Литература

The Sandman – перлата в творчеството на Нийл Геймън

20.02.2019

Нийл Геймън е един от най-успешните и обичани съвременни автори и то дори погледнато извън рамките на жанровата литература. Книгите му стават бестселъри, печелят награди и се филмират поради простата причина, че Геймън е универсално брилянтен писател. Можете да етикирате творчеството му като „фентъзи“, „ескейпизъм“, „фантастика“, „магически реализъм“ и ще сте прави. То обаче е и нещо повече – еталон за това как се разказва история. Но сред цялото богато и ценно творчество на един от най-добрите разказвачи на нашето време блести един шедьовър – The Sandman.

Какво е Sandman?

The Sandman e произведението, което превръща Нийл Геймън в литературната звезда, която е днес. Това е графична новела на Vertigo (под шапката на DC Comics), която излиза в периода 1989-1996 година и има 75 броя, след това събрани в 10 тома. Освен основните броеве през години (включително до 2015 г.) излизат няколко допълнителни самостоятелни комикса от Вселената, писани от Геймън. Именно в The Sandman за пръв път се появява и комерсиално популярният персонаж Lucifer от едноименния сериал.

На повечето снимки в материала виждате най-луксозното издание на комикса – Absolute Sandman (в 4 + 1 тома), където за пръв път се появява преоцветената версия с много допълнителен материал.

The Sandman се възприема като един от абсолютните върхове в историята на комиксите, печели безчет награди и се оценява максимално както от читатели, така и от критици. Той е един от няколкото графични романа, част от списъка на бестелърите на New York Times, заедно с класики като Maus, Watchmen и The Dark Knight Returns.

 Не правете обаче грешката да сравнявате The Sandman със супергеройските комикси, които днес са завладели света. Със същата логика можете да наречете „литература“ както „Война и мир“, така и „50 нюанса сиво“ – книги са, но друго общо липсва. The Sandman има огромно влияние върху графичните новели и жанра фентъзи въобще. Някои го определят като „комикс за интелектуалци“, а читателите му не са обичайните – мнозина от тях никога преди това не са докосвали комикси. Критиците го определят като „смес от фантазия, ужас и ироничен хумор, каквито никога досега не са виждани в жанра“.

Защото The Sandman е нещо много повече от просто „комикс“

Тhe Sandman е едно от най-дълбоките и сложни (но не за четене) неща, на които някога съм попадал. Да опитам да ви разкажа за сюжета е невъзможно, защото той е най-многопластовото литературно произведение, до което съм се докосвал. Aко смятате, че „Игра на тронове“ или „Малазана“ са пример за дълбочина на историята и детайлите – подръжте чашата на Геймън.

The Sandman разказва за Dream и неговото семейство. Главният герой (познат още като Sandman и Morpheus) е антропоморфна персонификация на сънищата, копнежите и мечтите – безсмъртно метафизично „нещо“, което е много повече от бог. Dream е част от седемте братя и сестри от семейството The Endless (безкрайните), към които спадат и Destiny (Съдба), Death (Смърт), Destruction (Разрушение), Desire (Страст), Despair (Отчаяние) и Delirium. Както можете да си представите – The Endless са може би най-могъщото и откачено семейство в мултивселената.

Историята на комиксите започва с Dream, който след неизвестни събития (разказани в последствие в предисторията на комиксите, публикувана 25 години след първия брой) попада в 70 години плен на таен човешки култ. Sandman е отслабен, загубил атрибутите на могъществото си и изморен, оставяйки Царството на сънищата да се руши и причинявайки огромен дисбаланс. В наши дни той се събужда след почти един век забвение, твърде решен да отмъсти и върне изгубеното. Използвайки тази отправна точка за начало, Геймън ни хваща за ръка и започва да ни развежда из необятните полета на човешката фантазия.

The Sandman е Вселена

В по-голямата част от случаите сюжетът в литературата е река. Ние започваме от точка A, за да стигнем до точка B, като понякога се връщаме напред-назад и се отбиваме сред притоците и разклоненията. Сюжетът на The Sandman е Космос. Тук няма начало и няма край, защото The Endless са едни от първите и ще бъдат едни от последните в Мирознанието. Графичната новела е едно ненормално, неописуемо пътешествие из времето и пространството.

Не можете да си представите мащабът на историята на този комикс. Неслучайно от десетилетия се правят опити за неговото филмиране, но никога успешни – единият милиард, който Amazon ще дадат за „Властелинът на пръстените“ ще се сторят малко на героите, които биха се нагърбили да правят подобно нещо.

Макар в началото поредицата да започва като черно фентъзи, граничещо с ужас, в последствие се развива неимоверно. Геймън заимства много от сюжетите си от класическите трагедии и превръща графичната новела в сложна за определяне. Тук има както фантастика,  ърбън фентъзи, ужас и приключение, така и чисто шекспирови (който, между другото участва в комикса) мотиви, магически реализъм и дори постмодернизъм. За максимално въздействие Геймън взима много познати персонажи и места от древните и съвременните легенди, исторически фигури, герои от други произведения и окултни фигури.

The Sandman е Митология

В поредицата Нийл Геймън не прави опит да гради всичко наново. Защо, при положение, че разполага с цялата човешка история и всичко, което умовете преди него са създали? Почти всички персонажи от The Sandman са плод на целокупната човешка история, митология и религия. Тук ще срещнете персонажи от Библията, Гръцката, Египетската и Скандинавската митология, африканските вярвания, Индуизма и много други. Ще се сблъскате с герои от известни филми, книги, приказки, народни предания и фолклор. Ще пътувате из непознати планети, метафизични пространства и цялата човешка история. Ще посетите Ада, Ню Йорк, Космоса, Лондон, затвора на Локи, древна Гърция, царството на приказките, Средновековна Европа, конференция на серийните убийци, царството на Хадес. Ще се запознаете с валкирии, Один, дракони, Адам и Ева, говорещи тикви и гарвани, Орфей,, Ра, Батман и обикновени хора.

The Sandman e абсолютен пир на човешкото знание и триумф на въображението. В него има толкова много препратки към историята, религията, философията, съвременните проблеми, езотериката, че е трудно за вярване, че един Нийл Геймън е способен да има не само такава фантазия, но и толкова задълбочени познания.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Лилия КъневаЗа щастие, млякото! Нийл Геймън!14.11.2014

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от юли, които трябва да слушатеМузика