Образование

RockSchool създаде наръчник за преподаване на музика на незрящи ученици

15.11.2021

Днес официално приключи второто издание на “Виждам чрез музика” – адаптирана програма за музикално образование на незрящи деца и младежи. RockSchool използва натрупания опит от провеждането на програмата, за да създаде кратък наръчник за преподаване на музика на незрящи ученици. Той е достъпен безплатно онлайн за всеки музикален преподавател или школа в България, които искат да работят с незрящи в техния град или общност.

Наръчникът включва практически насоки за воденето на музикални уроци в четири дисциплини – пеене, пиано, китара и цигулка. Ръководството е разработено от четирима дългогодишни професионални преподаватели по музика в RockSchool: Калоян Иванов – пиано, Мирослав Стойчев – цигулка, Румен Динков – пеене, Кирил Петков – китара. Те са участвали активно в реализирането и на двете издания на програмата и споделят своя опит под формата на кратки интервюта. 

В тазгодишното издание на “Виждам чрез музика” взеха участие 10 деца и младежи, които преминаха през обучителна менторска програма, включваща 48 часа индивидуални музикални уроци. Участниците имаха възможност да запишат своя песен в професионално звукозаписно студио, като към нея беше заснет и видеоклип. Всички видеа са публично достъпни в Youtube и са активно промотирани от RockSchool, за да достигнат широка аудитория. 

“Музиката помага на незрящите да са много по-добре интегрирани в обществото, да изградят безценни личностни качества и да развият нови професионални умения. Затова за нас е гордост и отговорност да продължим да реализираме този проект” – каза Мелина Крумова, основател на RockSchool.

Първото издание на “Виждам чрез музика” се реализира през 2019,когато проектът стана победител в конкурса Промяната 2018/2019 – инициатива на Фондация „Reach 4 Change“ и Нова ТВ. Тогава 19 незрящи деца и младежи от цялата страна получиха пълна стипендия за участие. Те записаха своя песен в професионално звукозаписно студио и бяха заснети видеоклипове на техните изпълнения. 

“Виждам чрез музика” спечели наградата на Европейския парламент за Европейски Гражданин за 2020г. Отличието се присъжда на граждани и организации, които чрез проектите си насърчават взаимното разбирателство и интеграция между гражданите и подпомагат сътрудничеството в областта на културата. 
Проект “Виждам чрез музика”  е реализиран с подкрепата на Национален Фонд “Култура”. Повече информация: https://seemusic.org/bg/

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален Акселератор06.04.2022

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE