Срещи с Рупърт Еверет, музика и вино на София Филм Фест през уикенда

Кои са наградените филми от конкурсната програма на София филм Фест ще стане ясно на церемонията от 19 ч. на 18 март. Дотогава и след това в разгара на София Филм Фест тази събота и неделя ни очаква добра доза от документални ленти, срещи с кинотворци и хитови игрални филми. Винаги е добро време за вино, но неделя си отбележете 17:30 ч. (Културен център „G8”), когато в документалния „Виното на Приорат“ ще разберете как група хипита съживяват производството на питието в Каталония. Преди това в събота, 18 март, „Андре – гласът на виното“ разказва за човека, вдъхновение за индустрията в областта, посветил живота си на любимата напитка.

С друга знакова фигура, този път от света на седмото изкуство се срещаме във „Вода и захар: Карло ди Палма, цветовете на живота“. Да опознаем покойния оператор помага Уди Алън, работил с него по някои от най-известните си творби, както и Вим Вендерс, Никита Михалков, които ще видим на екран в събота от 16 ч. в Дом на киното (и втори шанс: на 27 март, 19:15 ч., Евро Синема). В друга от най-очакваните ленти – „Императорът“ на Люк Жаке, ще видим виртуозен разказ за първия поход на млад пингвин. Режисьорът, който става носител на „Оскар“ през 2005 г. за документалния „Походът на императорите“, предстои отново да ни омагьоса (18 март: 19 ч. в Cinema City Mall of Sofia; 19 март: 17 ч. в Зала 1 на НДК, 18:30 ч. във Френски институт – Кино „Славейков“, 19 ч. в Кино Арена Делукс България Мол).

Селекцията „Музикална кутия“ се отваря, за да върви уикендът по ноти с три документални филма. „Биело дугме“ носи балкански полъх от 70-те години, когато тогавашната едноименна банда печели сърцата в Югославия преди групата да се разпадне, а краят й да се окаже ново начало за нейния основател Горан Брегович. Сръбския филм се настанява в Дом на киното в събота, 18 март, 20:30 ч., както и в Евро Синема от 18:15 ч. в неделя. Припяваме си ‘Gimme Danger’ на път към Кино „Люмиер“, където от 18:30 ч. на 18 март може да гледаме филма със същото заглавие. В него Джим Джармуш тръгва по стъпките на ‘The Stooges’ в изследване на техните успехи и провали. На пътуване през 10 града от Латинска Америка заедно с „Ролинг Стоунс“ сме поканени от 21:30 ч. в неделя в Cine Grand Park Center, където ще видим как легендарните музиканти продължават да пишат история и днес.

„Живял съм и по-добре“ разказва за семействата на две сестри, събрани от обстоятелствата под общ покрив, където роднините трябва да намерят път едни към други (18 март, 21 ч., Културен център „G8”; 19 март, 20:45 ч., Кино „Одеон“, където ще бъде представен от екипа на филма). Темата за емиграцията засяга и документалния „Безизходица“ на Харатун Хачитриян. Режисьорът ни среща с оцеляването на няколко румънци в чужбина във втория си филм, разглеждащ етническата общност. Той може да бъде видян само този уикенд (18 март, 19:30 ч., Евро Синема; 19 март, 18 ч., Дом на киното, с представяне от Хачатрян). Емигрант е и главният герой в копродукцията на САЩ и Иран „Радио мечти“, където Хамид вместо да сбъдва американския си блян, е изправен пред дилеми между комерсиализъм и независимост, средства и принципи. Вижте ги на 19 март от 21 ч. в Културен център „G8”.

Неделя, 19 март, ще мине под знака на гостуващия у нас Рупърт Еверет. На интервю с актьора от „Сватбата на най-добрия ми приятел“, „Удобни непознати“, „Влюбеният Шекспир“ и др. може да присъствате в Дома на киното от 12 ч., а след това да си вземете и автограф от него. По-късно от 20:30 ч. в Кино „Люмиер“ 57-годишният британец ще представи заедно с Мериам ДАбо последния филм с негово участие – „Алтамира“ на Хю Хъдсън. Режисьорът също ще бъде там, за да представи своята лента, в която главна роля има Антонио Бандерас като откривателя на пещерно праисторическо изкуство през 19 в.

Деница Димитрова
е на 23 г., завършила е „Социален мениджмънт“ в родната си Варна, а по настоящем изучава електронни медии в Софийския университет. Отразява онова, което я впечатлява, вдъхновява и кара да се наслаждава на бъркотията живот в блога си Wondermess. Не може да живее без повсевместно търсене на красота, изкуство, пътувания… и кафе, даващо енергия за всичко останало.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to