Литература

The Sandman – перлата в творчеството на Нийл Геймън

20.02.2019

Нийл Геймън е един от най-успешните и обичани съвременни автори и то дори погледнато извън рамките на жанровата литература. Книгите му стават бестселъри, печелят награди и се филмират поради простата причина, че Геймън е универсално брилянтен писател. Можете да етикирате творчеството му като „фентъзи“, „ескейпизъм“, „фантастика“, „магически реализъм“ и ще сте прави. То обаче е и нещо повече – еталон за това как се разказва история. Но сред цялото богато и ценно творчество на един от най-добрите разказвачи на нашето време блести един шедьовър – The Sandman.

Какво е Sandman?

The Sandman e произведението, което превръща Нийл Геймън в литературната звезда, която е днес. Това е графична новела на Vertigo (под шапката на DC Comics), която излиза в периода 1989-1996 година и има 75 броя, след това събрани в 10 тома. Освен основните броеве през години (включително до 2015 г.) излизат няколко допълнителни самостоятелни комикса от Вселената, писани от Геймън. Именно в The Sandman за пръв път се появява и комерсиално популярният персонаж Lucifer от едноименния сериал.

На повечето снимки в материала виждате най-луксозното издание на комикса – Absolute Sandman (в 4 + 1 тома), където за пръв път се появява преоцветената версия с много допълнителен материал.

The Sandman се възприема като един от абсолютните върхове в историята на комиксите, печели безчет награди и се оценява максимално както от читатели, така и от критици. Той е един от няколкото графични романа, част от списъка на бестелърите на New York Times, заедно с класики като Maus, Watchmen и The Dark Knight Returns.

 Не правете обаче грешката да сравнявате The Sandman със супергеройските комикси, които днес са завладели света. Със същата логика можете да наречете „литература“ както „Война и мир“, така и „50 нюанса сиво“ – книги са, но друго общо липсва. The Sandman има огромно влияние върху графичните новели и жанра фентъзи въобще. Някои го определят като „комикс за интелектуалци“, а читателите му не са обичайните – мнозина от тях никога преди това не са докосвали комикси. Критиците го определят като „смес от фантазия, ужас и ироничен хумор, каквито никога досега не са виждани в жанра“.

Защото The Sandman е нещо много повече от просто „комикс“

Тhe Sandman е едно от най-дълбоките и сложни (но не за четене) неща, на които някога съм попадал. Да опитам да ви разкажа за сюжета е невъзможно, защото той е най-многопластовото литературно произведение, до което съм се докосвал. Aко смятате, че „Игра на тронове“ или „Малазана“ са пример за дълбочина на историята и детайлите – подръжте чашата на Геймън.

The Sandman разказва за Dream и неговото семейство. Главният герой (познат още като Sandman и Morpheus) е антропоморфна персонификация на сънищата, копнежите и мечтите – безсмъртно метафизично „нещо“, което е много повече от бог. Dream е част от седемте братя и сестри от семейството The Endless (безкрайните), към които спадат и Destiny (Съдба), Death (Смърт), Destruction (Разрушение), Desire (Страст), Despair (Отчаяние) и Delirium. Както можете да си представите – The Endless са може би най-могъщото и откачено семейство в мултивселената.

Историята на комиксите започва с Dream, който след неизвестни събития (разказани в последствие в предисторията на комиксите, публикувана 25 години след първия брой) попада в 70 години плен на таен човешки култ. Sandman е отслабен, загубил атрибутите на могъществото си и изморен, оставяйки Царството на сънищата да се руши и причинявайки огромен дисбаланс. В наши дни той се събужда след почти един век забвение, твърде решен да отмъсти и върне изгубеното. Използвайки тази отправна точка за начало, Геймън ни хваща за ръка и започва да ни развежда из необятните полета на човешката фантазия.

The Sandman е Вселена

В по-голямата част от случаите сюжетът в литературата е река. Ние започваме от точка A, за да стигнем до точка B, като понякога се връщаме напред-назад и се отбиваме сред притоците и разклоненията. Сюжетът на The Sandman е Космос. Тук няма начало и няма край, защото The Endless са едни от първите и ще бъдат едни от последните в Мирознанието. Графичната новела е едно ненормално, неописуемо пътешествие из времето и пространството.

Не можете да си представите мащабът на историята на този комикс. Неслучайно от десетилетия се правят опити за неговото филмиране, но никога успешни – единият милиард, който Amazon ще дадат за „Властелинът на пръстените“ ще се сторят малко на героите, които биха се нагърбили да правят подобно нещо.

Макар в началото поредицата да започва като черно фентъзи, граничещо с ужас, в последствие се развива неимоверно. Геймън заимства много от сюжетите си от класическите трагедии и превръща графичната новела в сложна за определяне. Тук има както фантастика,  ърбън фентъзи, ужас и приключение, така и чисто шекспирови (който, между другото участва в комикса) мотиви, магически реализъм и дори постмодернизъм. За максимално въздействие Геймън взима много познати персонажи и места от древните и съвременните легенди, исторически фигури, герои от други произведения и окултни фигури.

The Sandman е Митология

В поредицата Нийл Геймън не прави опит да гради всичко наново. Защо, при положение, че разполага с цялата човешка история и всичко, което умовете преди него са създали? Почти всички персонажи от The Sandman са плод на целокупната човешка история, митология и религия. Тук ще срещнете персонажи от Библията, Гръцката, Египетската и Скандинавската митология, африканските вярвания, Индуизма и много други. Ще се сблъскате с герои от известни филми, книги, приказки, народни предания и фолклор. Ще пътувате из непознати планети, метафизични пространства и цялата човешка история. Ще посетите Ада, Ню Йорк, Космоса, Лондон, затвора на Локи, древна Гърция, царството на приказките, Средновековна Европа, конференция на серийните убийци, царството на Хадес. Ще се запознаете с валкирии, Один, дракони, Адам и Ева, говорещи тикви и гарвани, Орфей,, Ра, Батман и обикновени хора.

The Sandman e абсолютен пир на човешкото знание и триумф на въображението. В него има толкова много препратки към историята, религията, философията, съвременните проблеми, езотериката, че е трудно за вярване, че един Нийл Геймън е способен да има не само такава фантазия, но и толкова задълбочени познания.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Лилия КъневаЗа щастие, млякото! Нийл Геймън!14.11.2014

Още от Под Моста

Под Моста10-те най-очаквани романа за 2021Литература