„Разкази и повести“ на Чехов вълнуват в ново издание

11.05.2017

На 29 януари 1860 в Таганрог, Русия се ражда Антон Павлович Чехов. Мъж, който след време ще бъде наричан „гениален“, „велик“, „вълшебник“, както и „най-добрият автор на къси разкази в света“. Самият Толстой ще каже по негово име „несравним художник на живота“.

Чехов е лекар по професия и писател по призвание. В практиката си лекува физическите болежки, а чрез творчеството си носи облекчение на душевните скърби. Словата му се леят като амброзия и носят на читателя покой и удовлетворение. В творчеството си той извършва прецизна дисекция на човешките характери, емоции, мисли и действия.

Освен на своите читатели, Чехов повлиява и на редица литературни величия като Михаил Булгаков, Джеймс Джойс, Ърнест Хемингуей, Владимир Набоков, Селинджър, Тенеси Уилямс, Вирджиния Улф, Боб Дилън, Чарлз Буковски и много други.

„Аз въобще не искам от мен да произлезе нещо особено или да създам нещо велико, но просто ми се иска да живея, да мечтая, да се надявам, да успявам навсякъде… Животът… е кратък и трябва да го живеем по-добре.“, казва Чехов, но създава над 900 произведения, които оставят дълготрайна следа в литературната история. Малка, но добре подбрана селекция от тях излизат в новия сборник на издателство „Colibri“.

Там място намират някои от белетристичните шедьоври на Чехов – „Човекът в калъф“, „Дамата с кученцето“ и „Лекокрилата“. Освен тях българският читател ще има възможността да прочете и по-малко известни разкази на Вълшебника като „Верочка“, „Княгинята“, „Агафия“, „Шведската кибритена клечка“, „Къщата с полуетажа“ и „Студент“.

Сборникът е допълнен с поетичната повест „Степ“, която е историята на едно пътуване. В това повествование се описва пътуване в степите през погледа на едно момче, което е изпратено да живее далеч от дома си. Негови придружители са свещеник и търговец. Сюжетът е предаден като се следва мисълта на героите. „Степ“ е определяна като „енциклопедия на Чеховата поетика„. Повестта „Три години“, която разказва историята на един брак по сметка, пък е определяна като „еволюция на човешките чувства.“ и също намира място в сборника. Освен тях читателят ще се срещне и с „Егерът“, „В чужда страна“, „Шило в торба“, „Пътникът от I класа“ „Щастието“, „Светлини“, „В имението“, „Съпругата“ и „Новата вила“.

„Писателят трябва много да пише, но не трябва да бърза.“

е творческо верую на великия разказвач. А аз парафразирам: Читателят трябва много да чете, но определено не трябва да бърза, четейки Чехов. Чехов е за чудните дни, когато човек е разкъсан между желанието да пие чай или да се обеси или за тъжните вечери, когато двама почти непознати се разхождат и говорят за странно осветеното море; когато водата е с люляков цвят, мек и топъл, а от луната по нея се е проточила златна пътека. Чехов трябва да се приема на бавни хапки, да се предъвква, като парче пчелна пита – да смукваш бавно и с наслада до последната капчица мед.

„Равнодушието е паралич на душата.“, казва Антон Павлович и не оставя читателя си равнодушен към думите. Изданието на „Colibri“ е прекрасен подарък, който да направите на любим човек или на себе си. 570 страници изящество в чудно луксозно издание. Преводът е дело на Пенка Кънева, а художник на корицата е Стефан Касъров.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваВсички обичат О'Хенри или защо да четете "Даровете на влъхвите"03.02.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование