„Тайната библиотека на Леонардо“ – биографична книга с елементи на трилър

Тайната библиотека на Леонардо
  • "Тайната библиотека на Леонардо"
  • Автор: Франческо Фиорети
  • Издателство: Колибри
  • Страници: 272
  • Година: 2019
  • Цена: 16 лв.
  • Оценка от Goodreads: 3.00/5.00
  • КУПИ
25.06.2019

За автора

Италианският писател Франческо Фиорети (р. 1960 г.) започва творческата си кариера с огромен успех – дебютният му роман „Тайната книга на Данте“ (2011) месеци наред е на върха на литературните класации с продадени 700 000 екземпляра в Италия. Следват бестселърите „Тайната картина на Караваджо“, „Изгубеното пророчество на Данте“, както и адаптация в проза на Дантевия „Ад“. През 2018 г. Фиорети издава историческия трилър „Тайната библиотека на Леонардо“.

„Тайната библиотека на Леонардо“ – историята накратко

Действието се развива в края на XV – началото на XVI век, мястото е тогава разединената Италия. Период на войни между отделните италиански градове, на посегателства от страна на Франция, но и на разцвет в изкуството и възраждане на неоплатонизма. Леонардо да Винчи създава шедьовъра „Тайната вечеря“ и  изучава геометрията на телата с помощта на францисканския математик Лука Пачоли. Запознаваме се с Брунелески, Микеланджело и младия Рафаело. На фона на бурните политически борби и философските търсения е извършено едно убийство заради редки старинни трудове, откраднати са ценни книги, останали от Византия, а един шифър за тайна библиотека не дава мира на Леонардо.

Какво да очакваме от книгата?

„Тайната библиотека на Леонардо“ е определена като исторически трилър. Да, криминална нишка има, но тя далеч не е основното в книгата. За трилър не можем да говорим – напрегнатите моменти в цялото произведение са не повече от два. Действието не се развива в класическия екшън стил, както се случва при Дан Браун или Том Егеланд. Франческо Фиорети по-скоро набляга на биографичния разказ. Все пак това не е изцяло биографична книга –  художествената измислица е на лице, но под целия разказ си личи огромното проучване на исторически извори за личността на Леонардо да Винчи и останалите ренесансови творци и политици.

Повествованието върви бавно и с много детайлни пояснения. Като изключим убийството, което се случва в началото на книгата и към края е разкрито без особени усилия, през останалото време научаваме много факти за живота на самия да Винчи, за интересите и стремежите му. Четем една приказка за големия учен и художник. На моменти скучно произведение, но много образователно. Интересна е структурата на книгата – основният разказ се редува с извадки, подобни на дневник, разказани от името на самия Леонардо, което оставя привкус на автобиографичен роман и подсилва достоверността.

Ето и няколко препоръки на какво да наблегнете, ако четете романа на Фиорети:

Изкуството

Със сигурност ще научите много за най-известните произведения на Леонардо, като „Тайната вечеря“. Дадени са предположения за вдъхновенията на художника и откъде е черпил образите за картините си, но тези, които се интересуват от стилове и техники в живописта, ще останат разочаровани – почти не виждаме Леонардо в действие, основно следим неговите разсъждения как би могъл да реализира идеите си. Книгата ни среща и с другите големи имена на Ренесанса – Микеланджело и Рафаело, както и с някои от най-важните архитекти от периода.

Математиката

 „Математиката ни свързва именно с вечността и безкрайността на божествената субстанция.“

Из „Тайната библиотека на Леонардо“

Математиката е навсякъде около нас. Сякаш Бог е подредил всичко в логична последователност. Такива са разсъжденията на Леонардо да Винчи и Лука Пачоли. Съществена част е посветена на икосаедъра и неговата почти сакрална роля. Той е ключът към тайните. А за да ги разгадаем, първо трябва да разберем смисъла на самия икосаедър. Известно разочарование е, че всъщност Фиорети използва понятието икосаедър погрешно, давайки го като синоним на тяло с двадесет и шест стени. Почти невъзможно е да е срещал термина така в записки от Ренесанса. Понятието идва от гръцки и означава двадесетостен – едно от платоновите тела. В книга се говори за ромбикубоктаедър – архимедово тяло с осемнадесет квадрата и осем триъгълника за стени. А осмицата е считана за сакрално число, символ на вечността и безкрайността.

Историята

Ако се интересувате от историята и политическите интриги на миналото, тази книга е точно за вас. За разлика от повечето исторически трилъри, където художествената измислица е в голямо количество, тук Франческо Фиорети разказва с точност много от реалните исторически събития, белязали периода около Великите географски открития. Борджиите се домогват до религиозна и светска власт. Борба за влияние, династически бракове, заговори и жертви на политиката – на този фон твори да Винчи, а Пачоли прави своите математически проучвания.

„Тайната библиотека на Леонардо“ определено не е интересен криминален роман. Тя е добър избор за хората, които харесват биографични творби и не очакват активно действие от романа. Наистина образователно четиво, разкриващо ни интересни факти от математиката и политическия живот на онова време. Ако нямате интерес в тези области, има опасност да ви бъде скучно. Но пък историята на Леонардо е впечатляваща сама по себе си. Така че, ако търсите нестандартно четиво за лятото, възползвайте се!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваПлуване по течението на „Гладният прилив“ с Амитав Гхош04.07.2018

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE