,,Към звездите‘‘: космическо пътуване към себе си с Брад Пит

Към звездите
  • "Към звездите"
  • Режисьор: Джеймс Грей
  • Сценарист: Джеймс Грей, Итън Грос
  • Главни актьори: Брад Пит, Лив Тайлър, Рут Нега, Томи Лий Джоунс, Ан Макданиелс, Доналд Съдърланд, Джон Ортиз
  • Година: 2019
  • Оценка от IMDB: 7.0
16.10.2019

,,Към звездите‘‘ е лента, за която несъмнено всеки един от вас е чувал или виждал под някаква форма в ежедневието си напоследък. Пронизващ синеок поглед на Брад Пит изобразен в близък план по време на космическа одисея? Да, за този филм става въпрос.

Режисьорът на продукцията Джеймс Грей обещава, че ще станем свидетели на най-реалистичното пътуване в Космоса до този момент. Майсторски усет към детайла притежават облечените в красив реализъм небесни картини, но шокиращата научната непоследователност, която определено трудно може да бъде подмината, разрушава безпощадно този първоначален блян за спазена уговорка.

Несъответствията със законите на физиката и астрономията дразнят дори и най-непретенциозното око в това отношение, но не бива да забравяме, че въпреки този (не)малък недостатък, основният фокус на лентата съвсем не е изцяло насочен към непознатите светове някъде ,,към звездите‘‘. Екзистенциална драма, маскирана в рамките на жанра научна фантастика, личностно себеосъзнаване в една от най-висшите форми познати на киното – всичко това важи с пълна сила за продукцията във всичките 123 минути. Ако трябва да се огранича в една дума, с която да опиша преживяването ми пред големия екран, то това определено би била ,,последователност‘‘. Последователност в пълния смисъл на думата, дори времетраенето на филма съдържа три последователни цифри!

Актьорският състав е повече от безупречен: Брад Пит (който наскоро видяхме в  „Имало едно време в Холивуд” на Куентин Тарантино), Лив Тайлър, Рут Нега, Томи Лий Джоунс, Ан Макданиелс, Доналд Съдърланд, Джон Ортиз. Синеокият Брад Пит (Рой МакБрайд) както винаги брилянтен в актьорската си игра, но едва ли някой е очаквал нещо по-различно от него. Тук той е въздържан, дори на моменти лишен от чисто човешкото в емоциите, характерно за повечето хора. Образът на Рой се отличава със своето нескрито бездушие и липса на усещане за лимит, а пулсът му не минава границата от 80 удaра в минута независимо от изненадващите ситуации. В сюжета се вплита връзката между баща и син, а самият Пит съвсем изгубва себе си в търсенето на отдавна изчезналия си родител (Томи Лий Джоунс) в Космоса. Спокойният тон в началото придобива чудовищно зловещи висини. Гняв, самота и хаос се сливат в едно и сформират съвсем различен човек пред очите ни. А може би същият този човек е бил там през цялото време?

Трейлърът дава фалшива представа за преобладаващи екшън сцени, които заемат изключително малко екранно време. ,,Към звездите‘‘ е твърде далеч от този жанр. Вероятно заради този свой ,,недостатък‘‘ (слагам кавички, тъй като според мен повече екшън сцени биха били излишни в случая) филмът бива третиран от някои критици като ,,скучен‘‘ и ,,бавен‘‘. Клишетата не подминават и тази продукция – сюжетът на места е откровено предвидим. Образът на любимата жена е загатнат с предварителна цел твърде бегло, въпреки че според мен по-задълбоченото представяне на отдалечаването в отношенията между мъжа и жената би оказало само положителна нотка в крайното усещане от сблъсъка (или липсата на такъв) между тях. Всъщност всеки един образ, с изключение този на Брад Пит, получи разочароващо малко време в продукцията, но главният герой все пак съумя да запълни тази празнина с гласа и присъствието си в 100% от времето, в което взе участие.

Саундтракът и специалните ефекти допълват по чудесен начин космическото пътуване към себе – в това отношение няма две мнения. Оценката за ,,Към звездите‘‘ в IMBD е 7/10, аз бих оценила лентата по сходен начин, цялостното преживяване ми остави до голяма степен положителен привкус, въпреки дупките в сюжета, които за радост не успяха да се превърнат в непоправими ями.

В близкото бъдеще пътуването до Луната и други небесни тела е част от ежедневието дори на обикновения човек. Близки и далечни планети са обитавани от човешки същества, а някои от тях дори се раждат на тяхната повърхност. В този свят няма как да не тръпнем в очакване да срещнем извънземни форми на живот. Независимо от това дали ще ги намерим или не в този филм (тази задача ще оставя на вас), финалната поука, която извличаме, е, че вниманието, насочено ,,към звездите‘‘, е редно да бъде фокусирано най-вече върху опознаването и анализирането на самите нас.

Автор: Деница Събева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров"Джейсън Борн" с Мат Деймън - spoiler-free ревю29.07.2016

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика