Трагедията на деня като литература в “Лудият от площад Свобода” на Хасан Бласим

Лудият от площад СвободаИ тъй като светът е взаимосвързан – чрез усещанията, думите, кошмарите и какви ли не други тайни артерии...” до нас достига сборникът с разкази „Лудият от площад Свобода” на иракския писател Хасан Бласим. Книгата е част от поредицата „Кратки завинаги” на ИК „Жанет 45” в превод от Мая Ценова и се появява в момент, в който засегнатите теми в разказите са повече от актуални. Теми, които са ежедневие, не само за целия арабски свят, но и за Европа, която се двоуми между приемането и облъскването, между човечността и ужаса.

Гогол среща Едгар Алън По в днешен Ирак, така определят Хасан Бласим – живеещият във Финландия иракчанин, чийто литературен дебют се оказва изключително успешен. Увлекателен като писател, Бласим умее да изгражда картини – дали и заради филмите, които снима. През цялото време, докато четях, си представях прашни улици, по които някой тича, за да се спаси; огромни камиони, в които мракът е всичко, което имат поелите на път; виждах бурки и трупове, чувах  викове, бомби, непознат език и много страх.

Светът е просто хипотетична кървава призказка, а всички ние сме убийци и герои.

Разказите, които съдържа сборникът „Лудият от площад Свобода”, са едновременно красиви и отблъскващи. Бласим не се страхува да изкарва на повърхността най-страшното, което е видял, преживял и което се случва днес в Ирак.  Проблемът за бежанците, религията, всичко онова, което е показвано, и другото, което е скривано от медиите, са безкомпромисно превърнати от Хасан Бласим не просто в разкази, а в наистина добра литература. Какво значи да си луд в свят, в който най-голямата лудост се оказва свободата? А опитът да избягаш и да търсиш мир – самоубийство.

Вие, разбира се, сте чували множество трагични истории за трафика на хора и неговите ужаси, благодарение на медиите, които най-често наблягат на удавените мигранти. Струва ми се, че това е, защото колективното удавяне е интересен филмов кадър, нещо като Титаник за зрителите. Само че медиите нямат навика да съобщават за трагикомичните ситуации например или за онова, което правят демократичните европейски граничари, когато нощем в гъстата гора заловят група гладни, ужасени и вкочанени хора, подгизнали от дъжда.”

Описан като „може би най-значимият жив арабски писател“ в публикация на в. „Гардиън”, Бласим разказва наистина покъртителни истории – сарказмът и иронията не са му чужди въпреки мрака. Четях, оставях книгата и отново четях. Разказите ме разстойваха – Бласим е добър разказвач с твърде много разтърсващи спомени в запас.Хасан Бласим

Специалният предговор за българските читатели от автора е меко казано покъртителен. Донася онова гадно чувство, което изпитва човек, когато чува, че някой бие децата си или гледа уличен бой, скрит зад някой ъгъл. Страх. Ставаш част от ужаса и все пак не помръдваш. Нито помагаш, нито участваш. Но преживяваш. А прочетете ли го, няма да оставите книгата до последната ѝ злокобна усмивка.

Лудият от площад Свобода” съдържа 12 кратки разказа, често определяни с характеристиките на  репортажа, мемоарите и  дори като мрачно фентъзи. „Камионът за Берлин”, „Военен вестник”,  „Лудият от площад Свобода”, „Кошмарите на Карлос Фуентес”, „Изложение на трупове” и „Композиторът” остават моите фаворити, ако е възможно човек да има нещо любимо в тези истории. Бласим носи най-голямата свобода – тази на езика. И смелостта му да опише всичко това е ценена. През 2014 г. той печели Наградата за независима чуждестранна проза на „Индипендънт“ с ‘The Iraqi Christ’ („Иракският Христос“), с което става първият арабски автор, както и първият автор на разкази, получил отличието.

Не е за вярване, че когато вечер умрем, на сутринта възкръсваме каквито сме били – себе си, без по душите ни да е полепнала дори една тайнствена прашинка.

Емилия Найденова

е на 25 и е завършила специалност Българска филология в СУ „Свети Климент Охридски”. Интересува се от литература, култура, театър. Зад името й стои автор на две стихосбирки, млад мечтател, събирач на истории. Обожава да чете и пише поезия. Извън сайта работи като уеб мастър и учител по английски на малки деца.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to