Топ 5 роли на Ръсел Кроу

Той е противоречива фигура за мнозина, ненавиждан и харесван в родната си страна, както и по целия свят. Можете да го обичате, можете да го мразите, можете да го харесвате само като актьор и да не одобрявате личностните му черти и постъпките му. Така или иначе със сигурност имате мнение за него и знаете много добре кой е. Познавате лицето му, независимо дали е обкръжено от дълга или къса коса, открито или покрито с брада, изтъняло или пък подпухнало. Познавате и басовия тембър на гласа му, който може да очарова всеки зрител, независимо дали гръмко обявява името си на Колизеума или тихо и спокойно обяснява на Супермен кой е и откъде идва. Всички тези характеристики го правят филмова звезда в най-традиционния смисъл на думата и един от най-разпознаваемите актьори на своето поколение. Той е Ръсел Кроу.
russell_crowe
Следващите 5 филма са били окрилени от магическите му представяния в тях. Именно тези представяния са били взети предвид при направата на тази класация, а не самите филми като цялостни творби. Филмите са крайни артистични продукти на своите режисьори, а това е класация за най-добрите представяния на актьора Ръсел Кроу. След това важно уточнение, спокойно можем да започнем.
yuma5. “3:10 to Yuma”/”Влакът до Юма”/”Ескорт до затвора” (2007) – Уестърн филмът на Джеймс Манголд от 2007 година има алтернативни български преводи на заглавието си, но няма две мнения относно страхотното му качество. Лентата намира режисьора си в чудесна форма след биографичния му филм за Джони Кеш и съпругата му „Walk The Line”/„Да извървиш пътя”, а той на свой ред намира двама първокласни актьори за главните роли в своя уестърн – Ръсел Кроу и Крисчън Бейл. На срещата и последвалите взаимоотношения между двамата герои почива действието на целия филм и завършва с тяхната раздяла. На Бейл тук се пада да изиграе средностатистическия беден американец, затворен в себе си, отдаден на семейството си и травматизиран от ужасите на Гражданската война в Щатите. Роденият в Уелс актьор въплъщава чудесно всички тези характеристики, което помага на персонажа на Кроу да изпъкне още по-силно на този фон.
russelcrowe310toyumaНосителят на „Оскар” тук демонстрира уникалното си мачо излъчване и харизмата си в ролята на бандит със златно сърце, железен морал и светкавични ръце. За такава класическа роля много филмови звезди биха се наредили на опашка. Кроу се превъплъщава в нея спокойно, самоуверено и безпроблемно. Симпатията на зрителя към чаровния престъпник неизбежно расте в хода на действието. Все по-сложна и комплексна става връзката му и с персонажа на Бейл, за да достигне своя пик в драматичното заключение на лентата, изпълнено с преследвания и много пистолетни изстрели. Филмът е заслужил одобрението на критици и зрители, но това, което го поставя в тази класация, е една от най-характерните и интригуващи роли на Ръсел Кроу в кариерата му.
Noah-20144. „Noah”/”Ной” (2014) – Библейският епос на Дарън Аронофски от тази година поляризира световната християнска общност и получи одобрението на Папата и на повечето филмови експерти, макар и да намери и своите критици. Аронофски представи темите и посланията от познатата библейска история за Ноевия ковчег, пречупени през собствения му артистичен мироглед и гледната точка на съвременния зрител. Резултатът е филм, взаимстващ елементи от фентъзи жанра, военния епос и семейната драма, за да се оформи в крайна сметка като един напълно задоволителен в художествен и развлекателен аспект продукт. И да даде на света най-добрата солова роля на Ръсел Кроу от доста години насам.

Вижте още: Ревюто ни за “Ной”
NOAHКроу намира под кожата на Ной много лица – това на първия Божи пратеник, това на последния останал семеен патриарх на Земята, това на индиректния убиец на цялото човечество и така нататък. И актьорът с радост се отдава изцяло на многопластовата роля и илюстрира всичките ѝ аспекти на екрана. Раздиран от съмнения, воден от своята и от чуждата воля, подчинен на личните си принципи и същевременно спиран от тях, неговият Ной е изключително конфликтна и противоречива личност, каквато съдбата му диктува да бъде, а не праволинеен мъдър старец, какъвто вероятно биха си представили мнозина. Сценарият дава на Кроу възможност да демонстрира уменията си по начин, невиждан от „Американски гангстер” от 2007 година и дори от „Красив ум” от 2002 година. Дори само заради това „Ной” заслужава нашето одобрение.
la-confidential3. „L.A. Confidential”/”Поверително от Ел Ей” (1997) – Режисьорът Къртис Хенсън повежда ансамбъл от страхотни актьори, оглавяван от (тогава) сравнително неизвестните австралийци Гай Пиърс и Ръсел Кроу, в опит да затвори 20-и век в киното с поклон към жанра на филм ноара. И успява във всяко едно отношение. Повече за качествата на лентата можете да прочетете в ревюто ни, където е мястото на подобен шедьовър, но тук трябва да се кажат още няколко думи за представянето на Ръсел Кроу.

Вижте още: Ревюто ни за “Поверително от Ел Ей”
guypearcerussellcrowe„Поверително от Ел Ей” е първата голяма роля на Кроу в САЩ. Масовата американска аудитория за първи път се среща с тежкото излъчване, мъжествения чар и разностранните умения на големия актьор и то в роля, която просто изисква той да ги покаже. Поддържаният външен вид и неудържимата харизма правят Кроу идеален за персонажа на Бъд Уайт, но единствено актьорските му способности спасяват превъплъщението от пропастта на мачо клишетата в жанра на ноара. Млад амбициозен актьор трудно би могъл да си пожелае по-добра роля за посрещане в Холивуд. Но тя обозначава само началото на най-силния период в кариерата на Кроу дотук.
poster-gladiator2. „Gladiator”/”Гладиатор” (2001) – Ролята на генерал Максимус Десимус Меридиус се счита за дефинитивната в кариерата на Ръсел Кроу и именно за нея той получи своя „Оскар” през 2002 година. Това далеч не е случайно. Тук Кроу отново трябва да засвидетелства типичните характеристики и умения на водещ актьор в поредната класическа мъжка роля. Доказвайки, че идолът от детството му Марлон Брандо си има своя наследник в наши дни, Кроу създава безсмъртен портрет на мъжествеността на фона на Древен Рим, пресъздаден с майсторство от сър Ридли Скот и екипа му по визуални ефекти.

Вижте още: Най-добрите филми на сър Ридли Скот по десетилетия
gladiatorcroweСюжетът е пределно прост и познат – мотивите за несправедливото падение, правдивото отмъщение и героичната смърт са стари като света. Това, което печели на страната на „Гладиатор” критиците (5 награди „Оскар”) и зрителите (над 450 милиона долара приходи), е вложеното умение в разказа на тази класическа история. От едната страна на камерата стои маестро Скот, въоръжен с безпогрешния си артистичен усет и най-новите визуални технологии. Резултатът е първият автентичен компютърен портрет на Древен Рим в историята на киното, както и множество други впечатляващи кадри и пейзажи. От другата страна на камерата е Ръсел Кроу, отдаден на ролята си във върхова степен, в която той сам дава името на персонажа си и еднолично пренаписва половината си диалог. Комбинираните им усилия са достатъчни, за да превърнат „Гладиатор” в класика на своето време.

Почетни споменавания: „Американски гангстер” (2007), „Късметлията” (2005), „Вътрешен човек” (1999)
abeautifulmind
1. „A Beautiful Mind”/”Красив ум” (2002) – Мнозина вероятно са очаквали първите две места в тази класация да са сменени. Ако съм ги разочаровал, се извинявам, но тяхното мнение си остава тяхно и непроменено. Нека аргументирам своето. Ако в „Гладиатор” и в повечето си известни роли Ръсел Кроу илюстрира чисто мъжкия си чар и тежкото си, невъзможно за пренебрегване екранно присъствие – умения, които му идват напълно естествено – то ролята му на математика Джон Неш в „Красив ум” му налага да се представя срещу собствените си силни страни. И въпреки, че му се поставят такива изисквания, Кроу сътворява нещо изключително от ролята си.
A-Beautiful-Mind-Russell-Fucking-Crowe„Добре изиграният „Красив ум” е трогателна любовна история и разкриващ поглед върху психичните болести”, заявява носителят на „Пулицър” Роджър Ибърт и награждава филма с максимална оценка от 4 звезди в ревюто си. Ръсел Кроу изиграва Джон Неш от годините на младостта му, през най-големите му постижения и развитието на параноидната му шизофрения, до награждаването му с Нобелова награда. В нито една секунда Кроу не изглежда неубедителен в комплексната биографична роля на гениален, но болен човек – роля, променлива, деликатна и брилянтна като психиката на самия Неш. Американската Академия не си позволява да награди Кроу с „Оскар” за главна мъжка роля в две последователни години толкова скоро, след като го е направила за Том Ханкс – а и тогава наградата е резервирана за дълго пренебрегвания Дензъл Уошингтън и ролята му в „Тренировъчен ден”. Остава утехата, че „Красив ум” печели статуетката за най-добър филм.

Несъгласни с класацията? Чувствайте се свободни да споделите мнението си в коментар и кажете кой Ваш екранен фаворит заслужава да бъде отразен в такава класация! За още топ роли на именити актьори, продължавайте да следите активно Под Моста!

Георги Петров
е на 25 и е завършил бакалавърска степен по специалност "журналистика" в СУ „Свети Климент Охридски”. Работил е като международен и културен редактор за новините на БНТ "По света и у нас", водил е рубрика на филмова тематика по Box TV и в момента работи като водещ на рубриката „Кино Аларма” в БНР „Христо Ботев”.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to