Skin orgasm – различното музикално преживяване

17.08.2015

Музиката е онова магично явление в живота на повечето от нас, което не просто ни забавлява, но и ни кара да мислим. Освен това – да се влюбваме, да дишаме, да потръпваме… да настръхваме (или това, което някои хора наричат пилешка кожа). Повечето от нас са чували за т.нар. eargasm или, с други думи, усещането, което получаваме, чувайки най-добрата част от дадена песен.

200_s

A знаехте ли, че съществува и оргазъм на кожата? Ново изследване твърди, че освен обичайното потръпване при наистина добро музикално произведение, някои хора усещат и ускорен пулс, потене и дори възбуда. Комбинацията от всичко това на моменти е толкова силна, че човек не е в състояние да прави нищо друго. През 1991 г. еднакво големи групи – съставени както от музиканти, така и от хора, които не се занимават с музика – участват в изследване за ефектите на музиката върху физическото и психическото ни състояние. Половината от тях споделят, че изпитват потръпване, вълнение или изчервяване, когато слушат любимите си парчета. Еротичното измерение на музиката се дискутира дори сред някои племена в Индия и Пакистан. Телата ни обикновено реагират така при ситуации, в които е застрашено оцеляването ни – т.е., такива, свързани с намирането на храна, продължаване на рода или дори скок с парашут. Как тогава нещо като музиката, което не ни е необходимо да оцелеем (дали?), ни кара да изпитваме идентични емоции?

031813sweetowfig8

При запитване на изследваните индивиди се оказва, че рязка или неочаквана промяна в темпото на дадена песен провокира усещането, което можем да определим като оргазъм на кожата. Още от деца се учим да разпознаваме определени модели в музиката – ако песента не разчупва конвенционалния модел, тя е категоризирана като семпла, сладникава или дори скучна. Ако пък е тотално извън рамките, може да я определим по-скоро като шум, отколкото като музика. Но ако се озове точно на границата между предвидимото и неочакваното, е право в десетката. Когато аранжиментът на песента ни изненада приятно, мозъкът ни реагира чрез отделянето на хормона допамин – който впрочем се отделя и при употреба на наркотици или полов акт. Това прави музиката пристрастяваща.

dOzArv92QCU

Пределно наясно сме, че музиката сближава. Дали ще я композираме с някого, или ще я споделяме на концерт, фестивал или в уюта на собствения ни дом – тя е чудесно средство за опознаване, чрез което да усетим хората около нас по-близки. Подобното на оргазъм усещане може да е и начин на мозъка ни да ни награди за развиването на социални умения.

12

Какво обаче се случва, когато песента вече ни е позната? Продължаваме ли да изпитваме същите усещания, след като знаем какво „ще се случи“?

Отговорът е положителен. Създава се своеобразен условен рефлекс (помните експеримента на Павлов с кучето, което отделя слюнка само при звънеца, който сигнализира подаването на храна, нали?). Това е причината дадени любими песни да предизвикват еднакво силни усещания всеки път, когато ги слушаме.

1a79e02980ae813b665b2f8c3d9fd2e0

А в случай, че не сте изпитвали подобно нещо, но ви е любопитно, BBC са подготвили плейлист със седем парчета, подходящи за първи път.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевВечните джаз стандарти - от Едит Пиаф до Нора Джоунс30.09.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино