Смела игра и синхрон на мюзикъла „Котките“ в Държавна опера Варна

07.04.2017

Мюзикълът „Котките“ бе поставен за първи път във Варна

Снимка: Росен Донев

На предпремира на мюзикъла „Котки“ се наслади публиката във Варна на 6-ти април по време на XVIII Великденски музикален фестивал. „Котките“ може да бъде гледан отново на 8-ми април, а премиерата на най-известния мюзикъл ще се състои на сцената на морската ни столица ще се по време на Осмата Опера в Летния театър на 22 юни, 2017г.. До тогава съм сигурна, че всички, които преживяха „Котките“ снощи, ще очакват да го видят отново, а ако не сте сред късметлиите с билет, то сега е момента да си осигурите една незабравима вечер.

Малко преди предпремиерата се разхождам в града на котките – те обикалят из улиците на Варна, не бягат и не се страхуват, любвеобвилни са и им е някак уютно край морето. Очаквам да се чувстват така и на сцената на Държавна опера Варна.

Снимка: Росен Донев

Синхрон от музика, текст, игра и костюми

За един от най-успешните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър, който не спира да се играе вече 36 години и да завладява публиката по цял свят, се изисква доза смелост за интерпретации и поставяне пред българска публика. Смятам, че проф. Светозар Донев се е справил отлично с тази задача и едва ли някой се е съмнявал в това. Преди „Котките“ проф. Донев осъществява на варненска сцена и известните мюзикъли „Исус Христос суперзвезда“ и „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“.

Уникалното в постановката е хор, който изпълнява част от ансамбловото пеене. Проф. Светозар Донев разполага хористите в ложите, откъдето те, подобно на древногръцки хор, реагират на събитията с пеене и жестове. Облечени са в черни сценични костюми и имат котешки маски, донесени специално за тях от режисьора от Италия. Визията е изчистена и стилизира, подходяща за своето време.

Препълнената зала на Държавна опера Варна с публика,  ръкопляскаща на крака в края на мюзикъла, а и оценяваща представлението през цялото време, е доказателство за безспорния успех. Всъщност интересът към „Котките“ е наистина голям – билетите са изкупени два месеци преди събитието.

Хореографията, която е съставна част от „Котките“, е поверена на хореограф-постановчика Анна Донева. Котките са в синхрон, леко и нежно стъпват по сцената – въплъщението им брилиянтно. Всичко е ефирно и изпипано, омагьосващо – и докато гледам се чувствам като част от сцената, като част от „Котките“. Оперните певци и балетисти се движат с грацията на истински котки. Изпълненията им са съвършени и истински магични!

Диригент е Страцимир Павлов, а диригент на хора – Стефан Бояджиев. Сценографията е поверена на Иван Токаджиев, а костюмограф е Ася Стоименова. Костюмите са красиви и си личи с какво желание е работен по мюзикъла!

„Котките“ на сцената на Държавна опера Варна е в прекрасния превод на Харалампи Аничкин – наистина чудесен синхрон от музика, текст, игра и костюми!

Колко е трудно да бъдеш котка

Всяка котка, всеки котарак търси прилики с хората. А хората в публиката – прилики с котките. Музикалните изпълнения, съпроводени с уникални костюми (хора, гримирани като котки) и зашеметяваща хореография, представят всяко едно от котетата, които се събират на нощния бал на The Jellicle Cats.

Да пееш, скачаш, мъркаш, танцуваш и играеш едновременно, незабравяйки котешката си същност, но и не спирайки да търсиш щастието, е невероятно предизвикателство. Всеки един човек от публиката ще припознае лесно себе си в някое от котета – те са типове персонажи, които срещаме всеки ден.

Котките са архетипове на човеците, които вечно търсят щастието. И както пее Гризабела, любимката на Андрю Лой Уебър – само ако откриеш какво наистина е щастие, можеш да живееш отново. Темите за спомените, котешкият рай, миналото, но и надеждата са основни в мюзикъла.

Снимка: Росен Донев

Котките, които пеят и танцуват

„Котките“ е мюзикъл, който променя изцяло представите за този жанр – виртуозен синтез между цели три изкуства: музика, танц и поезия. Сър Андрю Лойд Уебър черпи идеята за своя шедьовър от сборника с детски стихове „Книга за практичните котки на Бай Посум” от Т. С. Елиът. След премиерата в лондонския Уест Енд през 1981 г., „Котките“ е поставен на Бродуей в Ню Йорк, откъдето тръгва нечуваният досега успех. Той се превръща в най-поставяният бродуейки мюзикъл на всички времена.

През 1989 година „Котките“ е обявен за най-продължителния мюзикъл в историята на британския театър. Заглавието е поставяно на 250 сцени в различни страни и е преведено на над 20 езика. В колекцията „The No.1 Musicals Album“ „Котките“ е представен чрез оригиналното изпълнение на „Memory“ на Илейн Пейдж.

В ролите:
БАЙ ДВУЗАКОНИЕ – Людмил Петров; Свилен Николов
МАНКЪСТРАП – Велин Михайлов, Пламен Долапчиев;
РЪМ ТЪМ ТАГ – Нейчо Петров – Реджи, Николай Димитров;
ДЕМЕТРА – Сребрина Соколова, Валерия Пейчева;
БОМБАЛУРИНА – Илина Михайлова, Филипа Руженова;
ГРИЗАБЕЛА – Даниела Димова, Вяра Железова;
МАНГОДЖЕРИ – Велин Михайлов, Николай Димитров;
РАМПЪЛТИЙЗЪР – Калина Алексиева, Калина Жекова;
ДЖЕЛИЛОРУМ – Лиляна Кондова, Мария Павлова;
ГЪМБИ- Вяра Железова, Калина Жекова, Валерия Пейчева;
СКИМБЪЛШАК БДЖ – Димитър Мартинов, Илко Захариев;
ПЕР ТЕАТРАЛНИЯТ КОТАРАК – Пламен Георгиев, Димитър Мартинов;
БЪСТЪФЪР ДЖОУНС – Георги Ханджиев, Анатоли Романов;
ДЖЕМИНА – Мария Павлова, Деляна Обрешкова;
МАКАВИТИ – Румен Стефанов, Мартин Чикалов

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваЛитературата, която оживява на екран през 201902.08.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино