Съкровеното изкуство на Иво Дунчев и Чавдар Антонов в Галерия 10

dunchevantonov

Живописта на Иво Дунчев и дърворезбата на Чавдар Антонов се срещат за обща изложба в пространството на Галерия 10 от 16 до 30 юни.

Творческият път на двамата артисти започва от една и съща гара – Националното художествено училище за изящни изкуства в София. Пътят им обаче тръгва по различни релси – този на Иво Дунчев върви в посока на рекламния бизнес, архитектурния дизайн и оформянето на интериорни пространства, а този на Чавдар Антонов – към в с. Меляне, област Монтана, където се намира неговата работилница по дърворезба.

Във всяко свое начинание Иво Дунчев носи в духа на създателя и не след дълго природата му го връща към изобразителното изкуство. Художникът има множество самостоятелни изложби в България и по света – произведенията му са обиколили Страсбург и Сардиния, а голяма част от тях  са притежание на частни колекции в България, Полша, Германия, Италия, Франция и Швеция. През 2010 г. Дунчев проектира паметник на българския революционер Леонид Янков.

В своята работилница до река Огоста Чавдар Антонов създава творби в традициите на Дебърци и Тревненци, но и иконостаси, пластики и барелефи, разкриващи абстрактната страна на дърворезбата. Антонов е един от стожерите на пленера по дървопластика в с.Бързия,  а негови творби са притежание на много частни колекции в Европа.

Това, което събира Иво Дунчев и Чавдар Антонов е душевното закотвяне в морето на изкуството. Всеки момент е прекаран в сътворяване, а плодовете на  съкровеното ще можем да опитаме на ул. Княз Борис 100.

Радина Иванова

Стажанти на
За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to