Литература

The Sandman – перлата в творчеството на Нийл Геймън

20.02.2019

Защо си струва?

The Sandman обаче далеч не се чете само заради неописуемото удоволствие от сюжета. Той не е една консистентна история, която ни води от едно място до друго. В него има стотици различни истории. Някои разказани с една страница, други със сто. А в тях самите има истории в историите. Да изведеш някаква основна тема тук е невъзможно. Защото преди всичко – това е една невероятна човешка история. Това е разказ за нашите мечти и кошмари, за стремежите ни и смисълът на съществуването, за живота и смъртта, за любовта и омразата, за прошката и отмъщението, за баланса и дисбаланса. За семейството. The Sandman е от онези произведения, които показват, а не казват, но задължително оставят след себе си вихър от емоции и размисли.

За The Sandman може да се говори безкрайно, а този текст е едва бледа драскотина върху  повърхността на океана, който поредицата е. Тук границите между фикция и реалност се късат и читателят е свидетел на може би едно от най-богатите и добре написани свидетелства на човешкото въображение и знание. Безспорен шедьовър, който трябва да се чете с чиста съвест и без предразсъдъци, че е комикс. Защото доброто изкуство не търпи форми и граници. Ако имате тази възможност и знаете английски – потърсете The Sandman и няма да останете разочаровани – дори ако (като мен) по принцип въобще не сте фенове на графичните новели.

Недостатъка

И ако трябва да съм обективен – единственият недостатък на поредицата е именно нейната художествена част. Тъй като през годините Геймън работи с много илюстратори за The Sandman – качеството на изображението лавира. И под лавира имам предвид от „феноменално добро“ до „животът е несправедлив – как този вместо да е чистач на тоалетни е художник на DC”. Някои истории за изобразени великолепно, повечето на средно ниво, а други (за щастие не твърде много) ти идва да ги четеш с лепенки върху панелите с рисунки. Крайният резултат обаче е по-скоро добър и е нещо, което си заслужава да имаш в колекцията.

За финал

В един от броевете на Sandman се разказва историята за т.нар. “A Parliament of Rooks“. Това е явление (фикционално, но вдъхновено от реалното поведение на полските врани), при което при неизяснени обстоятелства на едно място, сред полето, се събират огромен брой врани. Същински парламент. По средата на този вълшебен събор стои една единствена врана, която сякаш „говори“, а всички останали, наредени в кръг, я слушат. Това продължава с часове, понякога от изгрев до залез. И изведнъж, без никакъв забележим за човешкото око знак, всички врани правят едно от две неща. Или излитат всички, или се нахвърлят върху враната, която е „говорила“ през цялото време, и я разкъсват. Легендата гласи, че това всъщност не е никакъв парламент, а враната, останала по средата, е разказвач на истории. Ако историята, която тя е разказвала е била добра – враните излитат заедно. Ако ли пък не – я убиват.

Да си представим за  миг, че всичко това е олицетворение на нас самите като читатели и тежката съдба на писателите. Ако историите, които един писател ни разказва си струват, ние го боготворим, правим богат, известен, уважаван и безсмъртен, излитайки заедно с него. Ако ли пък не – оставяме го в забвение, обричайки го на метафизична смърт.
Нийл Геймън не е нищо повече от една врана, която стои в центъра и ни разказва историята на Sandman и The Endless. Затваряйки последната страница на неговия разказ на нас не ни остава друг избор, освен да сме щастливи, че имаме привилегията да летим с него.

Как да четем Sandman?

Миналата година от Vertigo направиха ново издание на поредицата The Sandman с прекрасни корици и бонус съдържание по случай 30-годишния юбилей от началото ѝ. То е в 10 тома, като всеки от тях струва около 30-5 лева и се продават дори в България. Освен основните комикси има 2 допълнителни тома с истории за The Endless и 1 предистория на Нийл Геймън, които си струват. Това е един от редките случаи, в които предисторията задължително се чете след всичко останало. Ето и техния списък, както и реда, по който се четат:

 1. Sandman Vol. 1 – Preludes and Nocturnes
 2. Sandman Vol. 2 – The Doll’s House
 3. Sandman Vol. 3 – Dream Country
 4. Sandman Vol. 4 – Seasons of Mist
 5. Sandman Vol. 5 – A Game of You
 6. Sandman Vol. 6 – Fables and Reflections
 7. Sandman Vol. 7 – Brief Lives
 8. Sandman Vol. 8 – World’s End
 9. Sandman Vol. 9 – The Kindly Ones
 10. Sandman Vol. 10 – The Wake
 11. Dream Hunters (Самостоятелна история, развиваща се в Япония)
 12. Endless Nights (7 разказа за The Endless)
 13. Overture (Предисторията на Sandman) 

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Лилия КъневаЗа щастие, млякото! Нийл Геймън!14.11.2014

Още от Под Моста

Йорданка ВеселиноваДуми за любов: 14 февруари или денят на Христо ФотевЛитература