Сделка с дявола

23.11.2015

Защо се стигна до атентатите в Париж и кой е проектантът на „Ислямска държава“?

арабски свят
Снимка: Wikipedia

По време на една от обедните почивки с мой колега, който е египетски копт, т.е. християнин, гледахме един египетски филм от 60-те, златната ера на арабското кино. Вероятно се питате какво общо има това с атентатите в Париж, Синай, Бейрут, Анкара, Ирак и Йемен? Сега ще ви обясня.

Във филма се разказваше за група летовници, семейни двойки, които се спречкват и в крайна сметка решават да изиграят футболен мач на плажа, като от едната страна са мъжете, а от друга – жените. Загубилите ще слугуват на победителите. С по-голяма хитрост и сексапил жените успяват да спечелят мача, а на мъжете им се налага да чистят, готвят и слугуват. Може да звучи наивно, но със сигурност не изглежда много като арабски филм. Ако се загледате във филмите, снимките, списанията, вестниците от 50-те и 60-те, частично и 70-те, излезли от страни като Египет, Сирия, Ливан, Тунис и т.н. сами ще се изненадате как са изглеждали. С моя колега се питахме как е възможно за няколко десетилетия арабския свят толкова радикално да се преобрази? По старите филми, снимки или клипове няма да видите една забрадена жена, може дори да видите голи сцени, Кайро е бил арабският Холивуд, а Бейрут – ориенталският Париж. Как всичко толкова бързо се промени и защо?

мюсюлманки

Отговорът на този въпрос ще намерите, ако се разровите и потърсите в интернет статии за термини като петро-ислям, уахабизъм или салафизъм. Терминът „петро-ислям“ не е западен, а чисто арабски и става популярен от списанията на ливанския професор Фуад Аджами и египетския философ Фуад Закария. С това понятие обикновено се посочва влиянието на Саудитска Арабия, която желае да спечели лоялността на мюсюлманския свят и да се превърне в глобална сила, разпространявайки саудитската версия на исляма – уахабизма, като използва огромните си финансови ресурси. С този термин се означава завръщането и прокарването на по-консервативни практики като разделение на половете, носене на хиджаб, налагането на шариатски закони.

Прочети още: Истината за конфликта в Сирия!

Факт е, че икономиките на Европа и Америка не могат да поддържат високо равнище дори и за ден без петрола от страните в персийския залив, като Саудитска Арабия е водещият световен износител на ценния продукт. Постепенно кралството се превърна в най-големия политически и търговски партньор на Запада, а САЩ освен че спечели контрола над тези ресурси, спечели и един огромен лесно управляем консуматор, който да изкупува най-скъпата им технологична продукция. На практика западните сили сами сключиха този пакт с дявола, позволявайки на Саудитска Арабия да се превърне в регионален лидер и да разпространява салафистко-уахабитската доктрина.

И саудитите се справят добре. Още в началото на 70-те години на миналия век, милиони мюсюлмани се насочват към персийския залив, където страни като Катар, Саудитска Арабия, Кувейт, ОАЕ и други им предлагаха работа и по-високи доходи. Завръщайки се по родните места, тези работници донасят и по-радикалните течения на исляма, а с това се обяснява и рязката промяна в културно отношение. Затова филмите от 60-те, модата и културата ще си останат само спомен. За няколко десетилетия Саудитска Арабия хвърли милиарди долари за строежи на уахабитски джамии не само в арабския свят, но и в Европа. Предложението им към Меркел да „помогнат на сирийските бежанци“ в Германия с построяването на 200 джамии не е нито изненадващо, нито случайно.

мюсюлмански жени

Лидерите на Кувейт, Катар и Саудитска Арабия успяват да дирижират и манипулират арабския и западния свят по категоричен и безпардонен начин. Те яхнаха вълната на арабската пролет и финансираха консервативните мюсюлмански движения, като клоновете на Мюсюлманското братство спечелиха изборите в Тунис (партията на Еннахда), Египет (Мюсюлманските братя на Мохамед Морси), в Мароко (партията Справедливост и развитие), а ислямистите в Либия поеха контрол над страната. Случaйно ли е, че лидерът на Ал-Каида – Айман Ал-Зауахри, също е мюсюлмански брат? В Сирия и Ирак въоръжават „Ислямска държава” и радикални групировки като Ал-Нусра и Ансар Ал-Шам, но най-лицемерно всички тези групи се представят като
„бунтовници срещу режима“.

„Ислямска държава” не се различава по нищо от Саудитска Арабия по отношение на идеология. Та нали и двете страни споделят една и съща такава – доктрините на Ал-Уахаби и салафизма, чиито източници са на арабския полуостров. Разрушаване на църкви, налагане на джизя на неверниците, убийства на шиити, забрана на жените да карат автомобили, да се показват без забрадки, пребивания с камъни, публични екзекуции. По какво се различава Саудитска Арабия от ИД?

В кралството на Сауд е забранено християнството, няма нито една църква, има религиозна полиция, която арестува хора, които носят християнски символи, а наказанието за християнски проповеди е смърт. Жените нямат право да карат автомобили, нямат право да излизат без придружител, без хиджаб, ако бъдат изнасилени, не могат да се защитят, тъй като показанията им ще се броят за половин глас в съда. Ако жена се омъжи за чужденец, губи саудитското си гражданство. В Саудитска Арабия едно момче със светски възгледи, Раиф Бадауи, бе наказан с 1000 камшика и пребит за светски коментари в Twitter. И това не е изключение, а правило. Отношението към шиитите в страната е доста брутално. Всъщност в рапортите на „Амнести Интернешънъл“  се посочва, че Саудитска Арабия е извършила два пъти повече обезглавявания от „Ислямска държава”. Дори знамената на Ал-Нусра и подобните в Сирия са същите като на кралството, само че са черни.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Боян СимеоновРазговор с Абдул – шестгодишният наркодилър, който говори пет езика и краде19.11.2015

Още от Под Моста

Габриела КанджеваПреди концерта: любимите ни 5 песни на Il VoloМузика