Танцуващите обувки на киното

18.04.2017

Танците винаги си били онази щипка захар, която прави нещата на големия екран още по-сладки за зрителя. Потропването на танцуващите обувки и развяването на ефирни рокли, грациозните движения и лудите подскоци ни повличат в своя ритъм и се запечатват в съзнанието ни. Танцът може да ни омагьоса както в грандиозните мюзикъли, от които е неотменна част, така и във филмите, от които не очакваме танцови изпълнения. Независимо от жанра на филма, танцът е уникална форма на диалог и взаимодействие между героите. Той е специален език, с чиято помощ се казва повече от това, което думите биха могли да изразят, а екранът се изпълва с енергията на движението. Представяме ви десетте ни любими танцови момента в киното – най-добрите танци, които ни карат тайно да потропваме с крак в такта им докато ги гледаме.

„Коса“ (1979)

Мюзикълът „Коса“ на Милош Форман се отличава със своята нестандартна хореография, дело на Туайла Тарп.  Танците от „Коса“ ни въвличат в културата на хипитата от 60-те години. Движенията грабват със своята спонтанност – сякаш те не са резултат на сложна хореография. Това е едно от нещата, които внушават голямата свобода, характерна за хипи движението от това време. В мюзикъла зрителите стават свидетели на не един и два пленителни, изпълнени с цветя и светлина танца, но може би най-запомнящият се от тях е този на Джордж Бъргър. Той и неговата хипи банда се промъкват на елитно парти, където Бъргър хвърля всички гости в потрес след като се качва на масата и започва да танцува, ритайки чинии и чаши по пътя си. Дивият заряд на този момент, заедно с ужасените погледи на гостите и веселата дама в розово, която партнира на Бъргър, няма как да не ни спечелят.

 „500 мига от любовта“ (2009) 

„500 мига от любовта“ е един от онези филми, от които ни най-малко не очакваме танци, но въпреки това те ни изненадват по средата на действието. Единственият танцов момент във филма е сцената, в която влюбеният до уши Том (Джоузеф Гордън-Левит) има ужасно хубав ден и успява да ни усмихне със своите движения на жизнерадостния фон на песента ‘You make my dreams come true’. Танцът на Том говори сам по себе си за мислите, които минават през главата му в този момент и са идеалният начин да се изрази без думи онова чувство, което всички ние познаваме. За да станат нещата още по-хубави, Том успява да зарази с настроението си и случайните минувачи, които започват да танцуват с него.

Ла Ла Ленд“ (2016)
[youtube id=“SKDnPGD8CIw“ width=“100%“ height=“350″]

„Ла Ла Ленд“ е най-скорошният мюзикъл, който успя да грабне вниманието на зрителите. Лентата успя да отбележи голяма точка в полза на музикалните филми и се превърна в любима за мнозина. Една от причините за това са изпипаните до съвършенство танци, в които голяма роля играят не само самите движения, но и цялото обкръжение – светлина, декор, атмосфера. Макар че „Ла Ла Ленд“ е пълен със запомнящи се моменти като танца върху покривите на колите и този в планетариума, в най-емблематичен се превърна първият танц на Мия (Ема Стоун) и Себастиан (Райън Гослинг). Красивият им танц на фона на виолетовия залез е специален с това, че носи чара на старите музикални ленти – с вълнуващ романс между главните герои и весели степ движения.

„Чикаго“ (2002)

Героинята на Велма (Катрин Зита-Джоунс) прави впечатляващо танцово изпълнение в началото на „Чикаго“, но най-добрият танц се случва малко по-късно – когато тя вече е осъдена за убийство. Велма се впуска в убийствено танго, заедно с другите затворнички. Пространството зад решетките се превръща в сцена за техния танц – смесица от сексапил, сила и черен хумор. Забележителен е начинът, по който реквизитът се използва в този танц. Червеният цвят на шаловете, например, символизира кръвта, а движенията на жените изразяват начина, по който са извършили престъпленията си. Затворническото танго на Велма и приятелките ѝ е доказателство за това, че танцът може да разказва цели истории.

„Затворнически рок“ (1957)

От затворническо танго преминаваме на затворнически рок. И ние сме учудени, че според киното очевидно най-доброто място за танци е затворът. Със „Затворнически рок“ ще ви върнем доста назад във времето. Великият Елвис Пресли не се изявява само като певец, но и като филмова звезда. Всъщност пред камерата той успява без проблем да бъде и двете. В ролята на затворника Винс Еверет Елвис буквално пише история или по-точно танцува история със своите невиждани до момента движения. Танцовите му умения в сцената, в която пее  ‘Jailhouse rock’, повлияват цели поколения изпълнители след него.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Георги ПетровРайън Гослинг - идеалната валентинка или нещо повече?13.02.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино