смисъла на това да се стремим към своята езикова пълноценност и да помагаме на следващите поколения да обогатяват тяхната. Има определени социални групи, обаче, при които това е задача с повишена трудност и често тя е отвъд техните индивидуални възможности за решаването ѝ.

Това са децата, които говорят повече от един език и българският не е основният сред тях. Някои го говорят затруднено, други откровено го използват само при крайна нужда. Мнозина асоциират това описание с деца от традиционните малцинствени или бежански групи у нас и със сигурност са прави. Но ако погледнете отвъд географските граници на родината, емпирично ще забележите, че голяма част от малките българчета, родени и растящи в чуждестранна среда, всъщност говорят на български език трудно и несигурно. Честа картинка може да се наблюдава дори в неделните български училища, където учениците прилежно упражняват родното слово в часовете, а в междучасията “превключват” на съответния местен език в комуникацията помежду си.

Именно тези два вида социални предизвикателства с един общ корен мотивират “Заедно в час” да инициират амбициозен проект за създаване на учебна методика, насочена към деца-билингви. Както те посочват, у нас владеенето на български е задължително условие за успех в училище и социалната интеграция. А ние добавяме – в чужбина езикът е основен инструмент за съхраняване на българското културно самокъзнание и изграждане на едно богато светоусещане.

Методиката ще бъде безплатна и насочена към най-малките – учениците от 1-4 клас. Проектът набира средства от всеки желаещ да помогне и като такива, екипът на културната платформа за сънародници зад граница “Българи от ново време” решихме да създадем едно трансгранично събитие, което да обедини много българи по света в името на тази кауза.

Първият по рода си “Полет на българската култура по света” е виртуален концерт, който премахва всякакви границии и обединява талантливи сънародници от различни държави и сфери на изкуството, които се включват в една специална програма в навечерието на 24-ти май. Премиерата на концерта ще се излъчи на 23-ти май от 18 часа едновременно на следните места:

Целият концерт ще остане отворен за гледане, а в следващите две седмици ще представяме отделно всяко индивидуално участие. И през цялото това време имате възможност и ще сме много признателни да подкрепите каузата, с която създаваме тази продукция, като си вземете “виртуален билет” от категория по избор тук:
http://bulgaria24may.eventbrite.co.uk/  

Накратко за участниците: 22 души от 8 държави на 3 континента. Идеята за “културно обединение” на българите по света е един бленуван от векове идеал и макар и утопичен в известен смисъл, той е един от фундаментите за пълноценно съхраняване на българския език и култура. Сред участниците ще видите много певци, стигали до не един или два финала в музикални формати за таланти. Ще чуете изпълнители на арфа, виолончело, саксофон, дори пианист, свирил на червеното пиано на Елтън Джон в Royal Albert Hall! Представители на историческата българска общност в Бесарабия също ще се включат, за да ни очароват със своя съхранен с векове български културен облик далеч от родината. За да направим празника пълен, концертът ще бъде закрит от много обичания музикант и актьор Дони!

Очакваме ви виртуално на премиерата и индивидуалните епизоди след това. И ви призоваваме от сърце – подкрепете ни в тази кауза, тя ще отвори нови хоризонти пред много родни деца, които са бъдещето на България.


Автор: Калоян Буковски, ръководител на “Българи от ново време” –www.bgnovovreme.com

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил РусевБългарската музика през 2021: Албумите27.12.2021

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование