Образование

„RockSchool на колела“ – музикални уроци във всеки град

03.09.2020

Разказвали сме ви за страхотните социални проекти, които развиват от частната музикална школа RockSchool. Сега са запретнали ръкави по нов проект, който реализират с подкрепата на Vivacom Fund. Той сега „RockSchool на колела“ и както се досещате представлява мобилно музикално училище, което ще може да пътува до всякакви населени места и да дава уроци по различни инструменти. Повече за проекта ще разкаже Мелина Крумова – основател на RockSchool и Фондация „Музика за България“.

С новия си проект “Rockschool на колела” адресирате огромен проблем, свързан с културната изолация в по-слабо населените градове в България. Да си го кажем – почти всичко що е култура е в София. Колко голям е проблемът всъщност?

Покрай десетките ни социални проекти с Фондация “Музика за България” и турнетата с групата, в която творя – Grimaze, съм видяла от личен опит, че хората от по-малките населени места са буквално жадни за културни и музикални мероприятия. Всеки човек има потребност от културна среда и връзка с изкуствата, за да израства. 

Проблемът е, че организаторите на подобен тип събития имат много разходи и съответно – потребност финансовият аспект да в техен интерес. За това предпочитат да организират събитията си в по-големите градове, където могат да се радват на по-голяма посещаемост. В резултат на това хората в по-малките населени места остават в културна изолация.

С нашият проект “RockSchool на Колела” искаме да адресираме този проблем и да предложим достъп до безплатни музикални работилници на всички желаещи от Елин Пелин, Перник, Благоевград, Пазарджик и Кюстендил. Вярваме, че проектът ще допринесе за създаването и на множество други такива практики, които да намаляват културната изолация в по-малките населени места.

Как се зароди идеята за този проект?

Провеждаме музикални уроци от близо десетилетие и да направим пътуващо музикално училище винаги е било наша мечта. Уверени сме, че заниманията с музика помагат на човек да развива важни личностни качества и искаме възможностите за музикално образование да достигат до възможно най-много хора. Трудно ни е да отворим училища навсякъде, но пък училища на колела е постижимо за нас. Вече разполагаме със знанията, опита и ресурсите да реализираме подобна идея, а в лицето на Vivacom Fund успяхме да намерим и правилния партньор за проекта. 

Пък и  пътуване + музикална мисия е рецепта за радост:)

Какви са дейностите, които сте предвидили?

Във всеки град сме набелязали ключови места, където се събират млади хора. Там ще отваря врати нашето музикално училище на колела. Ще провеждаме работилници с музикални уроци и кратки акустични концерти. Всички събития ще се водят от нашите професионални преподаватели с дългогодишен опит в работата с деца и възрастни.

През септември ще сте в 5 града – Елин Пелин, Перник, Благоевград, Пазарджик и Кюстендил. Планирате ли да продължите с проекта и с други градове?

Това ще са първите такива събития за нас и ще ни е интересно да чуем и видим обратната връзка от хората, за които ги организираме. Ще експериментираме, ще видим кое и как работи най-добре и на тази база ще планираме следващи дати за RockSchool на Колела.

RockSchool няма пространство извън София и Варна. Предполагам за децата и младежите, които се заинтригуват от идеята за музикални уроци – опцията ще е да започнат своето обучение онлайн?

Да! Всеки, който се включи в наше събитие с RockSchool на Колела, ще бъде награден с ваучер за безплатен първи онлайн урок. Това е нашият начин да покажем, че независимо къде се намира човек – винаги може да учи музика, стига да има силно желание. Ние от RockSchool сме готови да го подкрепим!

Всъщност, както на много бизнеси им се наложи по време на карантината – предполагам и в RockSchool онлайн обучението се е развило като формат. Какви са ти впечатленията, адаптират ли се лесно учащите, какви са трудностите и как виждаш бъдещето на онлайн образованието?

За нас онлайн обучението е практика от години. В RockSchool сме провели над 4000 онлайн урока на ученици от България и чужбина. Нашите наблюдения са, че това е изключително ефективен и достъпен начин на преподаване. Той позволява на хора от цялата страна да вземат музикални уроци по инструменти, за които може да няма преподаватели в техния град. А има и градове, в които изобщо няма възможност за музикално образование. Същевременно онлайн уроците позволяват на учениците да не прекъсват своето обучение, когато пътуват или са извън града. 

Трудностите почти няма, освен в първите няколко урока, когато преподавателят и ученика трябва да установят технически процеса на работа, спрямо инструмента, който се изучава.

В RockSchool развиваме дистанционното си обучение и сме уверени, че то ще продължава да бъде ключова част от услугите, които предлагаме. 

Какво би искала да видиш в българските училища като промяна, свързана с обучението по музика?

Според мен обучението по музика и изкуства трябва да заеме равностойно място с точните науки и хуманитарните дисциплини. И за да се случи това в очите на учениците – то първо трябва да се случи в мисленето на родители, преподаватели и директори. От години музиката се пренебрегва в основните училища, а в средните напълно липсва като предмет. Доказано е, че заниманията с музика от ранна детска възраст развиват у децата безценни личностни качества и умения, сред които: увереност, креативност, дисциплина, воля, комуникационни умения, когнитивни функции, емоционална интелигентност, осъзнатост и други. Музикалното образование помага на децата да постигат отлични резултати в своето обучение и като цяло да развиват личностния си потенциал. Не всеки ще стане музикант, но музиката ще бъде още един начин да опознават и изразяват себе си. А това е безценно!

С RockSchool искаме да допринесем за тази промяна, за това очаквайте скоро най-новата ни инициатива “RockSchool Класна Стая”

Какво да очакваме от RockSchool в следващите месеци?

В следващите месеци ще съсредоточим усилията си за следните инициативи:

  • Набиране на средства и провеждане на конкурса за RockSchool Стипендия – програма, която всяка година осигурява минимум 10 стипендии за хора, които копнеят да се развиват музикално, но са възпрепятствани поради финансови причини.
  • RockSchool Класна Стая – проект, който ще допринесе за подобряване на обучението по музика в училищата от 1-ви до 12-ти клас
  • Провеждане на второто издание на Виждам чрез Музика – адаптирана програма за обучение на незрящи деца и възрастни
Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър Панайотов7 образователни приложения за вдъхновение на всеки ученик07.03.2022

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE