Световна седмица на забранените книги – за малките читатели

01.10.2016
Снимка: Flickr
Снимка: Flickr

Ето че настъпи последният ден от Световната седмица на забранените книги и ще ви представя последните три книги от списъка на Под моста.

Детските книги не проповядват език на омраза, нямат сексуални сцени и са подходящи за всяка възраст. Така че е учудващ фактът някой да ги забранява или цензурира. Но някои от любимите ни романи за деца са претърпявали именно това.

Алиса в страната на чудесата

186101_bРоманът на Луис Карол излиза за пръв път през 1865г., а прототип на Алиса е реално съществуващо момиче – Алиса Лидел – близка на Луис Карол. По приказната творба са създадени множество театрални, филмови и телевизионни адаптации. През 1871г. се публикува и продължението на книгата: „Алиса в огледалния свят“. И двете книги са забранени в провинция Хунан, Китай през 1931 г. след като управител на провинцията постановил, че животните не трябва да използват човешкия език и да бъдат поставяне на едно равнище с хората.

Вещиците

Роалд Дал е уелски писател-хуморист от норвежки произход, известен със своите къси разкази с неочакван край и произведенията за деца. Негови са незабравимите и разкошни детски романи „Чарли и шоколадовата фабрика“ и „Матилда“.8677

„Вещиците“ е забранявана в американските библиотеки и училища, заради „фокуса си върху вещерството“. Книгата също така е критикувана от феминистки движения за представяне на жените в „отрицателна светлина“.

Вълшебникът от Оз

Детският роман на Лиман Франк Баум е издаден за пръв път през 1900г. в САЩ. Дороти, Тото, Плашилото, Тенекиения човек и Страхливият лъв са любими детски персонажи. Преведена на множество езици и придобила огромна популярност, „Вълшебникът от Оз“ кара Баум да публикува още 13 книги от поредицата „Оз“.

pic1_9855Причината книгата да се забранява в библиотеки и класни стаи е заради „популялизиране на доброжелателно магьосничество“ и поощряване на човешките способности и отричане на божествените.

Автор: Елис Емин

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаЛюбимите детски книги на „Под моста”01.06.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„О, ти, която и да си…“: спускане в сърцето на ВазовТеатър