“София Филм Фест за учащи” продължава с българския филм “Жажда”

жаждаДнес (16 май) от 18:00 ч. в столичния “Дом на киното” младата публика ще има възможността да се срещне с премиерния български филм “Жажда”, както и с неговия режисьор, дебютантката Светла Цоцоркова.

Филмът получава своята световна премиера през септември на фестивала в Сан Себастиан и печели множество международни отличия, сред които Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми “Children and Youth Films Competition” в Минск и голямата награда за български игрален филм на 20-ия “София Филм Фест” през март.

Главни роли в “Жажда” изпълняват Александър Бенев и Моника Найденова. Те не са професионални актьори, но спечелват вниманието на публиката и критиците със своето автентично и емоционално изпълнение . Филмът разказва историята на едно семейство, което губи своята хармонична завършеност и трябва да тръгне по непосилния път на промяната, за да утоли жаждата си за любов. Лий Маршал от ‘Screen Daily’ пише за “Жажда”: “Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил – забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки един от тях.”

Младата режисьорка Светла Цоцоркова поставя начало на своя филмов път с късометражния “Живот със София”. Лентата печели множество награди и е призната от критиката на “Седмицата на критиката” в Кан, Карлови Вари, Телюрайд и Брюксел.“Жажда” е нейният пълнометражен дебют.софияфилмфестзаучащи

“София Филм Фест за учащи” представлява дискусионен клуб за българско и европейско кино. Събитията се провеждат всеки понеделник до 27 юни, с вход свободен за ученици и студенти. Инициативата се осъществява благодарение на Арт Фест и Дом на киното.

Автор: Радина Иванова

Стажанти на
За втора поредна година "Под Моста" организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to