Топ 5 роли на Ръсел Кроу

25.02.2015

Той е противоречива фигура за мнозина, ненавиждан и харесван в родната си страна, както и по целия свят. Можете да го обичате, можете да го мразите, можете да го харесвате само като актьор и да не одобрявате личностните му черти и постъпките му. Така или иначе със сигурност имате мнение за него и знаете много добре кой е. Познавате лицето му, независимо дали е обкръжено от дълга или къса коса, открито или покрито с брада, изтъняло или пък подпухнало. Познавате и басовия тембър на гласа му, който може да очарова всеки зрител, независимо дали гръмко обявява името си на Колизеума или тихо и спокойно обяснява на Супермен кой е и откъде идва. Всички тези характеристики го правят филмова звезда в най-традиционния смисъл на думата и един от най-разпознаваемите актьори на своето поколение. Той е Ръсел Кроу.


Следващите 5 филма са били окрилени от магическите му представяния в тях. Именно тези представяния са били взети предвид при направата на тази класация, а не самите филми като цялостни творби. Филмите са крайни артистични продукти на своите режисьори, а това е класация за най-добрите представяния на актьора Ръсел Кроу. След това важно уточнение, спокойно можем да започнем.
5. “3:10 to Yuma”/”Влакът до Юма”/”Ескорт до затвора” (2007) – Уестърн филмът на Джеймс Манголд от 2007 година има алтернативни български преводи на заглавието си, но няма две мнения относно страхотното му качество. Лентата намира режисьора си в чудесна форма след биографичния му филм за Джони Кеш и съпругата му „Walk The Line”/„Да извървиш пътя”, а той на свой ред намира двама първокласни актьори за главните роли в своя уестърн – Ръсел Кроу и Крисчън Бейл. На срещата и последвалите взаимоотношения между двамата герои почива действието на целия филм и завършва с тяхната раздяла. На Бейл тук се пада да изиграе средностатистическия беден американец, затворен в себе си, отдаден на семейството си и травматизиран от ужасите на Гражданската война в Щатите. Роденият в Уелс актьор въплъщава чудесно всички тези характеристики, което помага на персонажа на Кроу да изпъкне още по-силно на този фон.
russelcrowe310toyumaНосителят на „Оскар” тук демонстрира уникалното си мачо излъчване и харизмата си в ролята на бандит със златно сърце, железен морал и светкавични ръце. За такава класическа роля много филмови звезди биха се наредили на опашка. Кроу се превъплъщава в нея спокойно, самоуверено и безпроблемно. Симпатията на зрителя към чаровния престъпник неизбежно расте в хода на действието. Все по-сложна и комплексна става връзката му и с персонажа на Бейл, за да достигне своя пик в драматичното заключение на лентата, изпълнено с преследвания и много пистолетни изстрели. Филмът е заслужил одобрението на критици и зрители, но това, което го поставя в тази класация, е една от най-характерните и интригуващи роли на Ръсел Кроу в кариерата му.
Noah-20144. „Noah”/”Ной” (2014) – Библейският епос на Дарън Аронофски от тази година поляризира световната християнска общност и получи одобрението на Папата и на повечето филмови експерти, макар и да намери и своите критици. Аронофски представи темите и посланията от познатата библейска история за Ноевия ковчег, пречупени през собствения му артистичен мироглед и гледната точка на съвременния зрител. Резултатът е филм, взаимстващ елементи от фентъзи жанра, военния епос и семейната драма, за да се оформи в крайна сметка като един напълно задоволителен в художествен и развлекателен аспект продукт. И да даде на света най-добрата солова роля на Ръсел Кроу от доста години насам.

Вижте още: Ревюто ни за „Ной“
NOAHКроу намира под кожата на Ной много лица – това на първия Божи пратеник, това на последния останал семеен патриарх на Земята, това на индиректния убиец на цялото човечество и така нататък. И актьорът с радост се отдава изцяло на многопластовата роля и илюстрира всичките ѝ аспекти на екрана. Раздиран от съмнения, воден от своята и от чуждата воля, подчинен на личните си принципи и същевременно спиран от тях, неговият Ной е изключително конфликтна и противоречива личност, каквато съдбата му диктува да бъде, а не праволинеен мъдър старец, какъвто вероятно биха си представили мнозина. Сценарият дава на Кроу възможност да демонстрира уменията си по начин, невиждан от „Американски гангстер” от 2007 година и дори от „Красив ум” от 2002 година. Дори само заради това „Ной” заслужава нашето одобрение.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Георги Петров"Търсачът" на Ръсел Кроу намира целта си09.03.2015

Още от Под Моста

Деница Димитрова6 нови сериала, за които нямаме търпение през 2020Кино