Литература

Седем книги, които да не пропускате на Зимния панаир на книгата

30.11.2018

Между 11. и 16. декември в НДК ще се проведе 46-ият Софийски международен панаир на книгата

Участие ще вземат 164 издателства и множество гости от страната и чужбина. Програмата на най-мащабния книжен форум у нас отново е богата и цветна – съдържа представяния на книги, срещи и дебати с български и чуждестранни автори и издатели, дискусии, изложби, специални събития за деца, както и новите формати „Бързи литературни срещи“ и „Тайно поетическо четене“.

Тази година Софийския международен литературен фестивал (провеждан за шести пореден път в рамките на панаира) е под надслов „Четири страни – един език“, а акцентът е немскоезичната литература на държавите Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн.

Ето и няколко предложения на „Под моста“ за нови (и някои новоиздадени стари) книги, които не са за изпускане:

„Светът от вчера. Спомени на един европеец“ на Стефан Цвайг

Стефан Цвайг (1881-1942) е сред най-известните немскоезични автори. Есеист, биограф и романист, австриецът е запомнен в световната история като един от първите виртуози на психологическата новела. „Колибри“ преиздава автобиографичния му роман „Светът от вчера“, публикуван посмъртно. Този роман ни води през Виена, Париж, Берлин, Лондон и дори Ню Йорк, по стъпките на Стефан Цвайг. Европеецът разказва за възхода на света и Европа преди Първата световна война и развитието на идеите и политиките след нея. Цвайг и множеството други интелектуалци от онзи период, които съставят цяло едно поколение на европейския духовен елит, са изправени на кръстопът. Между лутанията и надеждите им читателят придобива обширна представа за една сложна и интересна епоха.

„Тази носталгична книга завет, в която душевният подем постепенно отстъпва пред огорчението и разочарованието, обобщава смисъла на един живот, мирогледа и веруюто на убеден космополит, който все пак накрая с болката на изгнаник признава: „…с родината си човек губи повече от парче обградена земя“.

„Аутопсия на една любов“ на Виктор Пасков

Следващите ни четири предложения са на български автори, защото тези българи определено заслужават място до световните класици. Първото от тях е „Аутопсия на една любов“ на обичания Виктор Пасков. С Виктор Пасков сме ви срещали и друг път, така че няма да изпадам в подробни описания. Това е последният роман на този автор-вселена, а дизайнът на корицата на новото издание на „Сиела“ е дело на Дамян Дамянов.

„Аутопсия на една любов“ може да ви възмути или възхити. Все тая. Важно е само да не забравяте, че и най-оспорваният текст на Виктор Пасков е в пъти по-добър от другата книга на нощното ви шкафче.“ Димитър Стоянович

„Записки на жената призрак“ на Яна Букова

Яна Букова е съвременна българска писателка, родена през 1968г. в град София. Завършва класическа филология в Софийски университет. Автор е на още две стихосбирки, сборника с разкази „К като всичко“ (2006 и 2018) и на романа „Пътуване по посока на сянката“ (2009 и 2014). Занимава се също с превод и редакция на поезия и философски текстове от новогръцки, старогръцки и латински. Сътрудничила е на редица литературни и културни издания в България и Гърция. Нейни стихове и разкази са публикувани в антологии и списания в Албания, Аржентина, Великобритания, Гърция, Мексико, Сърбия, Франция, Хърватско, Швеция и Чили.

„Записки на жената призрак“ е най-новата й стихосбирка, издадена от „Жанет 45“. Книгата още чака професионални рецензии и критика, но (имайки предвид творчеството на авторката до сега), сме сигурни, че е сложна, дълбока и си струва.

 „Преди тишината“ на Теодора Тотева

Продължаваме с още поезия. Тази книга е част от една малко по-нова и по-друга поетична вълна. Теодора Тотева е родена през 1992 година. Завършва „Журналистика“ в Софийския университет. Работила е в редица медии, а в момента е едно от главните лица на „Хралупата“ (бутик за думи, образи и смисъл).

„Преди тишината“ (изд. Scribens, 2018) е нейната втора книга с поезия, след „Голи стихове“ (издателство „Сиела“, 2014). Втората й стихосбирка беше представена през юни в „Dada Cultural Bar“, с участието на актьора Леонид Йовчев. И понеже поезията не се преразказва…

„Всяко проговаряне

е симптом за вечност,

система за командно дишане

на общия език,

притежателно местоимение за личност,

с което да заявим съществуването си –

изричайки себе си,

ние сричаме тишината.“

Ако стихотворенията на Теодора ви докоснат, то значи има голям шанс да харесате и други две книги на авторки от „новата вълна“ – дебютните стихосбирки „Когато темата бяга от времето“ на Милена Спириева и „Под клепачите“ на Татяна Стоянова. Книгите са издадени от АРС тази година, като редактор и художествен оформител е Валентин Дишев. Те имаха своите представяния в „Хралупата“, съответно през пролетта и есента, а момичетата са сред победителите в Конкурса за издаване на дебютни книги на АРС и Scribens.

 „Жажда“ на Захари Карабашлиев

Новият роман „Жажда“ (Сиела,2018) на Захари Карабашлиев ще излезе на пазара на 3 декември. Книгата е с акварелните илюстрации на Дамян Дамянов. Тя разказва за болнична стая, където на съседни легла лежат обездвижен млад мъж, оцелял по чудо след тежка катастрофа, и бъбрив старец.

A това, което започва като банално говорене, колкото да мине времето, постепенно се разгръща в драматична история за физическото оцеляване, за спасителния пояс на любовта и за победата на красотата над мрака. Какво чуваме, когато слушаме? Какво виждаме, когато гледаме? Защо понякога животът ни отнема най-скъпото, за да ни даде най-важното? В свят, в който всеки е убеден, че е различен, има нещо, което изконно ни свързва един с друг. Жаждата.

Официалното представяне е на 5 декември от 19 ч. на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“ с участието на актьора Владимир Пенев и вдъхновителя на тази кратка история – незрящия, но виждащ всичко Спас Карафезов.

Обещаващо, нали?

 „Вила Амалия“ на Паскал Киняр

След едноименния филм на Беноа Жако е трудно да останем безразлични към заглавието „Вила Амалия“. Филмът имахме възможност да гледаме в рамките на тазгодишното (21-во) издание на „CineLibri”, а до книгата ни позволиха да се докоснем от издателство „Леге Артис“ още през април.

Паскал Киняр e френски писател, роден през 1948г. Носител е на Голямата награда за роман за 2000 г. на Френската Академия и на „Гонкур“ (2002г.) за „Скитащите сенки“ (Леге Артис, 2003 и 2017). В живота си последователно е учител, основател на оперен фестивал и бароков театър във Версай и главен секретар на изданията на „Галимар“. Публикувал е над 90 „малки трактата“, 6 романа и преводи от латински, китайски и гръцки. Филмът „Всички утрини на света“ е направен по негова едноименна книга. Киняр е също еленист, латинист, философ и музикант.

Във „Вила Амалия“ се разказва за живота на пианистката Ан. Тя е ревнива и подозрителна към мъжа си. След като разбира за негова изневяра и след среща със своя приятел от детството Жорж, тя решава просто да изчезне и да приключи с лъжите във връзката си. Попаднала във вила „Амалия” на красив италиански остров, без телефони, банкови сметки и служебни контакти, тя се опитва да започне живота си съвсем на чисто. До колко е възможно обаче да се избяга от миналото, разберете сами.

„Животът между жените и мъжете е непрекъсната буря. Въздухът между лицата им е по-наситен – по-враждебен, по-мълниеносен, – отколкото между дърветата или камъните. Понякога, твърде рядко, в красиви случаи мълнията наистина пада, наистина убива. Това е любовта. Определен мъж, определена жена. Те падаха назад. Падаха по гръб.“

 „Да мислиш 20 век“ на Тони Джъд

Последното ни предложение е на издателство „Колибри“ и (също като първото) е на европейска (след)военна тематика. Тони Робърт Джъд (1948-2010) е световноизвестен британско-американски историк и публицист от еврейски произход. Неговата книга „След войната: История на Европа след 1945“ (изд. Сиела, 2012) е сред най-забележителните и обширни трудове относно съвременната история на нашия континент. „Да мислиш двайсети век“ е последната му книга. Тя е не само историческа, но и много лична. В последните години от живота си професорът се разболява от амиотрофична латерална склероза – неврологично заболяване, водещо до парализа и смърт. Тогава неговият ученик и последовател Тимъти Снайдър решава да направят заедно книга-разговор за Европа, САЩ и живота на Тони. Книгата анализира идеологиите, събитията, лидерите и политиките на двадесети век и разкрива болезнено лични истории от живота на многопластовия есеист.

„Тази книга е история, биография и морално-философски трактат. Тя е история на политическите идеи на XX век в Европа и Съединените щати. В нея става дума за власт и справедливост според интерпретациите, които им дават – от късния XIX век до днес – либералните, социалистически, комунистически, националистически и фашистки интелектуалци. Тя е и интелектуална биография на историка и есеиста Тони Джъд, роден в средата на XX век в Лондон само няколко години след катаклизма на Втората световна война и Холокоста и точно по времето, когато комунистите заграбват властта в Източна Европа. И най-накрая тя е опит да се проследят границите на политическите идеи (и тяхната способност да се възраждат), а също и моралните провали (и задължения) на интелектуалците в политиката.“ (Тимъти Снайдер в предговора към „Да мислиш 20 век“.)

Нашата скромна селекция далеч не изчерпва важните и смислени заглавия на Зимния панаир на книгата. Ще се радваме да видим в кометарите вашите обосновани и необосновани препоръки и любими книги. Напишете значими според вас нови и стари автори, които ние сме пропуснали да включим. Приятно четене и потапяне в света на литературата!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваХелоуин. Роден от легенди, превърнал се в попкултурен феномен29.10.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование