„Вади ножовете“ – ексцентричен реверанс към Алфред Хичкок и Агата Кристи

Вади ножовете
  • "Вади ножовете"
  • Режисьор: Райън Джонсън
  • Сценарист: Райън Джонсън
  • Главни актьори: Даниел Крейг, Крис Евънс, Ана де Армас, Дон Джонсън, Майкъл Шанън, Кристофър Плъмър, Катрин Лангфорд, Джейми Лий Къртис, Лейкит Стейнфилд
  • Година: 2019
  • Оценка от IMDB: 8.1/10
07.01.2020

Филм, след който ще потърсите магазин за пуловери, ще ви се доядат понички и ще си припомните романите на Агата Кристи. Филм, който събра Капитан Америка и Джеймс Бонд на един екран, а виновникът за това е самият Райън Джонсън („Breaking Bad”, “Star Wars: Episode VIII”). Въпреки многобройните си проекти, Джонсън не изоставя идеята да отдаде заслужена почит към любимата си писателка на криминални романи, както и на големия Алфред Хичкок.

След години подготовка „Вади ножовете“ е факт и е истинско удоволствие за ценителите на добрия трилър с чувство за хумор и щипка болезнена сатира.

Аз съм в едно от онези кина, където пуканките и колата са забранени, а публиката е на средна възраст 45+ и почти няма шумни тийнейджъри. Филмът започва с типичната музика на класически английски криминален сериал и въпреки американския сюжет, в пейзажа има нещо много европейско. С прости думи, очертава се истинско кино изживяване. Не, определено няма да се въртите на седалката, питайки се кога ще свърши филмът.

„Вади ножовете“ грабва с прецизността си към детайла, силното актьорско присъствие и отличната история. Неслучайно критиците го определят за един от най-добрите филми на 2019-а.

„Вади ножовете“ е звезден филм, не може да се отрече. Не е комерсиалното кино, на което често ставаме свидетели, но се е постарал да събере на едно място завиден актьорски състав. Кристофър Плъмър влиза в ролята на Харлан Тромби – известен писател на криминални романи. За да отпразнува рождения си ден, той кани цялото си семейство във фамилния дом. Нещата обаче не вървят по план, а на сутринта той е открит мъртъв в стаята си. Самоубийство или убийство е случилото се? Детектив Бланк (Даниел Крейг) е нает от мистериозен „доброжелател“, за да разгадае мистерията.

В главната роля на медицинската сестра на Харлан се превъплъщава Ана де Армас (позната на българските зрители от „Легенда за Испания“). Кубинската актриса играе изплашената и невинна Марта Кабрера, която неочаквано става обект на нападки от семейството. Рансъм (Крис Евънс) – разглезеният внук на Харлан, решава да помогне на Марта, за да отмъсти на роднините си. Но дали всичко е така, както изглежда? Тези от вас, които са по-навътре с творчеството на Агата Кристи, веднага ще заподозрат, че историята е прекалено очевидна. Други може би веднага ще се досетят каква ще е развръзката. А може би изобщо не е важно кой е убиецът (нали това винаги се питаме в криминалните истории?!).

Това не е трилър, който става безинтересен след първото гледане. С удоволствие бих повторила и потретила, просто за да се насладя на изкусната социална критика на Райън Джонсън. Привидно всеки член на семейството е успял по своему, богати са, задоволени материално, с висок социален статус. Но ето, че като всички презадоволени консуматори, и те са изпаднали в безтегловност и неосъзнатост. Джейми Лий Къртис и Майкъл Шанън отлично пресъздават образите на сърдитите пораснали деца, които по свой начин уважават баща си, но цял живот за били в неговата сянка. Тони Колет е ексцентричната снаха, черната овца на семейството, която просто чака издръжка, за да поддържа стил на живот и да бъде инфлуенсър (колко модерно!). Дон Джонсън пък е типичният американец с десни възгледи. Всички са мили един с друг, докато не им се наложи да делят. Не алчност, а страх от загубата на познатата комфортна среда е основният им проблем. И дори смъртта на баща им не успява да ги трогне достатъчно, за да преосмислят живота си.

На фона на колекцията от индивиди се появява още по-странен детектив. В началото може да ви се стори, че героят на Крейг е или много пиян, или много луд. Истината е, че той просто е гениален следовател. Зад цялата изчанченост се крие психолог с усет към детайла. Той лесно разпознава хората просто след един разговор. Точно затова привлича към себе си Марта Кабрера.

Ана де Армас е голямата изненада на филма и заслужава признание за успешната главна роля. Първо, трябва да се отбележи, че кубинката проговаря английски едва през 2015-а, а във „Вади ножовете“ де Армас в никакъв случай не показва затруднения или неопитност. Ролята ѝ на имигрант в САЩ идеално пасва на личната ѝ история. Във филма младата медицинска сестра Марта е единственият истински приятел на Харлан. От нея зависи и разкриването на случая. Добродушното излъчване и доверчивост са идеалният контраст на останалите персонажи. Всички искат да я подкрепят, но само докато чувстват превъзходството си.

Героят на Крис Евънс пък влиза с гръм и трясък във филма, за да разваля дисциплината, да иронизира самовлюбените си роднини, да изрича горчивата и неприятна истина право в очите. Рансъм, плейбой и безделник, който няма и един работен ден през живота си, би трябвало да е олицетворението на всичко лошо. Дали е, оставям ви сами да прецените. Така или иначе, подмолната му персона ще остане завинаги в сърцата на феновете с кремавия пуловер, който стана по-коментиран и от самия филм. Е, това показва, че и изборът на подходящи костюми е важен за една добра кино продукция.

Интелигентен, остроумен, леко нахален и груб, определено занимателен и добре написан, много може да се каже за филма на Джонсън. Той разтърсва с искреността си без да бъде прекалено вулгарен, иронизира привичките на обществото ни, отношението ни към чуждото и имигрантите, алчността и самозабравата. Чудесно съчетание на криминале със социална сатира и комедия.

Сценарият е вдъхновен от голямата Агата Кристи и нейното творчество. Приликите с историите ѝ са очевидни. Музиката и атмосферата, от своя страна, напомнят за класиките в жанра на психологическия трилър.

А актьорите се развихрят под напътствията на Райън Джонсън.

Смело може да се твърди, че му се е получило много по-добре от „Междузвездни войни“ и дори безумието стои естествено на екран. Даниел Крейг и Крис Евънс излизат от досега познатите ни еднопластови роли и леко театралното им представяне със сигурност ще им донесе, ако не награди, то поне много нови верни фенове. Дамското присъствие е особено силно в лицето на Ана де Армас, Тони Колет и легендата Джейми Лий Къртис. Накратко, не пропускайте да разчупите студените зимни вечери след работа с една неочаквано добра комбинация от ексцентричност, психологизъм и хумор. Струва си да се гмурнете в криминалната загадка и кой знае, може пък и да откриете убиеца, преди да е извадил нож!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова6 фестивални отличника от 2020, които да включим в списъка си за гледане10.03.2020

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE