LIFE

Раниците Kånken от Fjällräven – многообразие и удобство с мисъл за природата

13.09.2020

Сещате ли се за всички онези цветни, много разпознаваеми раници, с които сякаш всички се разхождат по улиците от известно време насам? Аз лично съм от хората, които волево и систематично отказват да следват какъвто и да било тренд. Но когато добавената стойност и историята на някой продукт или марка ме накарат да се влюбя и да оправдая дори модерността им, оставам безсилна. Това се случи и при раницата Kånken на Fjällräven, които впечатляват с историята и ценностите на самата компания.

Кои са Fjällräven и защо продуктите им си заслужават?

Fjällräven е шведска компания, основана в мазето на Оке Нордин в малкия град Йорнсколдсвик през далечната 1960г. Всичко започва с раници с алуминиева рамка и любовта на едно шведско момче към планините. Името и логото са свързани с полярна лисица, която се среща в планинските части на скандинавските държави. В наши дни марката продължава да се стреми да създава удобни и практични неща, както и да насърчава отговорното отношение към природата и дейностите на открито. 

Fjällräven произвеждат планинска екипировка, раници, палатки, спални чували и други висококачествени продукти за излети, катерене и най-разнообразни спортове и активности. Сами определят оборудването и аксесоарите си като функционални, надеждни и непреходни, а начините им на производство и всички кампании и инициативи, които подготвят и подкрепят, са свързани с грижа за природата и опазване на земните флора и фауна. 

Класическата раница Kånken

Най-популярният и обичан продукт на шведската марка е раницата Kånken. Тя е създадена в края на 70-те години с идеята, че функционалният ѝ дизайн ще предотврати болката и гръбначните проблеми на шведските деца. Много бързо обаче се превръща от ученическа раница в модерен градски аксесоар. Направена от лек и здрав материал (Vinylon F), устойчив на мръсотия и влага, Kånken се оказва и идеална чанта за излети и разходки. Характерна е със своя изчистен дизайн и голяма практичност – типично по шведските стандарти. 

Kånken Art 2020 – изкуство и опазване на природата

Лимитираната нова серия Kånken Art 2020 е нарисувана от Моа Хофф – илюстратор, художник и графичен дизайнер, завършил Университета за изкуства и дизайн в Стокхолм. Моа споделя, че е израснала сред природата и е вдъхновена от свои детски спомени от катерене в планината с баща ѝ. Освен оригиналните рисунки, другото впечатляващо в този модел е, че покупката му действително подкрепя природата. Fjällräven отделя процент от продажбата на избрани модели, маркирани със специален етикет, за финансирането на природозащитнически организации със смислени каузи. Още през 1994г. Fjällräven започва проекта „Save the Arctic Fox“, чрез който (посредством различни организации) дарява средства и работи за защитата и увеличаване на популацията на техния символ – полярната лисица.

От 2019 компанията провежда инициативата Arctic Fox, в рамките на която се избират и други разнообразни неправителствени организации, чиято цел е съхранението на някой природен феномен. Миналата година са подпомогнати The Beach Clean Network Limited (Великобритания), Leave No Trace (САЩ) и Hej Främling (Швеция).

Re-Kånken и Kånken Re-Wool – предимствата на рециклираните материали

Още през 2017 Fjällräven пускат серията Re-Kånken. Материята на раниците от тази серия е полиестер от рециклирани пластмасови бутилки, а оцветяването им е с технологията SpinDye, която радикално намалява количеството на използваната вода, енергия и химикали. Тази година се създава и моделът Kånken Re-Wool, който е от рециклирана вълна. Рециклираната вълна всъщност представлява предимно парченца, останали при производствения процес, които са сортирани, настъргани и отново събрани заедно. Освен това Fjällräven работи с ферми с хуманно отношение към животните и подкрепя тези практики за управление на земите, които защитават околната среда.

Kånken аксесоари 

Освен раниците, серията Kånken включва и хладилна чанта за храна и напитки, несесери, чанта за фотоапарат, лаптоп и таблет, портмоне, визитник и ключодържател – изключително необходими в ежедневието, измислени така, че да са максимално красиви и практични. 

Всички продукти от серията Kånken, а и изобщо продуктите на марката Fjällräven, са не просто функционални и компактни, но и произведени с мисъл за природата, защото природата и човекът са едно цяло. Практиките на компанията са природосъобразни от самото ѝ създаване, още преди екологичността да стане световна тенденция, за което заслужават уважение.

Открийте разнобразието от продукти на марката на www.fjallraven-shop.bg или в магазина на Fjällräven, в The Mall.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновИран. Отвъд стереотипите.24.11.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование