La Casa de Papel (Money Heist) с нов сезон

Money Heist
  • "Money Heist"
  • Режисьор: Álex Pina
  • Сценарист: Álex Pina
  • Главни актьори: Úrsula Corberó, Itziar Ituño, Álvaro Morte
  • Година: 2017
  • Оценка от IMDB: 8.6
19.07.2019

В последните месеци всички, навсякъде са на вълна „сериали“. Велики сериали, емблематични сериали, гениални сериали. Исторически, фантастични, нови, стари, започващи, приключващи… Схванахте идеята. На фона на тази масова истерия около сериали, които си струват, ви припомняме „La Casa de Papel“. Трети сезон излиза на 19 юли 2019г., а ако има все още непросветени зрители, пропуснали общо 22-та досегашни епизода на „Netflix – не се тревожете. Започнете ли веднъж, в рамките на седмица ще изгледате испанския шедьовър поне два пъти.

Серилът има 12 награди и 15 номинации (национални и международни), сред които награда „Еми“ през 2018 в категорията „Drama Series“ за оригиналните създатели „Vancouver Media“ и  „Atresmedia Televisión“. Почти всички актьори са номинирани за играта си. Малко им е. Цялата идея и брилиянтното изпълнение заслужават повече награди.

Много е трудно да се разкаже сюжетът без спойлери. На кратко – група професионални престъпници влизат в монетарната фабрика на Испания, позната още като Moneda y Timbre – Real Casa de la Moneda „National Coinage and Stamp Factory – Royal Mint“. Влизат и започват да си печатат пари. Всеки от лошите е специалист в своята област, а обирът е подготвен предварително до последния детайл. Дали обаче е възможно всичко да върви по план?

Първият и най-логичен въпрос, който почти всеки зрител си задава след края на втори сезон е: „Защо не го направиха наистина преди да го заснемат?!“ За най-запалените фенове „NSS Magazine” препоръчват книгата на Klaus Schönberger – „The bank robbery. History. Theory. Practice „, в която се споменават и някои вдъхновяващи реални обири, отговарящи на фундаменталия въпрос на Бертолд Брехт „Кое е пресъпление – да основеш или да обереш банка?“. (https://www.nssmag.com/en/pills/14666/la-casa-de-papel-s-anatomy)

Още заглавието „Къща от хартия“ е алегория на „Къщата на монетите“. Цялата продукция прелива от символика и обмислени идеи. Реални образи, правила, планове, напрежение, психология, музика. Похитители и заложници, печатане на пари и един (зъл?) професор, който ръководи операцията. Всъщност кои са добрите и кои са лошите в историята е спорно да се каже.

Сред най-запомнящите се неща от лентата е маската на Салвадор Дали, носена от всички престъпници, която сама по себе си е символ с предистория. И като говорим за маски – невъзможно е да не напрвим асоциация с класиката „V като Вендета“ на братята Уашовски, където емблематичната маска допринася за разбирането на цялата „fuck the system“-концепция. Във филма „V for Vendetta”, както и в сериала „La casa de papel” се поставят въпросите за политиката и системата, правилното и грешното, човешкото и жертвите в името на по-висша идея. Няма да разкривам повече детайли, защото сериалът си заслужава да се гледа, а не да се разказва.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър Панайотов„Дяволското гърло“ и „Денят на бащата“, за които „български“ не е обида27.05.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино