Събития

Реката между Младост 3 и 4 оживява с лятно кино

09.06.2022

Заедно със слънчевите дни дойде и моментът за любимото ни лятно кино на открито. Тази година екипът на Кинематограф.BG превръща различни локации в цяла София в сцени за късометражно кино и отдих през предстоящите горещи месеци. С подкрепата на Район „Младост“ и Столична община се дава особен фокус на Район „Младост“, където ще се проведат общо 6 прожекции от Лятното кино на емблематични места из парковете на квартала, за да се запознае публиката с най-доброто от българското и световното късо кино. Партньори на събитията са VremetoDnes.bg, Zoya.bg, SONY и 7Arts.bg.

Кадър от късометражната анимация  „Сантяго” на режисьора и сценарист Андрей Кулев.

Основните идеи на инициативата са две – да измести за малко прожекторите от свръхпопулярното пълнометражно кино и да разпространи и популяризира както международни, така и местни кинодейци и тяхното късометражно творчество. Не по-малко обаче и да сплоти хората на поляните, сред зелените площи, в локации, които са извън центъра на София. По този начин екипът на Кинематограф – най-голямата медия за късо кино в България, заявява, че културните събития не трябва да се ограничават и съсредоточават само в даден регион или „интелектуален“ център, а по-скоро да се организират повсеместно, навън, сред природата, за всички. Така се дава възможност на различни обществени групи и независимо от социалния им статус, да се обогатяват чрез изкуство и култура.   

Кадър от една от локациите, на която за пръв път ще има кино – до реката между кварталите Младост 3 и 4, на 11ти и 12ти юни.

Летните кина ще съберат публиката в три различни парка на квартал Младост, като първата серия ще се проведе на 11-и и 12-и юни в този до реката между Младост 3 и 4.  В случай на дъжд, датите ще бъдат 15 и 16 юли. Следете събитията на сайта на Кинематограф.

Селекциите на филмите ще бъдат специално подбрани около символичното значение на цветовете. Така докато прохладният въздух се спуска по реката директно от полите на Витоша, зрителите ще имат възможността да се насладят на два киноподбора.  Жълтият – носител на ярки, свежи, изпълнени с много хумор филми, и синият –  метафора за небето, студа и интелекта. 

Кадър на късометражния игрален филм „Краят на кръга“ на режисьора Димитрис Георгиев.

Втората порция късометражно кино ще бъде представена на 9-и и 10-и юли в парка на Младост 2. Тук филмите ще бъдат обединени около оранжевото – цветът на огъня и червеното – цветът на агресията, силата, бунта, който е противоречив, но устремен.

Кадър от лятното кино на Кинематограф в парка на Младост 3.

Големият финал на лятното кино ще се проведе на 17-и Септември – Денят на София. Този път събитието ще гостува на парка в Младост 3, където всички заедно ще можем да изпратим летните приключения с още една доза невероятно късометражно кино.  В последната киновечер програмата ще се асоциира с тъмносиния цвят. Филмите ще навлязат в дълбоките (и понякога ледени) води не само на световния океан, но и на човешката психика.

Пълната програма с подробна информация за всички събития в София и кинопрограмите, следете на kinematograf.bg/programa.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКИНО С ДУМИ: Как оживява сценарият в кадър?16.02.2021

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE