В очакване на третия Фестивал на италианското кино у нас

11.06.2018

Фестивалът на италианското кино ще се състои за трети път в България от 11 до 16 юни в София. В това издание ще бъдат прожектирани 10 заглавия, много от които носители на едни от най-престижните кинонагради в Италия.

Филмите от фестивалната програма, подбрани съвместно с фондация Apulia Film Commission, можем да видим от 11 до 13 юни в кино Люмиер Лидл, а от 14 до 16 юни в Дом на киното.

В кино Люмиер Лидл от 20:00 на 13 юни ще бъдат връчени почетните плакети „Трети фестивал на италианското кино в България” и ще бъде представен филмът „Руди Валентино” за знаменития италиански актьор на нямото кино. С цел подпомагане реализирането на филмови продукции между област Пулия и България на 14 юни ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между фондация Apulia Film Commission и Националния филмов център (НФЦ).

Очаквани гости тази година са актрисата Джулияна де Сио, позната ни от сериала „Октопод”, и италианският режисьор, сценарист и писател на бестселъри Федерико Моча, автор на романа „Три метра над небето”

 

Ето и повече за заглавията:

Quo Vado? (2016) – комедия

Четиридесетгодишният Кеко е ерген, който живее с родителите си и няма никакво намерение да се жени за дългогодишната си приятелка. Работният му ден в областната  централа на ,,Лов и риболов” се състои в това да бие печати, докато седи удобно на бюрото си. Но промените не го подминават – въвеждето на реформа в областните провинции го сварва неподготвен.

 

Nonc’e campo / Без покритие (2017) – комедия

Отдадената на работата си като учителка, Лаура организира за класа си пътуване до селце в Пулия, където живее и твори известният артист Гуалтиеро Мартели. Пристигайки в селцето, младежите, които са постоянно на телефоните си и получват известия, осъзнават, че там „няма покритие“. Едноседмичното посещение с културна цел ще се превърне в трудно изпитание на въздържание от смартфоните.

Seimaistatas ulla Luna? / Била ли си на луната? (2015) – комедия

Тридесетгодишната Гуя има всичко – работа в престижно модно списание, луксозна кола, пътува с частен самолет и живее между Милано и Париж. Всичко върви по план докато, след смъртта на баща си не наследява старо имение в Пулия, където като малка е прекарвала всички лета. Срещата й с местния фермер Ренцо обаче я кара да осъзнае, че единственото, което ѝ липсвало, е истинската любов.

 

Lacenadi Natale / Вечерта на Коледа (2016) – комедия

Историята на а Киара и Дамяно продължава след ”Само теб обичам”. Познатите герои  този път се намират в приказното градче Полиняно а Маре, където всичко е побеляло от сняг. Емоцията помежду им ще бъде още по-голяма от обичайното – истерия, изчезнали змиорки, тестове за бременност, успокоителни, заседнали асансьори, липсващи пръстени, находки и обрати. Какво ли още няма да се случи?

La guerra dei cafoni / Войната на неудачниците (2017) – комедия

Торемата всяко лято се води война между различни банди – от една страна синовете на богаташите, а от друга – децата на земята, неудачниците. Докато навлизат в живота на възрастните, зад гърба на всички млади герои в тази история отмира една епоха, а с нея и последният повод за водене на война, изпълнена с насилие, епичност и поезия.

 

Chi m’ha visto / Кой ме е видял (2017) – комедия

Мартино Пичоне е талантлив музикант от Пулия, който свири на китара за международно признати италиански певци, но въпреки това е в сянката на прожекторите. Обсебен от идеята да попадне в центъра на вниманието и да се сдобие със слава, заедно с приятеля си Пепино организира изчезването си с цел привличане вниманието на медиите. Това крайно действие ще доведе до наистина неочаквани последици.

 

Un Natale al Sud / Коледа на юг (2016) – комедия

Пепино, карабинер от Милано, и Амброджо, цветар от Неапол, заедно с обичните си съпруги празнуват Коледа в една и съща туристическа местност. Там разбират, че децата им са гаджета с момичета на тяхната възраст, но връзката им е онлайн. Така бащите убеждават децата си да участват в събитието за срещи на Купидон 2.0.

 

Rudy Valentino / Руди Валентино (2018) – биографичен

Руди Валентино разказва, между реалност и фантазия, завръщането през лятото на 1923 на Родолфо Валентино в Кастеланета, негововият роден град. Когато главният герой отстъпва сцената на неочакван гост, тя заедно с цялата сценична постановка магически оживяват. От начало „комедия на недоразуменията”, спектакълът постепенно се превръща в интимно пътуване в чувствата и в самотата на Звездата.

Matrimonio al Sud / Сватба на юг (2015) – комедия

Лоренцо Коломбо от Милано, собственик на фирма за колбаси, мрази южняците, докато Паскуале Каприоли живее в малко градче в Кампания, прави пици и мисли, че всички на север са „надувки”. Децата им обаче се срещат в университета в Тренто и решават да се оженят, така че семейство Коломбо влиза в схватка със семейство Каприоли, която ще продължи през цялото време на приготовленията.

 

Loro chi? / Те кои? (2015) – комедия

Давид иска да извоюва увеличение на заплатата и повишение на мениджърска позиция. Но само в една единствена нощ срещата с Марчело, умел, симпатичен и изобретателен измамник, целият му живот ще се промени. След като изгуби всичко, Давид тръгва да търси измамника, но вместо това стават парнтьори и решават да организират голям удар, който може да ги направи богати завинаги.

Билети може да закупите в билетните каси на НДК и Дом на киното, както и онлайн.


Автор: Деница Събева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Наталия ИвановаНадежда и „Урок” за българското кино13.05.2015

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Заедно в час“ - истории от „празните книги“Образование