София Филм Фест – лятното кино на път към Велико Търново

07.06.2018

 

Във Велико Търново от 11 до 15 юни ще се проведе поредното издание на София Филм Фест – лятно кино 2018. Старопрестолния град – парк „МАРНО ПОЛЕ“ предоставя на всички киномани възможността да се насладят на едни от най-важните, силни и трогателни филми на 2017 година, при това на открито!

Петте филма, които очакват зрителите от 11 юни, са носители на Златна Палма и Златна Мечка, както и на множество престижни международни награди!

Цената на билета за кино е 4 лева, но ако изберете билети за повече от 2 филма – цената става 3 лева. Всички прожекции ще ви очакват след залез слънце, с начален час 21:00.

На 11 юни (понеделник) ни посреща най-новата творба на Шон Бейкър, режисьор-емблема на независимото кино в Америка. „ Проектът Флорида“ бе представен лично от автора пред публиката в София през март. Филмът разказва историята на малката, темпераментна  Мууни и младата и майка Хейли – татуирана бунтарка, която отглежда дъщеря си ден за ден в евтиния хотел „The Magic Castle“. Мениджърът на хотела, Боби (ролята изпълнява Уилям Дефо) помага на младата жена и се опитва да внесе ред в житейския й хаус. Действието се развива в покрайнините на Орландо, недалеч от Дисниленд. „ Проектът Флорида“ е щастлив филм за един нещастен свят, в който жизнерадостната Мууни успява да превърне всеки ден в празник.

Втората фестивална вечер, 12 юни, ще ни представи „За тялото и душата“ на унгарската режисьорка Илдико Енеди. Авторката представи лично филма си пред фестивалната публика в София през март. Филм за страховете и несигурността, за една особена, но красива любов, „За тялото и душата“ получава престижната „Златна мечка“ на фестивала в Берлин през 2017. Историята започва в една кланица в Будапеща, където Мария постъпва на работа. Тя приема сериозно задачите си и се придържа стриктно към правилата. Шефът ѝ Ендре, е малко по-възрастен от нея, също тих човек. Откривайки духовните съвпадения помежду си, двамата разбират, че сънуват едни и същи неща и се опитват да ги превърнат в реалност.

Следващото предложение, за 13 юни, е „Без милост“ – филм на световноизвестния режисьор Фатих Акин. Премиерата на филма беше в официалния конкурс на Кан миналата година. В главната роля е актрисата Даян Крюгер, която умело се превъплъщава в ролята на Катя – отчаяна и решена на всичко жена, която държи на възмездие за избитото си семейство . Творбата бе удостоена и с престижната награда на Холивудската международна преса „Златен Глобус“ за чуждоезичен филм. А  режисьорът споделя, че е за него „Без милост” е изключително личен филм.

„Нелюбов“ на майстора-режисьор Андрей Звягинцев е един от най-важните филми за 2017 година! „Нелюбов” беше представен в конкурсната програма на Кан 2017. В едно от хвалебствените ревюта по адрес на филма се открива следната характеристика: „тежък филм с гаргантюанско влияние и ефект, смел и ужасяващ коментар върху същността на цяла една нация”.

„Нелюбов“ разказва за развода на Женя и Борис белязан от гняв, разочарование и взаимни обвинения. Те са нетърпеливи да отворят нова житейска страница, да започнат нов живот с нов партньор, дори да има опасност по този начин да изоставят своя 12-годишен син Альоша. До момента, в който той става свидетел на един от техните скандали и изчезва… След изчезването на момчето, филмът се трансформира от житейска, човешка драма в тотална критика на цялостната атмосфера и реалност в съвременна Русия.

Предстои ни да се насладим и на носителя на „Златна палма“ за 2017 година – „Квадратът“ на режисьора Рубен Йостлунд. „Квадратът“ е арт инсталация, която провокира минувачите да бъдат алтруисти, напомняйки им, че трябва да са отговорни човешки същества.  Убежище на доверие и грижа. Имитацията на ценности, естетика и висок социален статус рухват под напора на бъркотия от неочаквани и странни събития. Животът на Кристиан (Клаес Банг) се преобръща, когато смартфонът му е откраднат и последващите събития водят героя до екзистенциална криза.

 

Автор: Траяна Лазарова 

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаСофия Индипендънт Филм Фестивал се завръща по-независим от всякога13.09.2017

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование