Струните на вдъхновението или скритите истории зад великите песни

27.07.2017

The Beatles – ‘Lucy in the sky with diamonds’

Написана от Джон Ленън през 1967 г., ‘Lucy in the sky with diamonds‘ е песен, около чието създаване съществува дългогодишен спор. Възхвала на халюциногенен наркотик или красив резултат от невинната рисунка на малко дете? Възможно е отговорът да лежи някъде по средата, макар че двете неща са крайно несъвместими.

В припева на това изключително разпознаваемо парче на Бийтълс се пее за момиче на име Луси, което се носи из небе от диаманти. Според думите на Ленън образът на Луси от песента е вдъхновен от рисунката, с която един ден синът му Джулиан се връща от училище, и странното обяснение, което детето дава за това, което е нарисувало. “Синът ми се прибра с рисунка на странно изглеждаща летяща жена. Той каза ‘Това е Луси в небето с диаманти.’ Помислих си ‘Това е красиво.’ Веднага написах песен.” Оказва се, че Луси е всъщност четиригодишно момиченце – съученичка и приятелка на Джулиан. Нарисуваните от детето жълти звезди вдъхновяват мечтателните образи в ‘Lucy in the sky with diamonds’, където се пее за “мармаладени небеса”, “целуфанови цветя в жълто и зелено”и “момиче с очи калейдоскопи”.

Много фенове на групата обаче откриват друг вдъхновител зад песента – ЛСД. Причина за тези впечатления са нереалните картини, които Ленън описва в текста, излезли сякаш от нечие видение или сън, както и фактът, че ефектите на психоактивното вещество съвсем не са били непознати за музиканта. Друга следа в тази посока е и сходството между абревиатурата на наркотика и заглавието на песента ( LSD – Lucy in the Sky with Diamonds). Песента дълго време е забранена в програмата на BBC, заради вероятните си препратки към употребата на наркотици. Макар че Ленън не спира да отрича връзката на ‘Lucy in the sky with diamonds’ с каквито и да е наркотици, самият Пол Маккартни заявява, че тази връзка е “съвсем очевидна”.

Nirvana – ‘Sappy’

Повечето фенове на Nirvana знаят любопитната история с надписа на стената ‘Kurt smells like teen spirit’, дал името на най-известното парче на сиатълската банда. Докато ‘Smells like teen spirit’ и до днес е най-разпознаваемата песен на групата и винаги успява да ни наелектризира със завладяващия си риф, една друга недотам известна песен на Nirvana има своята интересна история – ‘Sappy’.

Кърт Кобейн обича животните през целия си живот и дори мечтае да създаде малък зоопарк. Сред домашните му любимци са шест костенурки, които той гледа във вана в средата на стаята си за известно време. Най-вероятно именно костенурките зараждат идеята за създаването на текста на ‘Sappy’.

He’ll keep you in a jar
And you’ll think you’re happy
He’ll give you breathing holes
And you’ll think you’re happy
He’ll cover you with grass
And you’ll think you’re happy now

Както повечето неща, писани от Кобейн, текстът на ‘Sappy’ води до много интерпретации и няма точно определен праволинеен и ясен смисъл. Вокалистът на Nirvana никога не е обичал да обяснява текстовете си и според него те не трябва задължително да имат някакво обяснение – хората трябва сами да открият до какъв смисъл ги води песента. Смисълът за Кобейн се намира някъде дълбоко в самия него. Вероятно костенурките му, макар и неназовани в песента, се превръщат в метафора за съществуване в заблуда и зависимост.

Джанис Джоплин – ‘Kozmic Blues’

Неповторима, уникална и чувствена певица с глас, който редица поколения няма да забравят, Джанис Джоплин, за съжаление, също е от онези първи изпълнители, които започват печалната слава на “Клуб 27”. Дори без да знаем нищо за Джанис, когато пуснем нейна песен, усещаме, че това е човек, който пее, за да разкаже нещо, който се потапя изцяло и се изгубва напълно в песента. Космическият блус, който Джанис Джоплин дава на публиката, е едно от най-натежалите ѝ от емоция изпълнения. Когато изпълнява ‘Kozmic Blues’ на живо тя често сякаш навлиза в състояние, подобно на транс.

Джоплин няма навика да пише текстовете на песните си, но ‘Kozmic Blues’ е изключение. Тя създава песента, заедно с продуцента си Габриел Меклър като част от първия си солов албум ‘I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!’. Движещите сили, дали нужния заряд за създаването на песента, са болката и пропилените надежди в живота на певицата. Самата Джанис казва, че за да напише песен, трябва да се намира в състояние на травма и силна болка. Ето какво споделя тя за състоянието, в което се намира, когато на 25-годишна възраст, отдалечена със само две години от смъртта си, решава да напише първите редове на космическия си блус: “Не мога да напиша песен, освен ако съм наистина травмирана, емоционална, преминала съм през някои промени и се чувствам съсипана. Никой няма да те обича по-добре и никой няма да те обича правилно.”. Сякаш за да ни напомни, че въпреки тъгата, животът преди всичко е една голяма шега и никога не трябва да се взима прекалено сериозно тя “изкривява” заглавието на песента си и пише ‘Kozmic’ вместо ‘Cosmic’.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаЛегенди от Сиатъл - за музиката и наркотиците17.08.2020

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика