Седем нови български романа ще издаде корпорация „Развитие“

11.05.2018

Уникалният по рода си национален литературен конкурс „Развитие“ отличи победителите в десетото юбилейно издание на конкурса на церемония във Военния клуб в София. Журито в състав проф. Ивайло Знеполски – председател, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов номинираха 7 ръкописа. Размерът на Голямата награда бе увеличена на 12 хиляди лева, като само за настоящото издание бяха отличени и две Специални награди.

Проф. Знеполски отбеляза, че в ръкописните романи, изпратени за конкурса, се открива една литература, която се занимава с човешкото съществуване. Той сподели, че участниците в конкура са основно млади хора на възраст между 30 и 45 години, а в техните романи авторът се опитва да покажекаква е неговата визия за света – през нови типове поведение, проблематики, герои. В номинираните романи няма следа от естетиката на социализма, срещаме една обновена визия за изразяване. Всички автори са непознати за журито, което има тежката мисия да избере най-добрия роман.

Бойко Пенчев сподели, че този конкурс е уникален, защото в него не присъства онзи филтър на издателсвата, който определя какво ще бъде по-продавано. В тези ръкописи авторът е все още себе си и притежава онази спонтанност, в която търси своя път към читателя. Този конкурс дава една добра представа за литературата и нейното бъдеще, за бъдещите автори, които формират един образ на литературата чрез нов тип литературно мислене. Това са романи, внимателни към личния живот и личните драми, в които именно познатия аспект на човешкото съществуване е достоен да бъде пресъздаден. Всички те притежават качеството да се четат лесно, защото са написани с грижа към читателя.

По време на церемонията по награждаването на участниците в десетото издание на литературен конкурс „Развитие“, корпорация „Развитие“ излъчи документален филм за изработване на статуетката за големия победител в конкурса, която се прави за първи и последен път от художничката Боряна Зафирова. „Късчета от нематериалната вселена“ показа старанието и търпението, които са нужни за изработването на уникалната статуетка от стъкло.

Проф. Знеполски и доц. Бойко Пенчев коментираха номинираните романи, които ще бъдат издадени от корпорация „Развитие“:

Виктор Стоянов, „Кула от лъжи“ – полицейски роман, трилър с вълнуващ сюжет.

Десислава Шейтанова, „Три за щастие“ – женски роман, който разказва за три момичета, които ги събира обща стая в студентско общежитие. Лек, четивен и увлекателен роман, който разкрива темата за автономността на индивида и проблема за самотата и срама.

Диана Петрова, „Водната кула“ – съвременен роман за софтуерна компания, който разказва какво се случва между героите, които са интересно подбрани и всеки има своя особеност в характера. В този роман всеки получава свое лице и той показва как от малките неща стават големите вътрешни драми. „Водната кула“ изгражда една панорама на съвременния  човек, бягайки от местните медийни стереотипи.

Димитър Тодоров, „Национално съкровище“ – криминален роман с главен герой частен детектив, който отпраща към архетиповете детективът Марлоу и неговият баща Реймънд Чандлър. „Национално съкровище“ е носител на специална награда в конкурса „Развитие“

Добромир Байчев, „Глиненият цар“ – политически роман, посветен на лагера „Белене“. Роман за механизмите и структурата на репресивната машина. Главният герой е лекар, който попада в тази репресивна машина. КГБ следи как действа формата на лагера в български условия. „Глиненият цар“ разкрива различни нива на репресивния апарат, а основна е именно темата за произвола през разказа за българските лагеристи, лагерната управа и КГБ. „Глиненият цар“ е носител на голямата награда в конкурса „Развитие“.

Иван Стоилов, „Екстрийм – една рокадийска история с автобус“ – роман за съзряването и осъзнаването, който предава духа на 90-те през едно пътуване на група млади хора за концерт в Будапеща. Бойко Пенчев казва, че това е роман без нито една грешна дума – човешки и забавен, а в смеха има лек меланж на тъга. „Екстрийм“ е носител на специална награда в конкурса „Развитие“.

Страхил Събев, „Тогава и винаги“ – Бойко Пенчев казва за това роман, че е романът с най-голяма литературна амбиция от изпратените ръкописи и най-сложният. Той разказва за една любов, но не като една съдба, а като любов, която може да поеме във всички посоки. Кога нещата се променят? Какво прави, така че любовта да тръгне в една посока, а не в друга, ще четем в „Тогава и винаги“.


Конкурсът „Развитие“ е без аналог в България като история, парична награда и състав на журито. Той се провежда от 1997 г., а негови лауреати са били автори като Георги Господинов (именно „Развитие“ правят първото издание на „Естествен роман“),  Ина Вълчанова, Здравка Евтимова, Петър Чухов, Теодора Димова, Едвин Сугарев, Ваня Щерева и много други. С множеството си преиздавания и преводи на чужди езици те се превръщат в литературни събития. Тези романи обаче виждат бял свят, именно благодарение на конкурса.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаСпомени за отминали сезони (по Рей Бредбъри)08.02.2016

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаЗа Graffiti и страстта към изкуството – интервю с художника Дамян НиколовLIFE