„Там, където не сме” от Георги Господинов по книжарниците от 18 април

87b22629-93f7-4397-990b-7a4103e828eeНа 18 април излиза от печат новата поетическа книга на Георги Господинов и всеки любител на неговото творчество ще може да я открие в книжарниците.

Вижте още: Интервю на Под моста с Георги Господинов

„Там, където не сме“ събира стихове, писани през последните десет години и неиздавани досега. Тя е пета по ред след вече класическите му стихосбирки от 90-те „Лапидариум“ и „Черешата на един народ“, след „Писма до Гаустин“ (2003) и общото им издание в антологията „Балади и разпади“ (2007).

Господинов често казва, че внася контрабандно поезия в своите романи. Но е вярно и обратното – можем да открием ненаписани романи, контрабандно внесени в стиховете му. В стихосбирката има нещо от личната и световна меланхолия на „Физика на тъгата“, от новата тревожност в градовете на света.

Стана така, че излиза точно 20 години след “Черешата на един народ” и почти 10 след “Балади и разпади”, така че поне не съм досаждал много. Прилагам това мълчание като алиби за стотината страници тук, работи писани и мълчани в последните десет и повече години. Корицата е на Яна Левиева, шосе или шапка, снимката вътре е на Яна Лозева, издателството, разбира се, е “Жанет 45”. А за останалото си поемам вината.

Прочетете още: Георги Господинов и “Невидимите кризи”

Според автора „Там, където не сме“ е книга не за пътуването, а за чезненето, за тягата към едно мечтано и винаги убягващо другаде („друг ад е“). Според проф. Хенрике Шмид това вече не е просто черешата на един народ, а черешата на света.

 

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to