Седем нови български романа ще издаде корпорация “Развитие”

Уникалният по рода си национален литературен конкурс “Развитие” отличи победителите в десетото юбилейно издание на конкурса на церемония във Военния клуб в София. Журито в състав проф. Ивайло Знеполски – председател, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов номинираха 7 ръкописа. Размерът на Голямата награда бе увеличена на 12 хиляди лева, като само за настоящото издание бяха отличени и две Специални награди.

Проф. Знеполски отбеляза, че в ръкописните романи, изпратени за конкурса, се открива една литература, която се занимава с човешкото съществуване. Той сподели, че участниците в конкура са основно млади хора на възраст между 30 и 45 години, а в техните романи авторът се опитва да покажекаква е неговата визия за света – през нови типове поведение, проблематики, герои. В номинираните романи няма следа от естетиката на социализма, срещаме една обновена визия за изразяване. Всички автори са непознати за журито, което има тежката мисия да избере най-добрия роман.

Бойко Пенчев сподели, че този конкурс е уникален, защото в него не присъства онзи филтър на издателсвата, който определя какво ще бъде по-продавано. В тези ръкописи авторът е все още себе си и притежава онази спонтанност, в която търси своя път към читателя. Този конкурс дава една добра представа за литературата и нейното бъдеще, за бъдещите автори, които формират един образ на литературата чрез нов тип литературно мислене. Това са романи, внимателни към личния живот и личните драми, в които именно познатия аспект на човешкото съществуване е достоен да бъде пресъздаден. Всички те притежават качеството да се четат лесно, защото са написани с грижа към читателя.

По време на церемонията по награждаването на участниците в десетото издание на литературен конкурс “Развитие”, корпорация “Развитие” излъчи документален филм за изработване на статуетката за големия победител в конкурса, която се прави за първи и последен път от художничката Боряна Зафирова. “Късчета от нематериалната вселена” показа старанието и търпението, които са нужни за изработването на уникалната статуетка от стъкло.

Проф. Знеполски и доц. Бойко Пенчев коментираха номинираните романи, които ще бъдат издадени от корпорация “Развитие”:

Виктор Стоянов, “Кула от лъжи” – полицейски роман, трилър с вълнуващ сюжет.

Десислава Шейтанова, “Три за щастие” – женски роман, който разказва за три момичета, които ги събира обща стая в студентско общежитие. Лек, четивен и увлекателен роман, който разкрива темата за автономността на индивида и проблема за самотата и срама.

Диана Петрова, “Водната кула” – съвременен роман за софтуерна компания, който разказва какво се случва между героите, които са интересно подбрани и всеки има своя особеност в характера. В този роман всеки получава свое лице и той показва как от малките неща стават големите вътрешни драми. “Водната кула” изгражда една панорама на съвременния  човек, бягайки от местните медийни стереотипи.

Димитър Тодоров, “Национално съкровище” – криминален роман с главен герой частен детектив, който отпраща към архетиповете детективът Марлоу и неговият баща Реймънд Чандлър. “Национално съкровище” е носител на специална награда в конкурса “Развитие”

Добромир Байчев, “Глиненият цар” – политически роман, посветен на лагера “Белене”. Роман за механизмите и структурата на репресивната машина. Главният герой е лекар, който попада в тази репресивна машина. КГБ следи как действа формата на лагера в български условия. “Глиненият цар” разкрива различни нива на репресивния апарат, а основна е именно темата за произвола през разказа за българските лагеристи, лагерната управа и КГБ. “Глиненият цар” е носител на голямата награда в конкурса “Развитие”.

Иван Стоилов, “Екстрийм – една рокадийска история с автобус” – роман за съзряването и осъзнаването, който предава духа на 90-те през едно пътуване на група млади хора за концерт в Будапеща. Бойко Пенчев казва, че това е роман без нито една грешна дума – човешки и забавен, а в смеха има лек меланж на тъга. “Екстрийм” е носител на специална награда в конкурса “Развитие”.

Страхил Събев, “Тогава и винаги” – Бойко Пенчев казва за това роман, че е романът с най-голяма литературна амбиция от изпратените ръкописи и най-сложният. Той разказва за една любов, но не като една съдба, а като любов, която може да поеме във всички посоки. Кога нещата се променят? Какво прави, така че любовта да тръгне в една посока, а не в друга, ще четем в “Тогава и винаги”.


Конкурсът „Развитие“ е без аналог в България като история, парична награда и състав на журито. Той се провежда от 1997 г., а негови лауреати са били автори като Георги Господинов (именно „Развитие“ правят първото издание на „Естествен роман“),  Ина Вълчанова, Здравка Евтимова, Петър Чухов, Теодора Димова, Едвин Сугарев, Ваня Щерева и много други. С множеството си преиздавания и преводи на чужди езици те се превръщат в литературни събития. Тези романи обаче виждат бял свят, именно благодарение на конкурса.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to