Образование

RockSchool създаде наръчник за преподаване на музика на незрящи ученици

15.11.2021

Днес официално приключи второто издание на “Виждам чрез музика” – адаптирана програма за музикално образование на незрящи деца и младежи. RockSchool използва натрупания опит от провеждането на програмата, за да създаде кратък наръчник за преподаване на музика на незрящи ученици. Той е достъпен безплатно онлайн за всеки музикален преподавател или школа в България, които искат да работят с незрящи в техния град или общност.

Наръчникът включва практически насоки за воденето на музикални уроци в четири дисциплини – пеене, пиано, китара и цигулка. Ръководството е разработено от четирима дългогодишни професионални преподаватели по музика в RockSchool: Калоян Иванов – пиано, Мирослав Стойчев – цигулка, Румен Динков – пеене, Кирил Петков – китара. Те са участвали активно в реализирането и на двете издания на програмата и споделят своя опит под формата на кратки интервюта. 

В тазгодишното издание на “Виждам чрез музика” взеха участие 10 деца и младежи, които преминаха през обучителна менторска програма, включваща 48 часа индивидуални музикални уроци. Участниците имаха възможност да запишат своя песен в професионално звукозаписно студио, като към нея беше заснет и видеоклип. Всички видеа са публично достъпни в Youtube и са активно промотирани от RockSchool, за да достигнат широка аудитория. 

“Музиката помага на незрящите да са много по-добре интегрирани в обществото, да изградят безценни личностни качества и да развият нови професионални умения. Затова за нас е гордост и отговорност да продължим да реализираме този проект” – каза Мелина Крумова, основател на RockSchool.

Първото издание на “Виждам чрез музика” се реализира през 2019,когато проектът стана победител в конкурса Промяната 2018/2019 – инициатива на Фондация „Reach 4 Change“ и Нова ТВ. Тогава 19 незрящи деца и младежи от цялата страна получиха пълна стипендия за участие. Те записаха своя песен в професионално звукозаписно студио и бяха заснети видеоклипове на техните изпълнения. 

“Виждам чрез музика” спечели наградата на Европейския парламент за Европейски Гражданин за 2020г. Отличието се присъжда на граждани и организации, които чрез проектите си насърчават взаимното разбирателство и интеграция между гражданите и подпомагат сътрудничеството в областта на културата. 
Проект “Виждам чрез музика”  е реализиран с подкрепата на Национален Фонд “Култура”. Повече информация: https://seemusic.org/bg/

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаVoicelip – аудиокниги за българските ученици02.03.2022

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование