LIFE

Проектът По-знание – смелостта да предадеш знание и опит

25.11.2018

Те са млади, ентусиазирани и вдъхновяващи! Не си пилеят времето, не се оплакват. Те са тук и сега, и споделят опит и знания, за да помагат на други хора. Те са Андриан, Мартин, Елена, Владимир и Иван и заедно осъществяват проекта „По-знание“, като дават поле за изява на хора с (раз)лични преживявания и опит, създаващи бъдеще! Как го правят? Чрез събития и ораторски курсове, в които влагат частички от себе си.

Предстоящото им събитие „Промяната – въпрос на гледна точка“ можете да посетите тази сряда (28.11) от 19 часа. Подробности за събитието вижте тук: Промяната – въпрос на гледна точка.

Разговаряме за това какво ги подтиква, как се събират и какво да очакваме занапред от проекта „По-знание“.

Емилия Найденова: Представете се. Кой стои зад проекта По-знание и развива неговата идея?

ПП: Проект По-Знание започнахме преди вече 2 години 4 момчета: Андриан Трендафилов, Мартин Братанов, Владимир Тодоров и Юсуф Якуб. След известен период Юсуф (или Ицо, както ние му казваме) пое по друг път, но успяхме да запазим топли отношения. Тогава, всъщност малко по-късно поканихме Елена Мончева и Иван Георгиев да се присъединят към нашия екип и ,за щастие, те приеха.

Ние сме 5-ма много усмихнати, дейни и изпълнени с вдъхновение млади хора, които дават най-доброто от себе си, за да осъществят всяка една идея, за която се трудят. Всеки един от нас е различна и интригуваща, автентична личност.

Мартин, Елена, Иван и Влади от проекта „По-знание“

Ели Мончева: Завърших НАТФИЗ миналата година и сега участвам в куклени представления. Бих казала, че съм креативна личност. Изработвам ръчно бижута и тук можете да видите част от тях: Handmade El Mo.

Иван Георгиев: Работя като търговски сътрудник в проект за личностно развитие. Винаги съм се стремял към развитие. Всякакво. Да търся и давам нещо различно и полезно. Като хоби правя картини от живи цветя – едно занимание, което открих преди години и разпускам с него.

Срещата и работата с екипа на Проект По-Знание промени живота ми. Ще споделя, че беше голямо предизвикателство да преборя най-големия си страх – да говоря пред голяма аудитория. След като видях промяната, дълбоко в себе си, разбрах, че това умение не трябва да бъде пазено, а предавано на колкото се може повече хора. Чрез тази обща визия на проекта припознах и себе си.

Смелостта не е отсъствие на страх, а победата над него“ – Нелсън Мандела

Андриан Трендафилов: По образование магистър инженер „Телекомуникационни услуги“ от Технически университет. Работих по специалността си, но не усещах работата, затова избрах да обучавам. Към момента освен Проекта съм и учител към Заедно в час в Елин Пелин. Вярвам, че трудните времена раждат силни личности; вярвам, че с взаимно уважение и помощ можем да постигнем повече, отколкото поотделно; и вярвам, че у нас, в България всичко е постижимо и това зависи от нас.

На мнение съм, че едно светло бъдеще е възможно, когато децата, които сега растат виждат позитивни, градивни примери, които подтикват към учене и развитие… не само в училище.

Владимир Тодоров: За себе си мога да кажа доста неща, защото съм най-големия по възраст в екипа. Семеен съм. Имам малко момченце. Работя като маркетинг координатор във общата ни фирма с брат ми за Умни домове, която смея да кажа, че е единствената българска фирма, произвеждаща хардуер ведно с писането на подсигурен софтуер.

Да споделям опита си в събитията, които организираме сбъдна една моя мечта да се изявявам пред публика. Чест за мен е, че можем да сме полезни с това, което подготвяме и представяме всички в проекта. А това, че ми доставя удоволствие, адреналинът от изяви, както и полезността на споделяното, са бонус към всичко.

Мартин Братанов: Моята страст е говоренето пред публика и се радвам, че мога да докосвам другите чрез нея. От тази година избрах да бъда учител в училище и съм изключително щастлив от това. Обичам да работя с деца и тийнейджъри и знам, че образованието е сферата, в която искам да се развивам и подобрявам.

Елена, Влади и Мартин от проекта По-знание

ЕН: Как се събрахте? Какво ви свързва?

ПП: Нашата мисия и цел е да дадем поле за изява на хора, които чрез личните си истории да мотивират другите. Затова създадохме проекта и го оформихме като курсове за говорене пред публика. Вярваме, че хората имат много знания и опит, които могат да споделят и така заедно да се развиваме като едно общество което си помага взаимно.

А как се събрахме? Доста дълга е тази история, ако трябва да я разкажем от перспективата на всеки от нас петимата. Определено обаче може да се каже, че нещо ни събра. Това нещо може би е желанието на всички да се развиваме и да помагаме на някои друг алтруистично. И това нещо преплете пътищата ни. После се харесахме като хора и останалото просто се случва.

ЕН: Съвсем скоро предстои първото ви голямо събитие – защо промяната? И как избрахте тази тема?

ПП: Предстоящото събитие е по случай втората година от старта на проекта. А темата… темата за промяната е винаги актуална, защото тя се случва с нас и навсякъде около нас и е добре да я разпознаваме, разбираме и да знаем как да реагираме, когато ни се случи. Промяната може да бъде стряскаща или не толкова, да е желана и търсена, но винаги е необходима за нашето развитие. На събитието сме подбрали не само мотивиращи към промяна теми, но също и интерактивни игри, с които гостите ще могат да направят по-бързо и лесно първите крачки в посоката на промяната, която искат.

Иван, Елена и Мартин

ЕН: Изглеждате ми като нещотърсачи – какво ви се иска да намерите?

ПП: Искаме да намерим многото готини хора у нас, които да поискат да си помагат, като споделят това което знаят и могат.

ЕН: А да дадете на хората, които ще ви се доверят?

ПП: А това е лесно… даваме това, което имаме. Няма как да изискаш от останалите нещо без да си пример за подражание.

Чрез поведението си се стараем всеки от нас да дава добър пример и да вдъхновим и други хора да мислят и действат по този начин.

Същевременно на по…-прозаично ниво това, което можем да дадем на хората е умението да говориш пред други хора. Да се изразяваш така че да те разберат, да говориш на теми, които те вълнуват и най-вече да говориш от сърце. Най-силният пример са личните истории и преживявания. Те понякога са лични житейски или свързани с работата и бизнеса и в този смисъл ти всъщност даваш познания на хората не само в една посока. Често една история има повече от един извод. Докато публиката те слуша всеки прави различни асоциации в ума си и достига до прозрения, които са отвъд целите на твоята тема, но са бонус за него.

Смятаме, че колкото и нескромно да е, даваме много за хората, които искат да си го вземат.

ЕН: Говорите за “чистата” комуникация, но как да я “съживим” в днешния дигитален свят? И мислите ли наистина, че проблемът е в технологиите или просто всеки се затворил в себе си и своите маски?

ПП: Не бихме казали, че проблемът е в технологиите, но до някаква степен те се изродиха. В интервю наскоро сър Тимъти Бърнърс-Лий, създателят на www (world wide web) сподели, че интернет се е превърнал в много по-различно място отколкото той го е замислил в началото му и са се появили злонамерени начини да се използва. Като цяло технологиите не са проблем, но е важно да се ползват разумно. Каквито и маски да слага човек в определен момент се проявява реалното му аз и той в най-добрия случай ще съжали за пропуснатите възможности, които е можел да има, ако не се е преструвал на някой друг.

Как да съживим комуникацията? Като сме тук и сега. Като дадем цялото си внимание на хората около нас и разберем, че те са най-важни в момента. Чистата комуникация е изкуство, което съчетава емпатия, откритост и честност.

Технологиите не са лошо нещо, но те трябва да са помощници, а не заместители на живото общуване.

ЕН: Кои са безценните уроци?

ПП: Тук може би ще се повторим, но няма по безценен урок от опита, когато чуеш история за проблема си от човек, който вече е минал по този път. Защото той не цитира нещо или някой, а говори от сърце и с емоцията на преживяното.

ЕН: Споделете ни по една мисъл, която ви вдъхновява или вашия начин за мотивация : ))

Елена: Винаги заета! Това е добро упражнение за успех. Моята мотивация са снимки на мои успехи, които съм сложила на стената, за да ми напомнят в трудни моменти чувството на удовлетвореност. Вдъхновява ме средата, в която живея  (приятели, колеги, дейности).

Мисъл: „Звездите не могат да блестят без тъмнина.“

Мартин: Имам списък с причини за всяко нещо, което правя и ги чета колкото се може по-често. Те ме мотивират и ми помагат да не забравям защо съм тук. Изказването на благодарност също е много важно за мен. Благодарност за всичко, което имам, хората, които са около мен и мечтите, които имам възможност да реализирам… (списъкът е дълъг 🙂 ).

Мисъл: „Успехът е спокойствие на ума, благодарение на вътрешното задоволствие и знанието, че си направил най-доброто, на което си способен. Джон Удън

Иван: Според мен мотивацията трябва да идва от самите нас, а не от други източници. Когато правиш нещо с нежелание, то най-вероятно няма да успееш, дори и да имаш най-добрия учител или ментор.

В момента се мотивирам от изучаването на изкуството на продажбите. За мен това е изкуство – една изящна комуникация между хората, която всеки от нас прави ежедневно. От продаването на дадена идея до флиртуването. И двата процеса са непредсказуеми…

Владимир: Напоследък ежедневието ми стана интересно… това е моята дума за натоварено…, затова аз често си припомням едно изречение, което си написах преди време в съвсем различна ситуация, но актуално и към момента:

„Ако сега ти е трудно, усмихни се и продължи да действаш и да вървиш, защото утре ще се събудиш по-силен.”

Прилича малко на това, което не ни убива, ни прави по-силни, но с прескачане на темата за смъртта : )

Андриан: Бих казал, че най-добре ме мотивира и описва цитат от Луи дьо Фюнес:

„Няма значение дали имате стил, репутация или пари. Ако нямате добро сърце – не струвате нищо!”

ЕН: Какво предстои за По-Знание?

ПП: Планирали сме стартирането на ораторски клуб в София, както за големи, така и за тийнейджъри; няколко събития, от които едно ще проведем на открито сред природата. Също работим вече върху месечна видео рубрика „По-Знание“ в Youtube канала ни, в която ще ви запознаваме с интересни хора. На кратко предстоят много вълнуващи събития, както за нас, така и за хората, които ще присъстват на тях.

Благодарим Ви, за това прекрасно и ПЪРВО наше интервю!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йорданка ВеселиноваМики Маус на 91 години: как се създава най-известната мишка в света?18.11.2019

Още от Под Моста

Илияна МаринковаПет приказни филма за истински ШехерезадиКино