‘The Walk’ – ще посмееш ли да направиш първата крачка към невъзможното?

09.10.2015

Автор: Алица Димитрова
Снимки: Collider
coverТази година майсторът на специалните ефекти Робърт Земекис преразказва вдъхновяващата история на един истински артист и мечтател във филма „Живот на ръба“, или ‘The Walk’. Филип Пети е едно вечно дете с блясък в очите и заразителен ентусиазъм, който симпатягата Джоузеф Гордън-Левит пресъздава на екрана със сладък френски акцент и широка усмивка.
Страстта на Филип по ходенето по въже се заражда още от ранна възраст и когато е на 17, в зъболекарския кабинет той вижда статия за още недовършените кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Тогава в съзнанието му се загнездва идеята за „удара“ – да опъне въже между двете сгради и да извърви разстоянието помежду им, независимо от това колко нелегално и трудоемко ще бъде това. На своя страна харизматичният мечтател привлича група „анархисти“, сред които са приятелката му Ани, в чиято роля влиза Шарлот Ле Бон, и чешкият му ментор Папа Руди, изигран перфектно от сър Бен Кингсли.

За да влезе в ролята на Филип, Джоузеф Гордън-Левит се научава да говори перфектно френски език и с помощта на своите колеги на снимачната площадка усвоява парижкия акцент, а самият Филип Пети го обучава в ходене по въже. Въпреки че чертите на лицето му се различават значително от тези на френския артист, Джоузеф притежава същото невинно излъчване, изпълнено с желание за живот и игра, и е невъзможно човек да не го хареса в това превъплъщение.
3Що се отнася до режисура, Робърт Земекис също няма как да разочарова. Освен балансираната смяна на перспективи и остроумното представяне на персонажите, несъмнено най-силната страна на филма са великолепните кадри от високо, допринасящи за тотална дезориентация, постоянно напрежение и адреналинов прилив като по най-страшните влакчета в увеселителен парк. Ефектите са толкова въздействащи, че дори по време на премиерата в Ню Йорк е имало няколко случая на хора, повърнали от вълнението.
4Това, че Филип Пети прави епизодични появи като разказвач на собствената си история, удобно поседнал на Статуята на Свободата, може би ще се стори излишно на зрителите, които са дошли в киносалона само заради впечатляващите ефекти, но според мен е прекрасно допълнение към тях и за фон дори бих добавила малко Bijelo Dugme или Pink Floyd.
2Всеки, който е гледал документалния филм ‘Man on Wire’, разказващ историята също толкова интригуващо, ще разпознае реплики на самия Пети, както и на други участници в „удара“. В ‘The Walk’ отново се акцентира върху бунтарската идея да направиш нещо нереализирано досега, нещо абсолютно откачено. Това не е анархизъм, както го разбираме днес, а манифестация на смелостта да прекрачиш отвъд представата ти за собствените ти възможности, смелостта да изразиш себе си въпреки съмненията и риска да си отидеш завинаги. Но каква по-красива смърт от тази, която идва за човек, изпитващ безкрайна любов и благодарност в един чист акт на преклонение пред публиката?

„The Walk: Живот на ръба“ излиза по кината в България на 9 октомври 2015 година. Разпространява „Александра Филмс“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна Маринкова"Вице" - киното като обвинителен акт29.01.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование