Skin orgasm – различното музикално преживяване

17.08.2015

Музиката е онова магично явление в живота на повечето от нас, което не просто ни забавлява, но и ни кара да мислим. Освен това – да се влюбваме, да дишаме, да потръпваме… да настръхваме (или това, което някои хора наричат пилешка кожа). Повечето от нас са чували за т.нар. eargasm или, с други думи, усещането, което получаваме, чувайки най-добрата част от дадена песен.

200_s

A знаехте ли, че съществува и оргазъм на кожата? Ново изследване твърди, че освен обичайното потръпване при наистина добро музикално произведение, някои хора усещат и ускорен пулс, потене и дори възбуда. Комбинацията от всичко това на моменти е толкова силна, че човек не е в състояние да прави нищо друго. През 1991 г. еднакво големи групи – съставени както от музиканти, така и от хора, които не се занимават с музика – участват в изследване за ефектите на музиката върху физическото и психическото ни състояние. Половината от тях споделят, че изпитват потръпване, вълнение или изчервяване, когато слушат любимите си парчета. Еротичното измерение на музиката се дискутира дори сред някои племена в Индия и Пакистан. Телата ни обикновено реагират така при ситуации, в които е застрашено оцеляването ни – т.е., такива, свързани с намирането на храна, продължаване на рода или дори скок с парашут. Как тогава нещо като музиката, което не ни е необходимо да оцелеем (дали?), ни кара да изпитваме идентични емоции?

031813sweetowfig8

При запитване на изследваните индивиди се оказва, че рязка или неочаквана промяна в темпото на дадена песен провокира усещането, което можем да определим като оргазъм на кожата. Още от деца се учим да разпознаваме определени модели в музиката – ако песента не разчупва конвенционалния модел, тя е категоризирана като семпла, сладникава или дори скучна. Ако пък е тотално извън рамките, може да я определим по-скоро като шум, отколкото като музика. Но ако се озове точно на границата между предвидимото и неочакваното, е право в десетката. Когато аранжиментът на песента ни изненада приятно, мозъкът ни реагира чрез отделянето на хормона допамин – който впрочем се отделя и при употреба на наркотици или полов акт. Това прави музиката пристрастяваща.

dOzArv92QCU

Пределно наясно сме, че музиката сближава. Дали ще я композираме с някого, или ще я споделяме на концерт, фестивал или в уюта на собствения ни дом – тя е чудесно средство за опознаване, чрез което да усетим хората около нас по-близки. Подобното на оргазъм усещане може да е и начин на мозъка ни да ни награди за развиването на социални умения.

12

Какво обаче се случва, когато песента вече ни е позната? Продължаваме ли да изпитваме същите усещания, след като знаем какво „ще се случи“?

Отговорът е положителен. Създава се своеобразен условен рефлекс (помните експеримента на Павлов с кучето, което отделя слюнка само при звънеца, който сигнализира подаването на храна, нали?). Това е причината дадени любими песни да предизвикват еднакво силни усещания всеки път, когато ги слушаме.

1a79e02980ae813b665b2f8c3d9fd2e0

А в случай, че не сте изпитвали подобно нещо, но ви е любопитно, BBC са подготвили плейлист със седем парчета, подходящи за първи път.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновОт бездомен до Грами. Кратка история на живота на Anderson .Paak.26.09.2019

Още от Под Моста

българската музика през септември
Момчил РусевКакво се случи в българската музика през септември?Музика