Интервю със “Спиндермаан” – кой седи зад маската

Ако статията Ви е харесала и искате в бъдеще да четете още като нея, дайте ни едно рамо във фейсбук!

2003_145239388989836_611470835_nСпиндермаан е един от първите родни интернет феномени. За броени месеци той има почти 70 000 лайка във Фейсбук. Хората носят тениски с надпис „ФОСТАТА” и го цитират наляво и надясно. Някои го обожават, други го мразят. Едните мислят, че Спиндермаан е поредната простотия и дебилщина в интернет пространството, а други, че това е хитро прикрита социална критика. Къде е истината? Прочетете интервю с двете лица на Спиндермаан – със създателите и техния измислен образ.

ПодМоста: С какво си обяснявате интернет феномена, който създадохте? Имаха ли нужда българите от собствено „меме”?

Спиндермаан“: Интернет феномен, доста силно звучи поне за нас, просто Спиндермаан се оказа на точното време в точното място, на хората им писна от селската простащина, комплексарщина, мутрите и дебелите мазни политици. Мемето е взето от 4chan и просто нямаше такова българоезично

971133_162077387306036_1545404891_n

ПМНа  3 март Спиндермаан писа на правилен български език. Това не противоречи ли на идеята за героя и не е ли опит да се задоволят по-националистично настроените и дори анти-феновете, които си търсят повод да „хейтят” героя?

С: Не, през кOра ни е, кой какво мисли. По-умните ще разберат нещата, кога трябва да показваме сарказъм и ирония и кога трябва да уважаваме най-светлите си празници. И все пак, да не даваме повод на разни лумпени да търсят под вола теле

ПМ: Ако Спиндермаан ви омръзне, склонни ли сте да дадете или продадете страницата на други хора? И въобще всъщност – печели ли се от тази страница?

С: Да, за 100 000 лева, иначе от реклама не сме печелили досега, нито 1 лев.
FOSTATA

ПМ: Преди изборите Спиндермаан призоваваше хората да гласуват за Светльо Витков. Редно ли е мемета да се политизират?

С: Не е редно, но просто решихме с екипа да покажем някакво пристрастие, макар че осъзнаваме че не сме прави. Творчеството му и изявите му в обществеността са язвителни, но много на място макар и хапливи. Това ни допада, цинизма понякога е най-добрата форма на истина.

ПМ: Какво бихте посъветвали създателите на другите мемета, които се появиха в родното пространство?

С: Да правят нещата от кеф, а не както сега само за пари…смешни са…
970203_165132237000551_439565318_n

Редактор: Знаеш ли, вчера бях в парк Заимов. Седях на пейка и гледах едни деца, около 14-15 годишни, които си пееха чалга хитове, пиеха бира, хвърляха боклуците си на земята и непрекъснато повтаряха „ФОСТАТА”. На по-големите и сравнително интелигентни хора е ясно, че „Спиндермаан” е хумористичен, ироничен образ, ако щеш дори социална критика. Но на децата и не малка част от публиката ви не е. Възприемат ви напълно насериозно. Как се чувстваш, че всъщност, освен всичко, ставаш виновник за сеене на простотия сред младежта? Виновен? Хваща ли те яд? Това винаги ни е било интересно – къде точно е тънката линия между простотията и иронията и сарказма?

С: Всяко нещо, което го има на тоя свят има положителни и отрицателни неща. Не можем да налеем в глава на малките и да им кажем каква е идеята, като пораснат ще схванат. Знаем, че Спиндера е мода, важното е тези хора, които ни разбират дори да са 10 човека да схващат  нашата ирония, и сарказъм. Всичко тръгва от семейството и то е градивна единица на обществото, не можем да търсим причината за курвите в чалга клиповете, а в разбитите семейства и лошата социална среда, контрапункт защо има преподаватели във ВУЗ-овете в страната, които симпатизират на страницата, това прави ли ги кретени?
8547_161023494078092_41158314_n

ПМ: Има ли въпрос, който чакате да ви бъде зададен, а все още не е? Разбира се, отговори си на него.

С: Не се имаме за толкова важни, че да чакаме въпроси към нас.

ПМ: Спиндермаане ти водеше, хм… интересна предиозборна кампания. Какви са ти бъдещите планове в политиката и как ще коментираш нещата, които се случиха след изборите у нас?
Ще излезе ли Спиндермаан на протест?

С: Спиндермаан излиза за истински граждански каузи, за това за което е нужно, той е против безсмислените протести, лумпенизацията и дестабилизацията на държавата, в случай против намесването на олигархични интереси в държавното управление. Отдавна сме на протест и няма да спрем. Да, имаме амбицията да влезнем в политиката, защото ние младите трябва да оправим държавата, а в момента …. тя “оправя” нас.

ПМ: Спайдърмен е ухапан от паяк. От какво е ухапан Спиндермаан?

С: От простотията и ниската култура, така Спиндермаан беше ухапан и ще продължи да се „БИА САС ЛОШИТЕ”

ПМ: Спиндермаане, сега ще завършим супер клиширано, но просто не можем да го пропуснем точно от теб! Пожелай нещо на нас и на читателите ни за чао.

С: Бъдете здрави, велики. Хуморът и смеха ще ни помогнат във всичко, действайте разумно, рационално и обичайте България !
1010663_165416900305418_959881766_n

Редакционно: Както често се случва при интервюта с популярни личности (или в случая – явления), читателят очаква едно, а получава нещо съвсем друго. Когото и от екипа да бяхте попитали, щяхме да ви отговорим, че това интервю ще е пълно с лафове, дебилни изрази и лош правопис. Наместо това пред нас се изправиха скромни и нормални пичове.

Същите хора предизвикаха буря от реакции в родното интернет пространство. За всеки, който намира Спиндермаан за забавен, има двама други, които го смятат за простотия, гавра, обида към българския език и интелект. Видяхме, че Спиндермаан може да пише грамотно. Може и да мисли. Определено може и да се забавлява, а покрай себе си – и нас.

За всеки Спиндермаан, обаче, има десетки негови противоположности. Хора, обличащи думите си в метафори и експресивност, за да прикрият колко са лишени от съдържание. Хора без противници, но и без поддръжници. Хора, чиято маска не се издава от грозноватите пиксели – тя замазва каквото реално се крие отдолу. Те ли са лошите, с които Спиндера се бие? Около тях ли трябва да се вдига повече шум или около него?

Дали грешките в растежа са у Спиндермаан и неговите почитатели или у широката публика – не се заемаме да кажем. Дали Спиндермаан и тези слова са реален социален коментар или просто бръщолевения, вие ще решите.

Едно е сигурно – т. нар. мемета (или миймове, ако предпочитате) не винаги трябва да бъдат отминавани с лека ръка. Поради една или друга причина, едно явление е станало популярно и се е разпространило като меме. Не от само себе си. От хората. Ето в тази информация определено се крие някакъв извод.

 

Ако статията ви е харесала и искате в бъдеще да четете още като нея, дайте ни едно рамо във Facebook!

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to