Краят на света или „Добри поличби“ за сериалите

Добри поличби
  • "Добри поличби"
  • Режисьор: Дъглас Маккинън
  • Сценарист: Нийл Геймън и Тери Пратчет (книга)
  • Главни актьори: Дейвид Тенант, Майкъл Шиийн, Джон Хам, Миранда Ричардсън, Франсис Макдорманд
  • Година: 2019
  • Оценка от IMDB: 8.5/10
10.06.2019

С “Бохемска рапсодия” започва една от най-добрите филмови продукции, които съм гледала напоследък. Не, не говоря за лентата, разказваща историята на Фреди Меркюри, а за новия сериал на Нийл Геймън. Напоследък светът беше залят от две телевизионни мании – финалния сезон на “Игра на тронове” и мини-сериала “Чернобил”, несъмнено силен и добре изграден. Време е обаче да се абстрахирате от споменатите две заглавия, защото тук ще говорим не за класическо фентъзи или исторически сериал, а за карнавалната фантастика на Тери Пратчет и Нийл Геймън – нещо специално и винаги различно.

Защо очаквахме  “Добри поличби” с нетърпение?

Не само защото е изпълнен с неподражаемо чувство за хумор, много символика и метафори. Дълго чакахме Геймън да се заеме със сериал по своя книга от начало до край. Тук идва и сантименталният момент – Нийл прави сериала по молба на покойния сър Тери Пратчет, а на премиерата на филма дори е отредено място за шапката на бащата на “Светът на диска”.

Повечето сериали набират фенове постепенно, но тази телевизионна поредица бе популярна и вълнуваща за киноманите още преди да излезе. Преди седмица най-накрая получихме така желаната  екранизация по култовия роман на Пратчет и Геймън.

N.B. “Добри поличби” не е сериал за всеки. Не очаквайте елементарните фантастични истории с бурни компютърни ефекти. Разбира се, ефекти има, но не те са най-основното. “Добри поличби” е много “английски”, точно като книгата – дъждовното лондонско време, актьорското присъствие, музиката, шегите, изобщо всичко. “Добри поличби” е пълен и със символика, в голямата си част библейска. От нея произтичат шегите и сатирата в цялото произведение. Но не се безпокойте, Нийл Геймън се е погрижил да ни улесни – осигурил ни е всевиждащ разказвач, който да ни води в историята.

Но да си припомним и самия сюжет

През 1990 г. двамата английски автори издават “Добри поличби: Правите и акуратни предсказания на Агнес Нътър, Вещица”. Надали тогава някой си е мислел, че историята от книгата ще стигне до екран. Пародия на многото филми и книги, разказващи за Сатаната и Апокалипсиса, “Добри поличби” ни подканва да влезем в една типична английска действителност, противопоставя космополитния и пренаселен Лондон с малките китни градчета, а на този фон се разгръща историята на двама стари приятели, които прекалено много са обикнали живота на Земята, хуманните идеи на едно малко момче, сляпата вяра в силите на доброто и злото, както и волята за промяна у всеки. За тези, които не са чели книгата, ето и историята накратко…

Апокалипсисът наближава, а това е неприятна новина за Азирафел (Майкъл Шийн) и за неговия опонент и стар приятел демонът Кроули (Дейвид Тенант), на които животът на Земята сред хората много им се харесва. Двамата решават да наглеждат Антихриста, за да не успее той да направи избор между Доброто и Злото и да предизвика края на света. Малка грешка обаче подвежда Кроули и Азирафел да се грижат за грешното дете, докато истинският Антихрист е обикновено момче, неподозиращо за силите, които притежава.

Така започва надпреварата на ангели и демони да открият младия Антихрист. Включват се и мотоциклетистите Война, Глад, Замърсяване и Смърт (Епидемия вече е в пенсия). А предсказанията на една вещица от XVII в., Агнес Нътър, се оказват в центъра на събитията и пътеводна звезда в търсенето. Намесва се и потомката на Агнес – Анатема, както и един млад компютърен специалист, който по-скоро разваля техниката, отколкото да я оправя.

Времето на всички изтича, а най-важно е кой ще открие пръв Антихриста.

“Добри поличби” не блести единствено със сценарий. Всъщност, на моменти историята дори изглежда леко объркана и зрителят трябва да следи много внимателно всеки детайл. Но Дъглас Маккинън се е справил чудесно като режисьор, превръщайки героите на Дейвид Тенант (“Доктор Кой”, “Хари Потър и Огненият бокал”) и Майкъл Шийн (“Сделката“, „Кралицата“) в симпатични и многопластови образи още от първите минути на сериала. За допълнение чуваме и прекрасната музика на Дейвид Арнолд, когото познаваме от “Денят на независимостта”, както и от някои филми от поредицата “Джеймс Бонд”.

Освен с добра кинематография, “Добри поличби” може да се похвали и с философска задълбоченост. Ето я и моята лична класация на посланията на Кроули и Азирафел:

Пазете приятелството – когато имате най-голяма нужда, някой ще протегне ръка

Противоположностите се привличат, а понякога се оказват и доста сходни. Не съдете приятели и познати по външни белези, дълбоко в нас всички носим едно и също. Сигурно всеки от вас е имал онзи приятел, който винаги казва истината в очите, често спори, на ръба сте да му кажете, че нищо не ви свързва и да го зарежете завинаги, но… идва голямото НО, това е човекът, който ви спасява в беда… абсолютно винаги. Кроули и Азирафел са точно такива приятели. Единият демон, другият ангел, но все заедно и готови да се притекат на помощ на другия.

Ако трябва да сравня двамата “антагонисти” с друга екранна двойка със странно изградено приятелство, то това са Шерлок и Уотсън на Бенедикт Къмбърбач и Мартин Фрийман. Лошото и доброто момче, на които трудно им е да си признаят, че не могат един без друг.

Светът няма нужда от крайности, а от златната среда

За нас е станало нормално да питаме кои са добрите и лошите във филма. Слагаме им етикети и не очакваме те да се променят до края на разказа. Но нека бъдем честни – нищо не е напълно добро или напълно лошо. Така и “Добри поличби” не ни показва типичната борба между ангели и демони, между Рая и Ада. Защото между тях стои друга сила, която олицетворява пъстротата на живота и вечния шанс за промяна. Азирафел и Кроули се срещат именно в златната среда, за да защитят човечеството и да му дадат още един шанс да се справи само с проблемите. Защото те не са нито на страната на злото, нито на страната на доброто – те са на собствената си страна.

Няма значение какво ни е отредено, ние се променяме, променяме и света си

Ако нещо не ни харесва, няма смисъл да се оплакваме, можем да започнем промяната от себе си. Да, звучи като клише, но е вярно. Понякога нещата изглеждат прекалено ясни и подредени и не мислим за други възможности. Но всичко може да се преобърне дори с една единствена мисъл. Това доказва и малкият Адам, от когото всички очакват да бъде страшния Антихрист. Той обаче просто иска да направи света по-справедлив.

Шестте епизода ни дават много храна за размисъл, дори и върху личните разбирания на Геймън и Пратчет за Бог и християнската митология. Със сигурност виждаме призив за хуманност и мисъл за другите, независимо от религиозни възгледи, раса или пол. “Добри поличби” несъмнено ще грее като ярка звезда в историята на киното. Дейвид Тенант, Майкъл Шийн и Джон Хам са сякаш родени за образите си, а перфектната режисура превръща филма в автентичен и достъпен, въпреки фантастичния сюжет и многото закодирани символи и препратки в историята. Песните на Queen и едно ретро бентли правят обстановката още по-типична, а музиката на Дейвид Арнолд се запечатва завинаги и със сигурност дълго ще си тананикате мелодиите от филма.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
телевизор
Деница ДимитроваНай-очакваните нови сериали на 202118.01.2021

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино