LIFE

„В началото бе рисуването” – интервю с Люси Крумова за „Скритите таланти на България”

18.06.2019

Не всички имаме равни шансове за развитие и образование. Някои имат щастието да са родени в добри семейства с приемливи доходи. Други се борят с живота сами, изоставени от близките си. А понякога средствата просто не стигат, дори да имате желание да запишете детето си на уроци по рисуване, пиано или математика. Една организация обаче дава шанс на млади таланти да се развихрят и да вървят смело напред по пътя си. Мечтите стават реалност с НПО „Операция Плюшено мече”. За да ни разкаже повече за „Скритите таланти на България” и предстоящата изложба на младата Дани, „Под Моста” разговаря с Люси Крумова – един от менторите в програмата.

Разкажете на нашите читатели повече за НПО „Операция Плюшено мече“ и проекта „Скритите таланти на България“. Вие сте ментор към програмата. Как решихте да се включите?

През октомври 2017 г. стартира целогодишната менторска програма “Скритите таланти на България” към “Операция Плюшено Мече”, която дава шанс за професионална реализация на даровити младежи, лишени от родителска грижа, или от социално слаби семейства. След многобройни посещения на социални събития в цялата страна екипът ни срещна много талантливи деца и младежи, които, за съжаление, нямат шанс да развият своя потенциал и да построят едно добро бъдеще за себе си, поради липса на нужната подкрепа и ресурси. Всяка година менторската програма избира различни деца и младежи от цялата страна, които имат изявен талант и искат да го развиват, да продължат образованието си и да получат шанс за един по-добър живот.

От 2015 година участвам в коледните кампании на НПО “Операция Плюшено мече” , при посещенията ми в ЦНСТ се запознах с децата и ръководителите на домовете. След стартиране на програмата вече имах кандидат. Дани е в Скритите таланти още от създаването на програмата през 2017 година. Ученичка е в 11 клас, в Професионална гимназия  по текстил и моден дизайн, специалност „Моден дизайн” във Варна. Има редица награди от средношколски конкурси по изобразително изкуство. Организираната изложба показва нейното развитие през последните две години, през които е в програмата. Целта ни е кандидатстване в Шуменски университет с рисуване през следващата година.

Каква е основната роля на един ментор в програмата СТБ и какви умения трябва да имат бъдещите кандидати?

Кандидатите трябва да имат изявен талант и успех в училище над много добър 4,50.

Ролята на ментора за едно дете от ЦНСТ е на много нива и има редица отговорности. За добрата работа ментор-талант на първо място е доверието и емпатията един към друг. Ролята ми на ментор е да мотивирам дейности, провокирам желания и творчески импулси, да разрешавам проблеми, координирам график с часовете по рисуване, да подсказвам решения, да контролирам реалния напредък, т.е. всяко нещо, което ще помогне на Дани да продължи напред.

А какво донесе на Вас работата с едно талантливо дете?

Обмена на знания, уроци и емпатия е двупосочен. Щастлива съм, че с този малък жест от моя страна съм дала на едно дете усещането за сигурност, за приемане, за обич, а самата програма дава шанс за по-добър живот чрез обучение и намиране на работа .

На Дани ѝ предстои изложба – „В началото бе рисуването“. Какво да очакваме от събитието? Къде и кога ще можем да се насладим на творбите на младата художничка?

Официалното откриване на изложбата е на 18 юни от 18:30 ч. в Art Gallery Largo / Арт Галерия „Ларго” на ул. „Хан Крум“ №8, Варна. Галерията подкрепя талантливите български деца, като предоставя безвъзмездно прекрасното си пространство за периода 18-21 юни.

А какво бихте казали на всички младежи и деца в неравностойно положение, които се борят за своето място под небето, за да ги мотивирате?

Имайте желание за по-добър живот, за повече знания, бъдете отговорни и трудолюбиви, защото светът е голям и възможности и спасение има.

Дайте шанс на таланта и посетете морската ни столица и изложбата на прохождащата художничка Дани! В периода 18-21 юни ще ви очакват чудесните картини на едно дете с много мечти.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваКогато графитите раждат усмивки18.08.2016

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE