‘Stranger things’ – новата страница от голямата книга на научната фантастика

16.08.2016

MV5BMTY4MDUxOTIwMV5BMl5BanBnXkFtZTgwNDg0ODE0OTE@._V1_SX1777_CR0,0,1777,998_AL_

Вземете няколко лъжици от незабравимия дух на телевизията през 80-те, прибавете две-три щипки от атмосферата в романите на Стивън Кинг и накрая подправете с режисьорския усет, характерен за Стивън Спилбърг. От забърканите съставки ще получите сериала, който прикова вниманието на толкова много любители на хорър жанра и научната фантастика през последните седмици – ‘Stranger things’. Продукцията на ‘Netflix’ успя да спечели голяма фен база още с приключването на първия си сезон, а това безспорно говори добре за качествата на новия ни любим сериал, или иначе казано – причината, поради която ще стоите будни до 3:00 часа, завити с одеяло през глава и с пакет пуканки в краката. ‘Stranger things’ е от онези сериали, които сме сигурни, че ще изгледате за едно денонощие, защото след появата на финалните надписи идва и непреодолимото желание да кликнеш на следващия епизод. Причините, които го правят толкова привлекателен за зрителите, се крият в превъзходния вкус и подход към жанра, в лицата на екрана и, не на последно място, в носталгията по едни отминали времена, в които телефоните тежат един килограм, а децата се надпреварват до тъмно с колелата си навън.

Странното е, че носталгията я има и за тези, които дори не са били родени през 80-те години. Толкова са грабващи всички онези малки елементи, съставящи пъзела на това десетилетие, които ‘Stranger things’ изтупва от прахта – игри като ‘Dungeons and Dragons’, пращящи радиопредаватели, раирани цветни тениски и, разбира се, страхотна музика. За да се пресъздаде автентично духът и настроението на дaдено време на екран, е необходимо особено отношение към това време и значителни режисьорски заложби. В случая създателите на сериала братята Мат и Рос Дъфър притежават и двете, като ги обогатяват с влечението си към свръхестественото и мистериите. Това дава резултат в най-завладяващия и откачен коктейл от страх, драма и напрежение, който можете да си представите.

MV5BMTQ5Mjc0Njg2Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwOTg0ODE0OTE@._V1_SY1000_CR0,0,1497,1000_AL_

Приликите на научнофантастичния сериал с работата на опитните творци в жанра Стивън Кинг, Стивън Спилбърг и Джон Карпентър не остават незабелязани. Докато гледа епизод след епизод, зрителят вероятно ще направи някои асоциации със „Стой до мен” и „Подпалвачката”, създадени като адаптации по романи на Кинг, както и с „Извънземното” на Спилбърг. Истината е, че работата на братята Дъфър по сценария и режисурата трябва да бъде разпозната с уникалността си. Те създават своята отделна малка вселена на мистичното и страховитото в градчето Хоукинс, която макар и вдъхновена от идолите им, с чиито произведения са израснали, е неповторима по свой особен начин. Преди всичко, това е едно приятно, достойно и малко закъсняло продължение на традициите на научната фантастика и хоръра в телевизията, утвърдени от сериали като „Зоната на здрача”, „Досиетата Х” и „Туин Пийкс”.

С какво друго един сериал може да те накара да заковеш жадно поглед в екрана освен с пленителна история? Мат Дъфър и Рос Дъфър събират различни елементи от жанра и ги сглобяват в тревожната и изпълнена с неизвестни опасности картина на малкото градче Хоукинс в щата Индиана. За някои тези елементи могат да се сторят до известна степен клиширани, но те всъщност са толкова добре реализирани благодарение на избора на точните актьори и точните запечатващи се в съзнанието кадри, че крайният резултат има вкус на нещо познато, но в същото време ново и интересно. Хоукинс става тъмната сцена, на която се разиграват събитията около мистериозното изчезване на 12-годишния Уил Байерс. В историята веднага се намесват групата от верни приятели, полудялата от притеснение майка, градският шериф с тежко минало и малкото уплашено момиченце със свръхестествени способности. И ако тези главни герои не ви звучат достатъчно интересно, вероятно трябва да издадем, че в Хоукинс от стените често изскачат чудовища, коледните лампички са средство за комуникация с друг свят, а колите се преобръщат само със силата на мисълта. На фона на човешките психически лутания възникват като въпроси и научни конспиративни теории за съществуването на паралелни реалности, за свръхспособностите на човешкия ум и за тайни правителствени експерименти.

MV5BMTgwMzUzNTUxM15BMl5BanBnXkFtZTgwNDAzOTQ5ODE@._V1_SY1000_CR0,0,1498,1000_AL_

В ‘Stranger things’ ясно се разграничават групата на децата, групата на тийнейджърите и групата на възрастните, представени блестящо от актьорите, заели се с главните роли. Всяка една група отразява важните уроци и истини, които разбира за себе си в хода на това толкова трудно за всички тях време. Децата в сериала – дванадесетгодишните Майк Уилър (Фин Улфхард), Дъстин Хендерсън (Гейтън Матаразо), Лукас Синклер (Кейлъб МакЛафлин), странното момиче Единадесет (Мили Боби Браун), което откриват в горите, и изчезналият Уил Байерс (Ноа Шнап) – са отражение на загубата на детската невинност, сблъсъка с истинското лице на живота и осъзнаването на значението на приятелството. Тийнейджърите Нанси Уилър (Наталия Дайър), Джонатан Байерс (Чарли Хийтън) и Стив Харингтън (Джо Кири) напомнят  за важността на това да бъдем верни на самите себе си, отказвайки да се впишем там, където не принадлежим. Майката Джойс Байерс (Уинона Райдър) и шериф Джим Хопър (Дейвид Харбър) представят отговорността към хората, които обичаме, и нуждата да се отърсим от миналото в името на настоящия ден. Именно поради такива причини ‘Stranger things’ печели любовта и вниманието на зрителите. Сериалът далеч не представлява само празни зрелища като битки с хищни чудовища, а зад всеки такъв момент прозира значението му за отделните герои.

MV5BMjI2MTc2MzEwNF5BMl5BanBnXkFtZTgwNzc0ODE0OTE@._V1_SX1777_CR0,0,1777,998_AL_

‘Stranger things’ може би нямаше и да е наполовина това, което е без заслугите на актьорския си състав. Всяка роля е поверена точно на човека, който трябва да я изиграе. ‘Rolling stone’ нарекоха ролята на самотната майка Джойс Байерс „завръщането на култовата Уинона Райдър”. Актрисата действително печели зрителите с впечатляващото си присъствие в доста нестандартната за нея роля в сериал на ‘Netflix’ и заслужава всяка похвала до този момент. Дейвид Харбър пък стои изключително автентично в ролята на изтерзания от миналото шериф на Хоукинс. Сърцето и душата на сериала обаче е малката банда от аутсайдери, включваща Майк, Дъстин, Лукас и Единадесет. Няма как да не се влюбиш в тях с техните проблеми, спорове и зараждащи се чувства по време на търсенето на Уил. Изчезването на Уил е изпитание за тяхното приятелство, а фигурата на Единадесет още повече обърква заплетения свят на момчетата. Малката актриса Мили Боби Браун изумява с начина, по който съумява да се справи с героинята на Единадесет – роля, която изисква много от нея предвид възрастта ѝ. Чувствата на гняв, страх, тъга блестят в очите ѝ по начин, който надали сте очаквали от дете. Тя и останалите деца актьори дават заявка за впечатляващо бъдеще на екрана.

Музиката на ‘Stranger things’ е последният елемент, който завършва картината и я опакова в звуците на любими песни от миналото. Заедно с музиката, която Кайл Диксън и Майкъл Стейн създават за сериала, можем да чуем парчета на Jefferson Airplane, The Clash, Foreigner и New Order. Те по идеален начин допринасят за подходящото настроение по време на всеки кадър. Не само музиката влияе на сериала, но и сериалът влияе на музиката. Не знаем дали някой ще слуша ‘Should I Stay Or Should I Go’ на The Clash по същия начин, след като изгледа ‘Stranger things’. Енергична и весела песен като тази придобива съвсем различно, странно и зловещо значение след звученето си във втория епизод.

MV5BMTEzNzk3MDY5MDdeQTJeQWpwZ15BbWU4MDg4NDgxNDkx._V1_SX1777_CR0,0,1777,998_AL_

Сериалът на Мат и Рос Дъфър е всичко онова, което ни кара да застанем с нетърпение пред екрана – интересна история, герои, с които съпреживяваме всяка минута от действието, и завладяващо настроение, което не можем напълно да обясним, а само да почувстваме. Всичко това ни кара тежко да въздишаме и да изпадаме в зрителска екзистенциална криза след края на сезона, но и ни оставя в нетърпеливо очакване на продължението на историята там, където тя ни остави.

Автор: Алексия Петрова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Никол ПанковаПет сериала за феновете на Стивън Кинг28.01.2019

Още от Под Моста

Калоян ГуглевВечните театрални постановки, които не омръзват на публикатаТеатър