The Edinburgh Festival Fringe – най-големият театрален фестивал в Шотландия

02.09.2013

best-sketch-character-comedy-at-the-edinburgh-fringe-2013
Август е специален месец в календара на Единбург. По това време в града се провеждат общо 5 различни големи фестивала – The Edinburgh Festival Fringe, The Royal Edinburgh Military Tattoo, Edinburgh International Festival, Edinburgh Book Festival, Edinburgh Art Festival. Всички те са с различна продължителност и тематика и дори всеки ден да посещавате по 10 представления и събития, шансът да видите дори половината от това, което се предлага, е несъществуващ. В зависимост от средствата и времето, с които разполагате, и вкуса ви за културни мероприятия, можете да намерите значителен на брой събития, заради които си заслужава да се разходите до шотландската столица.

През август Единбург кипи от живот. Разстояние, което по принцип се минава за 5 минути, сега се минава за половин час. Буквално на всяка крачка усмихнати младежи се опитват да подадат флаер за някое представление. Всеки възможен площад и клуб се използва за сцена. Постоянно се разменят идеи и впечатления за многобройните събития. Пълно е с улични изпълнители на различни трикове и музиканти. Хора, разгръщащи дебели каталози за програмата на фестивалите, са често срещана гледка. Опашките за купуване на билети са километрични. Атмосферата, която се създава, е уникална и дори главозамайваща.

Най-показателен пример за разнообразието, което е завладяло Единбург, може да бъде даден чрез The Fringe – най-големия и най-известния фестивал в шотландската столица. Провежда се от 1947 година и се счита за първия Fringe по рода си, поставяйки началото на Fringe фестивали в много градове. Наименованието fringe theatre се е превърнало в нарицателно за нетрадиционен театър, изпълняван на малка сцена и обикновено от малък каст. Всеки, който има желание, може да си направи представление на Fringe Festival, тъй като няма регламент за класиране, явяване пред жури или формално оценяване под каквато и да е форма.

Каталогът на Edinburgh Fringe тази година е близо 350 страници, всяка със средно по 10 представления, описани с няколко думи, заедно с информация за дата, място, час и цена на билетите. Това са доста представления за един месец (технически, малко по-малко от цял месец) и още повече изпълнители. Много хора разучават каталога и планират престоя си в Единбург поне няколко седмици по-рано. Представленията са в следните категории – кабаре, детски представления, комедия, танци, изложби, музика, мюзикъл/опера, spoken word, театър, други. Този списък изглежда така, сякаш всеки възможен аспект на изкуството и развлекателната индустрия си е намерил място на фестивала. Някои представления се изпълняват в продължение на около 2 седмици, други само няколко дни. Повечето от тях са със средна продължителност около един час, а цената на билетите варира между 5 и 50 паунда (12-120 лева). Струва си да се спомене, че има и немалък брой безплатни представления – така наречения Free Fringe, след края на които може да оставите или съответно да не оставите някакви монети на изпълнителите.

****************************************************************************

Ето и малко лични преживявания относно конкретни представления. Тази година се случи така, че отидох на четири, всички комедийни, макар да имах желание за поне едно театрално и едно танцово (по-точно цирково-акробатично). Това по никакъв начин не е представителна извадка тъй като има още стотици представления, но е интересно да се види разнообразието дори сред един-единствен жанр.

А. Matt Lacey: Classroom Warrior. Комикът Matt Lacey се преобразява в няколко преподаватели по различни предмети в престижно училище, включително в директора и заместник-директора. Идеята на представлението беше, че ние, зрителите, сме родители на деца, които искат да учат в това училище, и присъстваме на среща с преподавателите, като всеки един от тях разказва малко за своя предмет. Разбира се, почти всяко изречение беше под формата на някаква шега, но лично на мен повечето от тях не ми бяха особено смешни. Имаше интересни попадения, но накрая не останах въодушевена от цялостното представяне.

Б. Are you e Technophile? Причината, поради която реших да отида на тази комедия, беше тематиката – обещаваше се да бъде разгледана връзката между хората днес и технологиите през очите на двама комици. Първият от тях беше Emily Wood, която разказва за своите преживявания, свързани с Facebook. Ами, не ми беше нито интересно, нито смешно. После имаше гост-комик, чието име не запомних, но ирландският му акцент, заедно с доста забавните шеги, внесоха свежест в програмата и като цяло ми допаднаха. Но краят на представлението определено си заслужаваше най-много – последен беше Lost Voice Guy. Това е човек, страдащ от детски паралич и загубил гласа си. Последният човек, когото бихте очаквали да се занимава с комедия. И все пак с помощта на компютър(таблет) той изнесе невероятно смешно и запомнящо се представление. Беше страхотно да видя, че човек с увреждания има смелостта да излезе пред публика и да й покаже таланта си.

В. Free Money Magic Show. Това също е комедия, макар и с по-различна идея. Ian Saville е евреин, който прави представление за парите, и то без пари (безплатно шоу от Free Fringe). С помощта на малко шеги, няколко прости магически трика и добри умения като вентролог, той разказва за историята на парите и това как са се превърнали в това, което са днес. Определено беше много качествено прекаран един час, изпълнен със смях и интересни факти. С удоволствие бих отишла отново.

Г. Tom Rosenthal: Благодаря. Не, няма грешка в заглавието. Представлението наистина се казва „Благодаря“, на български език, поради факта, че комикът е прекарал 2 месеца в България и е базирал шоуто си на това. За моя изненада, залата беше пълна с хора, които не бяха българи (подочух няколко разговора докато чакахме да влезем). Беше уникално прекаран един час, не спрях да се смея, буквално. Представлението не беше изцяло за България, може би около половината от нещата бяха забавни преживявания в София, но Tom Rosenthal е изключително талантлив комик. Наистина най-доброто stand-up comedy попадение за тази година.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян ГуглевПет театрални постановки, с които да изпратим 201910.12.2019

Още от Под Моста

Кино "Искра" Велико Търново
Калоян ГуглевНа кино в малкия градКино