„Ripper Street” – разходка из подземния свят на викториански Лондон

22.10.2015
Снимка: http://pie-magazine.net/
Снимка: http://pie-magazine.net/

През 1888г. лондонският квартал Уайтчапъл, пренаселен, с процъфтяваща (основана върху проституция порнография и организирана престъпност) икономика, е разтърсен от поредица неразрешени убийства, приписвани на сериен убиец, когото медиите наричат Джак Изкормвача. Повече от век по-късно касапинът е вече част от митологията на Англия, наравно с образи като крал Артур и Мерлин, вдъхновява купища книги, филми, комикси и прочие, както и ентусиасти с твърде много свободно време, които все още плетат теории за самоличността му. Предвид цялото медийно пресищане с образа на Джак Изкормвача, едва ли човек би могъл да подхване сериал с името ‘Ripper Street’с твърде голям ентусиазъм. Още първите епизоди обаче успяват да разсеят всякакви съмнения, че това е поредната боза, надяващата се да просъществува известно време, разказвайки до болка познатата история.

Действието в сериала се развива около половин година след последното убийство, приписвано на Изкормвача. На инспектор Едмънд Рийд (Матю Макфадиън, „Гордост и предразсъдъци“), ръководител на дивизия от лондонската криминална полиция, се пада нелеката задача да опазва реда във възстановяващия се от ужаса квартал Уайтчапъл. С помощта на сержант Бенет Дрейк (Джером Флин или Брон от „Игра на тронове“) и американеца капитан Хоумър Джаксън (Адам Ротенбърг) Рийд се изправя срещу корупцията, организираната престъпност и цялостната поквара, стиснала с хватката си целия Ийст енд, като междувременно се опитва да се справи с отчуждената си жена и болката от изчезването на дъщеря си, презюмирана за мъртва.

На пръв поглед ‘Ripper Street’създава впечатлението на досадна процедурна драма, в която екип от симпатични ченгета намират трупа в първите и убиеца в последните пет минути от епизода. Сериалът обаче изненадва с изобилие от емоционални кофликти, грабващи вторични персонажи, атмосфера, която често задушава с дъха на викториански Лондон. В излезлите три до момента сезони, освен развитието на група прекрасно написани герои, ставаме свидетели на първите стъпки на криминалистиката, съдебната медицина, метода „добро ченге–лошо ченге“ и видеокамерата. Последната, разбира се, с изобретяването си е впрегната в създаването на порнография.

Актьорската игра е на ниво, характерно за повечето продукции на BBC. Освен споменатите вече лица, в сериала ще видим и Джора Мормон (Иън Глен) и Бенжен Старк (Джоузеф Моул) от „Игра на тронове“.

Каквото и да знаете за ‘Ripper Street’, вероятността да ви хване със свален гард е голяма. Сериалът изобилства от първокласен и брутален екшън, напрегнати ситуации и емоционални удари под пояса, които ще ви принудят да лъжете, че сте рязали лук, ако някой влезе в стаята.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
телевизор
Деница ДимитроваНай-очакваните нови сериали на 202118.01.2021

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE