Театър

„Синът“ – разтърсващ поглед към болката, за която няма обяснение

21.01.2020

След успеха на „Бащата“ Диана Добрева продължава да разказва важни човешки истории. Първата премиера за 2020 в Народен театър „Иван Вазов“ е новото ѝ представление „Синът“ по едноименната пиеса на Флориан Зелер.

Френският драматург я пише като последна част от своя триптих, предхождана от „Майката“ и „Бащата“. Самостоятелните истории са обединени от темата за семейните взаимоотношения, подложени на изпитания като умствени и психични заболявания.

 „Синът“ ни среща с едно обикновено френско семейство, изправено пред обстоятелства, които могат да се наблюдават и навсякъде другаде по света. Родителите на Никола́ се разделят, а баща му започва нов живот с друга жена, която наскоро е родила негово дете. Синът продължава да живее с майка си, която впоследствие разбира, че от месеци той не е посещавал училище. Опитите на родителите да върнат Никола към предишното му Аз ги изправя пред едно от най-големите им предизвикателства и ги кара да преосмислят живота си. 

Снимки: Божидар Марков

Пиесата на пръв поглед показва различните лица на семейна криза, предизвикана от раздяла, но в същността си представя действителността на борбата с тежката депресия, разказана чрез историята за едно семейство. Емоционалното, а впоследствие и физическо отчуждение между членовете му е това, което отключва емоционалната нестабилност у сина, а невъзможността той да намери разбиране само я задълбочава.

В главната роля тук обаче не е детето, а неговият баща. С нея Захари Бахаров прави запомнящо се завръщане на сцената на Народния театър като Пиер, който застава в основата на събитията със своя избор да гради ново семейство. Докато съпругата и синът му от предишното са пред личностен разпад, той полага усилия да спаси своя син Никола от провали, стараейки се като баща да не повтаря грешките, които е видял в миналото си. С непринудената си игра Бахаров представя диапазона от емоции, през който минава един родител.

Снимки: Божидар Марков

Теодора Духовникова е измъчената Ана – след напускането на мъжа си съжителства със самотата, която завладява дома и сина ѝ. Съпругата запазва студена и горда фасада, но във въздействащи моменти на слабост, които карат зрителя да преглъща сълзи, показва разочарованието от себе си и страха да изгуби детето си. Това безпокойство в един момент споделя и другата майка в пиесата – новата жена в живота на Пиер, София, която прави всичко възможно, за да балансира между новото си семейство и чуждия син, а Анета Иванова е съвсем естествена в ролята, която за нея е дебют на голяма сцена в „Иван Вазов“.

Снимки: Божидар Марков

За първи път на нея се качва и Александър Тонев, който се справя чудесно с най-трудния образ – този на Никола. Той пресъздава многото нюанси на сложното психично състояние, което бива погрешно възприемано от околните. Повишената чувствителност, безпомощност и агресия ту се стаяват, ту намират сподавен израз. Постепенно се разкриват признаци като апатия, лъжи, самонараняване, които сигнализират, че причината за мъката му е нещо повече от раздялата на неговите родители или обичайните тийнейджърски емоции.

Снимки: Божидар Марков

Семейството му обаче няма очи и смелост да се изправи пред истинския проблем, докато не стане наистина опасен. В отчаянието да се справят със собствените си емоции или ангажименти, двамата предпочитат да отдават поведението на нещо друго, но не и на болестно състояние. Разкрито е и тъжното наблюдение, което кара околните да подценяват хората с подобен проблем – фактът, че някой има всичко, за да може да води нормален и щастлив живот, но въпреки това нещо му пречи. Актьорският състав е завършен подобаващо от Владо Пенев – след „Бащата“ тук той се озовава от другата страна като сериозен и единствен носител на здрав разум и неприятната истина, който трябва да бъде послушан.

Снимки: Божидар Марков

Сценографията на Мира Каланова създава интимна и автентична атмосфера, подчертавайки от една страна уюта, а от друга – самотата и стерилността в пространствата. Тези решения допълват усещането за реалистичност, което откриваме и в диалозите, играта, гледните точки и мотивацията на всички герои.

„Синът“ не изследва депресията в дълбочина, а поглежда към нея откъм това какво е видимо отстрани и лесно да се сбърка, особено когато никой не се вглежда внимателно. Въпреки това пиесата не съди героите за решенията им, защото самата тя е зов за емпатия и разбиране, чиято липса може да бъде фатална. А представлението напомня това по разтърсващ начин, който би могъл да спаси животи.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваТеатралните премиери, които очакваме тази есен31.08.2021

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование