Топ 5 роли на Ръсел Кроу

25.02.2015

Той е противоречива фигура за мнозина, ненавиждан и харесван в родната си страна, както и по целия свят. Можете да го обичате, можете да го мразите, можете да го харесвате само като актьор и да не одобрявате личностните му черти и постъпките му. Така или иначе със сигурност имате мнение за него и знаете много добре кой е. Познавате лицето му, независимо дали е обкръжено от дълга или къса коса, открито или покрито с брада, изтъняло или пък подпухнало. Познавате и басовия тембър на гласа му, който може да очарова всеки зрител, независимо дали гръмко обявява името си на Колизеума или тихо и спокойно обяснява на Супермен кой е и откъде идва. Всички тези характеристики го правят филмова звезда в най-традиционния смисъл на думата и един от най-разпознаваемите актьори на своето поколение. Той е Ръсел Кроу.


Следващите 5 филма са били окрилени от магическите му представяния в тях. Именно тези представяния са били взети предвид при направата на тази класация, а не самите филми като цялостни творби. Филмите са крайни артистични продукти на своите режисьори, а това е класация за най-добрите представяния на актьора Ръсел Кроу. След това важно уточнение, спокойно можем да започнем.
5. “3:10 to Yuma”/”Влакът до Юма”/”Ескорт до затвора” (2007) – Уестърн филмът на Джеймс Манголд от 2007 година има алтернативни български преводи на заглавието си, но няма две мнения относно страхотното му качество. Лентата намира режисьора си в чудесна форма след биографичния му филм за Джони Кеш и съпругата му „Walk The Line”/„Да извървиш пътя”, а той на свой ред намира двама първокласни актьори за главните роли в своя уестърн – Ръсел Кроу и Крисчън Бейл. На срещата и последвалите взаимоотношения между двамата герои почива действието на целия филм и завършва с тяхната раздяла. На Бейл тук се пада да изиграе средностатистическия беден американец, затворен в себе си, отдаден на семейството си и травматизиран от ужасите на Гражданската война в Щатите. Роденият в Уелс актьор въплъщава чудесно всички тези характеристики, което помага на персонажа на Кроу да изпъкне още по-силно на този фон.
russelcrowe310toyumaНосителят на „Оскар” тук демонстрира уникалното си мачо излъчване и харизмата си в ролята на бандит със златно сърце, железен морал и светкавични ръце. За такава класическа роля много филмови звезди биха се наредили на опашка. Кроу се превъплъщава в нея спокойно, самоуверено и безпроблемно. Симпатията на зрителя към чаровния престъпник неизбежно расте в хода на действието. Все по-сложна и комплексна става връзката му и с персонажа на Бейл, за да достигне своя пик в драматичното заключение на лентата, изпълнено с преследвания и много пистолетни изстрели. Филмът е заслужил одобрението на критици и зрители, но това, което го поставя в тази класация, е една от най-характерните и интригуващи роли на Ръсел Кроу в кариерата му.
Noah-20144. „Noah”/”Ной” (2014) – Библейският епос на Дарън Аронофски от тази година поляризира световната християнска общност и получи одобрението на Папата и на повечето филмови експерти, макар и да намери и своите критици. Аронофски представи темите и посланията от познатата библейска история за Ноевия ковчег, пречупени през собствения му артистичен мироглед и гледната точка на съвременния зрител. Резултатът е филм, взаимстващ елементи от фентъзи жанра, военния епос и семейната драма, за да се оформи в крайна сметка като един напълно задоволителен в художествен и развлекателен аспект продукт. И да даде на света най-добрата солова роля на Ръсел Кроу от доста години насам.

Вижте още: Ревюто ни за „Ной“
NOAHКроу намира под кожата на Ной много лица – това на първия Божи пратеник, това на последния останал семеен патриарх на Земята, това на индиректния убиец на цялото човечество и така нататък. И актьорът с радост се отдава изцяло на многопластовата роля и илюстрира всичките ѝ аспекти на екрана. Раздиран от съмнения, воден от своята и от чуждата воля, подчинен на личните си принципи и същевременно спиран от тях, неговият Ной е изключително конфликтна и противоречива личност, каквато съдбата му диктува да бъде, а не праволинеен мъдър старец, какъвто вероятно биха си представили мнозина. Сценарият дава на Кроу възможност да демонстрира уменията си по начин, невиждан от „Американски гангстер” от 2007 година и дори от „Красив ум” от 2002 година. Дори само заради това „Ной” заслужава нашето одобрение.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Гладиатор
Под МостаРидли Скот ще "съживи" Ръсел Кроу в "Гладиатор" 216.03.2017

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE