Образование

Съвети за подготовка за добра среда за онлайн обучение у дома

22.10.2020

Учебната година бавно и полека набира скорост и се завръща към класическото обучение „на живо“. Не се знае обаче дали пак няма да стигнем до заветните грипни ваканции или COVID карантина. По една или друга причина, има вероятност учениците да преминат отново към дистанционно обучение.

Тук на ход сте вие, родителите. От вас зависи средата вкъщи да е подготвена и приветлива за подрастващите. Във ваши ръце са дисциплината и моделът на учене на децата. Но какво точно да направите, за да не бъдете неприятно изненадани, ако учениците отново преминат на онлайн обучение?

Набавете нужните учебници и книги

Това е задължителна точка и за обучението в класните стаи. Често пазаруването се случва в последния момент или след като учебната година е започнала. Не отлагайте покупките на полезните помагала и учебни материали. Те са важна част от процес на учене в класните стаи. Но там учениците имат и учител. Вкъщи е малко по-трудно.

Да, по време на онлайн часовете децата отново са с преподавател, но по-голямата част от програмата включва самостоятелни упражнения. А децата винаги се нуждаят и от доста допълнителни книги, било то по литература или други предмети.

Не се знае дали книжарници и библиотеки също няма да затворят, ако има карантина, така че не отлагайте.

Място за учене

Децата се нуждаят от обособено работно място дори и само за подготовка на домашните си. Когато им се налага да прекарат пълен учебен ден вкъщи, такъв кът е напълно задължителен.

Намалете разсейването максимално. Не смесвайте спалнята или кухнята с работната среда. По-големите ученици успяват да се съсредоточат и сами, но за най-малките ще има нужда от родителски контрол. Иначе бързо ще посегнат към любимата плюшена играчка и ще забравят за писането и смятането.

Осигурете техника за учениците

България е известна с бързия интернет, а повечето хора имат и собствена техника – телефон, лаптоп и т.н. Но карантината ни показа, че това не е универсално правило и много домакинства нямат нужната техника за всеки член от семейството.

Положителното е, че в онлайн класните стаи децата могат да се включат и от телефон или таблет. По-стар лаптоп също би им свършил работа – все пак става дума за използване на леки софтуери и попълване предимно на текстови документи. Уверете се, че интернет връзката е добра. Това е от полза и за работещите дистанционно.

Ако пък вие сте от хората с повече излишна техника и можете да се разделите с някой стар компютър или таблет – потърсете семейства в нужда. Със сигурност ще са ви благодарни.

Цифрови умения и запознаване с методите

Различните типове облачни системи за споделяне и онлайн класни стаи имат нужда от разучаване. Дали ще помолите по-запознат приятел да ви обясни, или ще изгледате няколко клипчета в YouTube, изборът е ваш. Но задължително проучете дали училището на детето ви предпочита Google Classroom, Microsoft Education или друга платформа и отделете време да я проучите внимателно.

Разучете онлайн ресурсите

Има стотици курсове и безплатни обучения в интернет. Много от тях вече са на български език. Така че отделете си няколко дни, в които да проучите какво би било полезно за децата ви. Тези ресурси биха помогнали и при стандартното обучение. Упражненията и затвърдяването на знанията са по-лесни и приятни с Уча.се или Kан Академия.

За да ви улесним напълно, от „Под моста“ сме събрали на едно място предложения за безплатни платформи за езикови обучения, за тестове и игри, както и възможности за безплатни уебинари.

Измислете забавления

Подгответе се с идеи за онлайн развлечения за почивките. Виртуални разходки в музея, концерти или друго, преценете сами кое ще е и интересно, и образователно.

Организирайте си семейни читателски клубове и обсъждайте наученото с децата си. Правете го и сега, когато все още са в класните стаи. Така по-лесно ще преминете към дигиталното обучение и ще имате наблюдения върху учебния материал.

Попитайте приятели

Колкото и банално да ви звучи, можете да научите много от познати, които вече са напреднали в подготовката и са разучили онлайн средата. Създайте си общности от родители, деца и учители. Следете как се подготвят останалите и обменяйте идеи.

Важно е да сте подготвени за всичко, но нека не забравяме, че с това не се изчерпват задачите на родителите. Най-трудното идва по време на дистанционното обучение – спазването на стриктен график с почивки, но и гъвкавост в програмата. Ако имате нужда от съвети, възползвайте се от фейсбук групата Образование 4.0. Обменяйте опит с учители, родители и организации.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваДомашна Академия - учене с внимание и отдаденост към индивидуалността на всеки ученик30.11.2020

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE