LIFE

Проектът По-знание – смелостта да предадеш знание и опит

25.11.2018
Заедно в час

Те са млади, ентусиазирани и вдъхновяващи! Не си пилеят времето, не се оплакват. Те са тук и сега, и споделят опит и знания, за да помагат на други хора. Те са Андриан, Мартин, Елена, Владимир и Иван и заедно осъществяват проекта „По-знание“, като дават поле за изява на хора с (раз)лични преживявания и опит, създаващи бъдеще! Как го правят? Чрез събития и ораторски курсове, в които влагат частички от себе си.

Предстоящото им събитие „Промяната – въпрос на гледна точка“ можете да посетите тази сряда (28.11) от 19 часа. Подробности за събитието вижте тук: Промяната – въпрос на гледна точка.

Разговаряме за това какво ги подтиква, как се събират и какво да очакваме занапред от проекта „По-знание“.

Емилия Найденова: Представете се. Кой стои зад проекта По-знание и развива неговата идея?

ПП: Проект По-Знание започнахме преди вече 2 години 4 момчета: Андриан Трендафилов, Мартин Братанов, Владимир Тодоров и Юсуф Якуб. След известен период Юсуф (или Ицо, както ние му казваме) пое по друг път, но успяхме да запазим топли отношения. Тогава, всъщност малко по-късно поканихме Елена Мончева и Иван Георгиев да се присъединят към нашия екип и ,за щастие, те приеха.

Ние сме 5-ма много усмихнати, дейни и изпълнени с вдъхновение млади хора, които дават най-доброто от себе си, за да осъществят всяка една идея, за която се трудят. Всеки един от нас е различна и интригуваща, автентична личност.

Мартин, Елена, Иван и Влади от проекта „По-знание“

Ели Мончева: Завърших НАТФИЗ миналата година и сега участвам в куклени представления. Бих казала, че съм креативна личност. Изработвам ръчно бижута и тук можете да видите част от тях: Handmade El Mo.

Иван Георгиев: Работя като търговски сътрудник в проект за личностно развитие. Винаги съм се стремял към развитие. Всякакво. Да търся и давам нещо различно и полезно. Като хоби правя картини от живи цветя – едно занимание, което открих преди години и разпускам с него.

Срещата и работата с екипа на Проект По-Знание промени живота ми. Ще споделя, че беше голямо предизвикателство да преборя най-големия си страх – да говоря пред голяма аудитория. След като видях промяната, дълбоко в себе си, разбрах, че това умение не трябва да бъде пазено, а предавано на колкото се може повече хора. Чрез тази обща визия на проекта припознах и себе си.

Смелостта не е отсъствие на страх, а победата над него“ – Нелсън Мандела

Андриан Трендафилов: По образование магистър инженер „Телекомуникационни услуги“ от Технически университет. Работих по специалността си, но не усещах работата, затова избрах да обучавам. Към момента освен Проекта съм и учител към Заедно в час в Елин Пелин. Вярвам, че трудните времена раждат силни личности; вярвам, че с взаимно уважение и помощ можем да постигнем повече, отколкото поотделно; и вярвам, че у нас, в България всичко е постижимо и това зависи от нас.

На мнение съм, че едно светло бъдеще е възможно, когато децата, които сега растат виждат позитивни, градивни примери, които подтикват към учене и развитие… не само в училище.

Владимир Тодоров: За себе си мога да кажа доста неща, защото съм най-големия по възраст в екипа. Семеен съм. Имам малко момченце. Работя като маркетинг координатор във общата ни фирма с брат ми за Умни домове, която смея да кажа, че е единствената българска фирма, произвеждаща хардуер ведно с писането на подсигурен софтуер.

Да споделям опита си в събитията, които организираме сбъдна една моя мечта да се изявявам пред публика. Чест за мен е, че можем да сме полезни с това, което подготвяме и представяме всички в проекта. А това, че ми доставя удоволствие, адреналинът от изяви, както и полезността на споделяното, са бонус към всичко.

Мартин Братанов: Моята страст е говоренето пред публика и се радвам, че мога да докосвам другите чрез нея. От тази година избрах да бъда учител в училище и съм изключително щастлив от това. Обичам да работя с деца и тийнейджъри и знам, че образованието е сферата, в която искам да се развивам и подобрявам.

Елена, Влади и Мартин от проекта По-знание

ЕН: Как се събрахте? Какво ви свързва?

ПП: Нашата мисия и цел е да дадем поле за изява на хора, които чрез личните си истории да мотивират другите. Затова създадохме проекта и го оформихме като курсове за говорене пред публика. Вярваме, че хората имат много знания и опит, които могат да споделят и така заедно да се развиваме като едно общество което си помага взаимно.

А как се събрахме? Доста дълга е тази история, ако трябва да я разкажем от перспективата на всеки от нас петимата. Определено обаче може да се каже, че нещо ни събра. Това нещо може би е желанието на всички да се развиваме и да помагаме на някои друг алтруистично. И това нещо преплете пътищата ни. После се харесахме като хора и останалото просто се случва.

ЕН: Съвсем скоро предстои първото ви голямо събитие – защо промяната? И как избрахте тази тема?

ПП: Предстоящото събитие е по случай втората година от старта на проекта. А темата… темата за промяната е винаги актуална, защото тя се случва с нас и навсякъде около нас и е добре да я разпознаваме, разбираме и да знаем как да реагираме, когато ни се случи. Промяната може да бъде стряскаща или не толкова, да е желана и търсена, но винаги е необходима за нашето развитие. На събитието сме подбрали не само мотивиращи към промяна теми, но също и интерактивни игри, с които гостите ще могат да направят по-бързо и лесно първите крачки в посоката на промяната, която искат.

Иван, Елена и Мартин

ЕН: Изглеждате ми като нещотърсачи – какво ви се иска да намерите?

ПП: Искаме да намерим многото готини хора у нас, които да поискат да си помагат, като споделят това което знаят и могат.

ЕН: А да дадете на хората, които ще ви се доверят?

ПП: А това е лесно… даваме това, което имаме. Няма как да изискаш от останалите нещо без да си пример за подражание.

Чрез поведението си се стараем всеки от нас да дава добър пример и да вдъхновим и други хора да мислят и действат по този начин.

Същевременно на по…-прозаично ниво това, което можем да дадем на хората е умението да говориш пред други хора. Да се изразяваш така че да те разберат, да говориш на теми, които те вълнуват и най-вече да говориш от сърце. Най-силният пример са личните истории и преживявания. Те понякога са лични житейски или свързани с работата и бизнеса и в този смисъл ти всъщност даваш познания на хората не само в една посока. Често една история има повече от един извод. Докато публиката те слуша всеки прави различни асоциации в ума си и достига до прозрения, които са отвъд целите на твоята тема, но са бонус за него.

Смятаме, че колкото и нескромно да е, даваме много за хората, които искат да си го вземат.

ЕН: Говорите за “чистата” комуникация, но как да я “съживим” в днешния дигитален свят? И мислите ли наистина, че проблемът е в технологиите или просто всеки се затворил в себе си и своите маски?

ПП: Не бихме казали, че проблемът е в технологиите, но до някаква степен те се изродиха. В интервю наскоро сър Тимъти Бърнърс-Лий, създателят на www (world wide web) сподели, че интернет се е превърнал в много по-различно място отколкото той го е замислил в началото му и са се появили злонамерени начини да се използва. Като цяло технологиите не са проблем, но е важно да се ползват разумно. Каквито и маски да слага човек в определен момент се проявява реалното му аз и той в най-добрия случай ще съжали за пропуснатите възможности, които е можел да има, ако не се е преструвал на някой друг.

Как да съживим комуникацията? Като сме тук и сега. Като дадем цялото си внимание на хората около нас и разберем, че те са най-важни в момента. Чистата комуникация е изкуство, което съчетава емпатия, откритост и честност.

Технологиите не са лошо нещо, но те трябва да са помощници, а не заместители на живото общуване.

ЕН: Кои са безценните уроци?

ПП: Тук може би ще се повторим, но няма по безценен урок от опита, когато чуеш история за проблема си от човек, който вече е минал по този път. Защото той не цитира нещо или някой, а говори от сърце и с емоцията на преживяното.

ЕН: Споделете ни по една мисъл, която ви вдъхновява или вашия начин за мотивация : ))

Елена: Винаги заета! Това е добро упражнение за успех. Моята мотивация са снимки на мои успехи, които съм сложила на стената, за да ми напомнят в трудни моменти чувството на удовлетвореност. Вдъхновява ме средата, в която живея  (приятели, колеги, дейности).

Мисъл: „Звездите не могат да блестят без тъмнина.“

Мартин: Имам списък с причини за всяко нещо, което правя и ги чета колкото се може по-често. Те ме мотивират и ми помагат да не забравям защо съм тук. Изказването на благодарност също е много важно за мен. Благодарност за всичко, което имам, хората, които са около мен и мечтите, които имам възможност да реализирам… (списъкът е дълъг 🙂 ).

Мисъл: „Успехът е спокойствие на ума, благодарение на вътрешното задоволствие и знанието, че си направил най-доброто, на което си способен. Джон Удън

Иван: Според мен мотивацията трябва да идва от самите нас, а не от други източници. Когато правиш нещо с нежелание, то най-вероятно няма да успееш, дори и да имаш най-добрия учител или ментор.

В момента се мотивирам от изучаването на изкуството на продажбите. За мен това е изкуство – една изящна комуникация между хората, която всеки от нас прави ежедневно. От продаването на дадена идея до флиртуването. И двата процеса са непредсказуеми…

Владимир: Напоследък ежедневието ми стана интересно… това е моята дума за натоварено…, затова аз често си припомням едно изречение, което си написах преди време в съвсем различна ситуация, но актуално и към момента:

„Ако сега ти е трудно, усмихни се и продължи да действаш и да вървиш, защото утре ще се събудиш по-силен.”

Прилича малко на това, което не ни убива, ни прави по-силни, но с прескачане на темата за смъртта : )

Андриан: Бих казал, че най-добре ме мотивира и описва цитат от Луи дьо Фюнес:

„Няма значение дали имате стил, репутация или пари. Ако нямате добро сърце – не струвате нищо!”

ЕН: Какво предстои за По-Знание?

ПП: Планирали сме стартирането на ораторски клуб в София, както за големи, така и за тийнейджъри; няколко събития, от които едно ще проведем на открито сред природата. Също работим вече върху месечна видео рубрика „По-Знание“ в Youtube канала ни, в която ще ви запознаваме с интересни хора. На кратко предстоят много вълнуващи събития, както за нас, така и за хората, които ще присъстват на тях.

Благодарим Ви, за това прекрасно и ПЪРВО наше интервю!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Уравнението, което дори Айнщайн не би се наел да реши07.07.2016

Още от Под Моста

Емилия НайденоваИнтервю с Ейлиш ни Гуивна, автор на „Литературен обяд и други разкази“Литература