Смела игра и синхрон на мюзикъла „Котките“ в Държавна опера Варна

07.04.2017

Мюзикълът „Котките“ бе поставен за първи път във Варна

Снимка: Росен Донев

На предпремира на мюзикъла „Котки“ се наслади публиката във Варна на 6-ти април по време на XVIII Великденски музикален фестивал. „Котките“ може да бъде гледан отново на 8-ми април, а премиерата на най-известния мюзикъл ще се състои на сцената на морската ни столица ще се по време на Осмата Опера в Летния театър на 22 юни, 2017г.. До тогава съм сигурна, че всички, които преживяха „Котките“ снощи, ще очакват да го видят отново, а ако не сте сред късметлиите с билет, то сега е момента да си осигурите една незабравима вечер.

Малко преди предпремиерата се разхождам в града на котките – те обикалят из улиците на Варна, не бягат и не се страхуват, любвеобвилни са и им е някак уютно край морето. Очаквам да се чувстват така и на сцената на Държавна опера Варна.

Снимка: Росен Донев

Синхрон от музика, текст, игра и костюми

За един от най-успешните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър, който не спира да се играе вече 36 години и да завладява публиката по цял свят, се изисква доза смелост за интерпретации и поставяне пред българска публика. Смятам, че проф. Светозар Донев се е справил отлично с тази задача и едва ли някой се е съмнявал в това. Преди „Котките“ проф. Донев осъществява на варненска сцена и известните мюзикъли „Исус Христос суперзвезда“ и „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“.

Уникалното в постановката е хор, който изпълнява част от ансамбловото пеене. Проф. Светозар Донев разполага хористите в ложите, откъдето те, подобно на древногръцки хор, реагират на събитията с пеене и жестове. Облечени са в черни сценични костюми и имат котешки маски, донесени специално за тях от режисьора от Италия. Визията е изчистена и стилизира, подходяща за своето време.

Препълнената зала на Държавна опера Варна с публика,  ръкопляскаща на крака в края на мюзикъла, а и оценяваща представлението през цялото време, е доказателство за безспорния успех. Всъщност интересът към „Котките“ е наистина голям – билетите са изкупени два месеци преди събитието.

Хореографията, която е съставна част от „Котките“, е поверена на хореограф-постановчика Анна Донева. Котките са в синхрон, леко и нежно стъпват по сцената – въплъщението им брилиянтно. Всичко е ефирно и изпипано, омагьосващо – и докато гледам се чувствам като част от сцената, като част от „Котките“. Оперните певци и балетисти се движат с грацията на истински котки. Изпълненията им са съвършени и истински магични!

Диригент е Страцимир Павлов, а диригент на хора – Стефан Бояджиев. Сценографията е поверена на Иван Токаджиев, а костюмограф е Ася Стоименова. Костюмите са красиви и си личи с какво желание е работен по мюзикъла!

„Котките“ на сцената на Държавна опера Варна е в прекрасния превод на Харалампи Аничкин – наистина чудесен синхрон от музика, текст, игра и костюми!

Колко е трудно да бъдеш котка

Всяка котка, всеки котарак търси прилики с хората. А хората в публиката – прилики с котките. Музикалните изпълнения, съпроводени с уникални костюми (хора, гримирани като котки) и зашеметяваща хореография, представят всяко едно от котетата, които се събират на нощния бал на The Jellicle Cats.

Да пееш, скачаш, мъркаш, танцуваш и играеш едновременно, незабравяйки котешката си същност, но и не спирайки да търсиш щастието, е невероятно предизвикателство. Всеки един човек от публиката ще припознае лесно себе си в някое от котета – те са типове персонажи, които срещаме всеки ден.

Котките са архетипове на човеците, които вечно търсят щастието. И както пее Гризабела, любимката на Андрю Лой Уебър – само ако откриеш какво наистина е щастие, можеш да живееш отново. Темите за спомените, котешкият рай, миналото, но и надеждата са основни в мюзикъла.

Снимка: Росен Донев

Котките, които пеят и танцуват

„Котките“ е мюзикъл, който променя изцяло представите за този жанр – виртуозен синтез между цели три изкуства: музика, танц и поезия. Сър Андрю Лойд Уебър черпи идеята за своя шедьовър от сборника с детски стихове „Книга за практичните котки на Бай Посум” от Т. С. Елиът. След премиерата в лондонския Уест Енд през 1981 г., „Котките“ е поставен на Бродуей в Ню Йорк, откъдето тръгва нечуваният досега успех. Той се превръща в най-поставяният бродуейки мюзикъл на всички времена.

През 1989 година „Котките“ е обявен за най-продължителния мюзикъл в историята на британския театър. Заглавието е поставяно на 250 сцени в различни страни и е преведено на над 20 езика. В колекцията „The No.1 Musicals Album“ „Котките“ е представен чрез оригиналното изпълнение на „Memory“ на Илейн Пейдж.

В ролите:
БАЙ ДВУЗАКОНИЕ – Людмил Петров; Свилен Николов
МАНКЪСТРАП – Велин Михайлов, Пламен Долапчиев;
РЪМ ТЪМ ТАГ – Нейчо Петров – Реджи, Николай Димитров;
ДЕМЕТРА – Сребрина Соколова, Валерия Пейчева;
БОМБАЛУРИНА – Илина Михайлова, Филипа Руженова;
ГРИЗАБЕЛА – Даниела Димова, Вяра Железова;
МАНГОДЖЕРИ – Велин Михайлов, Николай Димитров;
РАМПЪЛТИЙЗЪР – Калина Алексиева, Калина Жекова;
ДЖЕЛИЛОРУМ – Лиляна Кондова, Мария Павлова;
ГЪМБИ- Вяра Железова, Калина Жекова, Валерия Пейчева;
СКИМБЪЛШАК БДЖ – Димитър Мартинов, Илко Захариев;
ПЕР ТЕАТРАЛНИЯТ КОТАРАК – Пламен Георгиев, Димитър Мартинов;
БЪСТЪФЪР ДЖОУНС – Георги Ханджиев, Анатоли Романов;
ДЖЕМИНА – Мария Павлова, Деляна Обрешкова;
МАКАВИТИ – Румен Стефанов, Мартин Чикалов

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваЛитературата, която оживява на екран през 201902.08.2019

Още от Под Моста

Габриела КанджеваЛюбимите ни блус кавъри на Бет ХартМузика