Класация – най-добрите 21 филми на 21-ви век – част 1

28.06.2013

Трудно е, драги читатели! Много е трудно да се направи такава „класация”. Подобни мегаломански проекти винаги предизвикват множество въпроси относно какво точно е това „най-добро“. С подобни задачи рядко се нагърбват и най-изтъкнатите дейци в седмото изкуство. В началото просто нахвърляхме разни филми и забелязахме липсата на истински шедьоври. Накрая се разбрахме да си определим жанровете и всеки от нас двамата да си избере по един филм. Така се получи и тази класация – субективна, с откровени пристрастия, но аргументирана и искрена.

ТОП 10 БЛОКБЪСТЪРИ НА 2014 ГОДИНА – вижте Тук!

Екшъни:

the dark knight Трилогията за Черният рицар –   Няма как тази класация да мине без поне няколко филма, носещи марката на братята Нолан, които полагат много от основите, на които е стъпило киното през 21-ви век. „Батман  в началото” полага основите на трилогията през 2005-та, като показва трансформацията на Брус Уейн в Батман под ръководството на Раз-ал-Гул.  Сагата обаче достига пълния си блясък с шедьовъра „Черният Рицар” от 2008-ма. С втората част нагледно бе доказано, че  филмите за супер героите могат да бъдат и „сериозни”, като разглеждат важни социални и чисто духовни и личностни теми.  Отгоре на всичко майсторски заснетия екшън и завладяващата атмосфера постоянно ще ви държат в напрежение, с което филмът напълно заслужава времето и вниманието ви. Трилогията приключва с „Черният Рицар: Възраждане”(2012 г.), където фокусът се пренасочва и Нолан пресъздава Френската Революция в Готъм Сити, но през една малко по-различна гледна точка. 

Mission-Impossible-Ghost-Protocol

„Мисията Невъзможна – Режим: Фантом” – Най-широко хваленият от критиците чист екшън филм за последните 15 години. Лентата съживи кариерата на Том Круз и самата поредица, даде поле за изява на изгряващите звезди Поула Патън и Джеръми Ренър и даде на зрителите една значителна доза адреналин, която не ги остави да си поемат дъх 2 часа. Балансиран откъм хумор и драма сценарий, професионален актьорски състав и режисьор, за когото Роджър Ибърт написа, че конструира екшън сцените си като поезия, направиха този филм незабравимо изживяване за всички зрители. Те му се отплатиха подобаващо с рекордните за поредицата 700 милиона долара приходи. Каскадите в „Бурж Халифа”, изпълнени лично от Том Круз без помощта на дубльори, станаха нарицателни за зрелище в киното и за отдаденост към актьорската професия.

Комедии:

borat

„Борат” – Безпощадната сатира на етническите стереотипи в САЩ се превърна в първия комерсиален успех на комика Саша Барън Коен, днес по-известен с „Диктаторът“. Сценарият е изпълнен с брутална ирония към света, импровизираната режисура само подчертава сатиричния тон, а представянето на Барън Коен е просто уникално. Най-оригиналната и дръзка комедия на 21-ви век.

little_miss_sunshine

„Мис Слънчице” – Какво е общото между тази семейна комедия,  оскарите, Дисни и Между Звездни войни? Няма да обяснявам за сагата Лукас – Дисни, която няма много общо в този случай (освен прословутите холивудски духовни ценности), но човекът който ще напише сценарият на Епизод 8, всъщност е и сценарист  „Мис Слънчице”. А въпросното „Слънчице” получава оскар за сценарий през 2006та. Филмът проследява историята на едно семейство, което е убедено в успеха на малката си дъщеричка. Убедени, че конкурсът за детска красота „Мис Слънчице” им е в кърпа вързан, цялото семейство пътува към заветната цел в един минибус. Лентата  показва всичко онова, което американското семейство иска да бъде, но не е. Филмът дори надскача фалша на американската обсебеност от търсенето на красота, като  превръща конфликта  в разпознаваема тема почти в целият свят.

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Алексия ПетроваТоп 5 пълнометражни анимационни филми за Батман05.01.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино