Топ 5 роли на Ръсел Кроу

25.02.2015

la-confidential3. „L.A. Confidential”/”Поверително от Ел Ей” (1997) – Режисьорът Къртис Хенсън повежда ансамбъл от страхотни актьори, оглавяван от (тогава) сравнително неизвестните австралийци Гай Пиърс и Ръсел Кроу, в опит да затвори 20-и век в киното с поклон към жанра на филм ноара. И успява във всяко едно отношение. Повече за качествата на лентата можете да прочетете в ревюто ни, където е мястото на подобен шедьовър, но тук трябва да се кажат още няколко думи за представянето на Ръсел Кроу.

Вижте още: Ревюто ни за „Поверително от Ел Ей“
guypearcerussellcrowe„Поверително от Ел Ей” е първата голяма роля на Кроу в САЩ. Масовата американска аудитория за първи път се среща с тежкото излъчване, мъжествения чар и разностранните умения на големия актьор и то в роля, която просто изисква той да ги покаже. Поддържаният външен вид и неудържимата харизма правят Кроу идеален за персонажа на Бъд Уайт, но единствено актьорските му способности спасяват превъплъщението от пропастта на мачо клишетата в жанра на ноара. Млад амбициозен актьор трудно би могъл да си пожелае по-добра роля за посрещане в Холивуд. Но тя обозначава само началото на най-силния период в кариерата на Кроу дотук.
poster-gladiator2. „Gladiator”/”Гладиатор” (2001) – Ролята на генерал Максимус Десимус Меридиус се счита за дефинитивната в кариерата на Ръсел Кроу и именно за нея той получи своя „Оскар” през 2002 година. Това далеч не е случайно. Тук Кроу отново трябва да засвидетелства типичните характеристики и умения на водещ актьор в поредната класическа мъжка роля. Доказвайки, че идолът от детството му Марлон Брандо си има своя наследник в наши дни, Кроу създава безсмъртен портрет на мъжествеността на фона на Древен Рим, пресъздаден с майсторство от сър Ридли Скот и екипа му по визуални ефекти.

Вижте още: Най-добрите филми на сър Ридли Скот по десетилетия
gladiatorcroweСюжетът е пределно прост и познат – мотивите за несправедливото падение, правдивото отмъщение и героичната смърт са стари като света. Това, което печели на страната на „Гладиатор” критиците (5 награди „Оскар”) и зрителите (над 450 милиона долара приходи), е вложеното умение в разказа на тази класическа история. От едната страна на камерата стои маестро Скот, въоръжен с безпогрешния си артистичен усет и най-новите визуални технологии. Резултатът е първият автентичен компютърен портрет на Древен Рим в историята на киното, както и множество други впечатляващи кадри и пейзажи. От другата страна на камерата е Ръсел Кроу, отдаден на ролята си във върхова степен, в която той сам дава името на персонажа си и еднолично пренаписва половината си диалог. Комбинираните им усилия са достатъчни, за да превърнат „Гладиатор” в класика на своето време.

Почетни споменавания: „Американски гангстер” (2007), „Късметлията” (2005), „Вътрешен човек” (1999)
abeautifulmind
1. „A Beautiful Mind”/”Красив ум” (2002) – Мнозина вероятно са очаквали първите две места в тази класация да са сменени. Ако съм ги разочаровал, се извинявам, но тяхното мнение си остава тяхно и непроменено. Нека аргументирам своето. Ако в „Гладиатор” и в повечето си известни роли Ръсел Кроу илюстрира чисто мъжкия си чар и тежкото си, невъзможно за пренебрегване екранно присъствие – умения, които му идват напълно естествено – то ролята му на математика Джон Неш в „Красив ум” му налага да се представя срещу собствените си силни страни. И въпреки, че му се поставят такива изисквания, Кроу сътворява нещо изключително от ролята си.
A-Beautiful-Mind-Russell-Fucking-Crowe„Добре изиграният „Красив ум” е трогателна любовна история и разкриващ поглед върху психичните болести”, заявява носителят на „Пулицър” Роджър Ибърт и награждава филма с максимална оценка от 4 звезди в ревюто си. Ръсел Кроу изиграва Джон Неш от годините на младостта му, през най-големите му постижения и развитието на параноидната му шизофрения, до награждаването му с Нобелова награда. В нито една секунда Кроу не изглежда неубедителен в комплексната биографична роля на гениален, но болен човек – роля, променлива, деликатна и брилянтна като психиката на самия Неш. Американската Академия не си позволява да награди Кроу с „Оскар” за главна мъжка роля в две последователни години толкова скоро, след като го е направила за Том Ханкс – а и тогава наградата е резервирана за дълго пренебрегвания Дензъл Уошингтън и ролята му в „Тренировъчен ден”. Остава утехата, че „Красив ум” печели статуетката за най-добър филм.

Несъгласни с класацията? Чувствайте се свободни да споделите мнението си в коментар и кажете кой Ваш екранен фаворит заслужава да бъде отразен в такава класация! За още топ роли на именити актьори, продължавайте да следите активно Под Моста!

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Гладиатор
Под МостаРидли Скот ще "съживи" Ръсел Кроу в "Гладиатор" 216.03.2017

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование