В приказния свят на „Златната ябълка“ – интервю с Димитър Петров

16.11.2015

Помните ли времето, в което баба ви разказваше приказки? Или онова, в което разлиствахте сами за първи път страниците на книгите, за да откриете нов вълшебен свят? Последвани от анимациите, с които сме израснали, тези вълшебни истории бяха част от детския ни свят. Съвсем наскоро у нас се появи един проект, който ни върна именно в това време, съчетавайки невероятно добре митология и съвременност.

Да, става въпрос за „Златната ябълка” и сме сигурни, че няма как да не сте чували за първия български фентъзи анимационен сериал, вдъхновен от митология и фолклор, в който ще се радваме на змейове, самодиви, горски духове, магически чанове, кукери, и, разбира се, Златната ябълка.

Днес излезе първият трейлър на сериала, а повече за него ни разказва Димитър Петров, създател на проекта.

Представи се – кой стои зад „Златната ябълка” освен теб?

Митко: Аз съм Митко и съм арт-директор и създател на проекта. Занимавам се с анимация от 16-годишен, а професионално – от както съм на 19. Завършил съм анимация в Уестминстърският Университет в Лондон, а малко след това започнах работа в Cartoon Network Studios Europe. От около 3 години обаче съм си обратно в България и работя по „Златната ябълка“.

Как дойде идеята за „Златната ябълка“?  Наистина до този момент не сме срещали подобен проект в България – каква е вашата цел?

Митко: Винаги съм изпитвал интерес към фолклора ни и като доста мои колеги съм се чудил защо досега няма такъв проект. Докато работех в Лондон видях как функционира едно от най-добрите студиа за анимационни сериали в света…и разбрах, че това е един сложен и страшно добре организиран процес. В крайна сметка обаче този процес се движи от хора с конкретни умения… и осъзнах, че нищо не пречи в България да се направи същото, защото основните хора са налице – имаме страхотни дизайнери и художници – но това, което липсва, е поле за изява.

За да могат да работят и да се развиват, повечето от тези дизайнери и художници или работят за чужди продукции, или са напуснали страната ни.

all_den_na_buditelite_illustration_colour_06 copy

Освен това забелязах, че чужденците или нищо не са чували за България, или не са чували особени хубави неща. За което донякъде и ние сме виновни – аз например почти не мога да се сетя за положителен български филм от последните години, който да не ни показва като гангстери и дребни печалбари. Което е жалко, защото ние можем да предложим много повече на света и защото тук има и страшно много честни и работливи хора. Така се роди идеята за „Златната ябълка“ – един проект с двойна кауза – хем да представим най-интересните аспекти от нашата култура по съвременен начин, хем да се развие анимацията като индустрия в България и да се даде поле за изява на талантливи български дизайнери и художници.

Каква е ролята на традицията за теб?

Митко: Традицията е нещо, което се изгражда като част от културата ни. Във фолклора ни например има едно страхотно отношение към природата, което намирам за страшно актуално и днес. Интересното при нас е, че за разлика от популярния западен фолклор, тук нещата не са толкова ясно разделени. Повечето фолклорни същества са персонификация на природата под една или друга форма, и точно като природата могат да бъдат както добри и да помагат, така и опасни и да вредят.

12232905_974579999304053_2404564778316002032_o

Как успявате да съчетаете модерното с история, митология?
Митко:
Ами, както споменах, фолклорът ни в основата си е доста съвременен като вярвания. Това, което ние правим е да вземем поуките от него и да ги сложим в един нов, оригинален сюжет, който да се развива в тази екзотична среда, изпълнена със змейове, кукери, самодиви и всякакви други интересни същества.

Какво те вдъхновява?
Митко:
Страхотните истории и невероятно богатият ни фолклор… както и това какви страхотни хора е имало и има в България, които въпреки всичко, остават тук и се борят за едно по-добро бъдеще.

По време на проучванията ми забелязах нещо много интересно – че самите ние сме забравили какъв народ сме били и какъв народ можем да бъдем. Постоянно се говори за българския манталитет и за това какви сме като народ…, но докато четях история и фолклор, и слушах възрастните хора какво ми разказват, осъзнах, че ние въобще не сме такива, каквито ни се повтаря. Българите всъщност са един страшно борбен, силен, горд и работлив народ… но като че ли малко сме започнали да го забравяме това. Надявам се чрез „Златната ябълка“ да успеем да припомним и на нас самите какви сме всъщност, както и да покажем най-интересното от културата ни пред цял свят.  

Освен това, чисто професионално, постоянно чета и се интересувам от новостите в анимацията и  страхотните неща, които правят колегите ми извън България. Интернет представя едно огромно знание, което е страшно полезно и винаги е пълно с интересни проекти и хрумки. 🙂

Samodivska_gora_03

С какво ще изненадате зрителите?

Митко: С първите анимационни самодиви, кукери, змейове, караконджули и всякакви други приказни същества, за които всички сме чували, но никой не е виждал като анимационни герои! С един интересен и съвременен сюжет, който обаче е поставен в една традиционна среда, базирана на нашия фолклор. Със смесицата между модерното и традиционното, както като визуален стил, така и като музика и история.

Коя е любимата ти приказка, приказен герой?

Митко: На мен любимите ми приказни същества са змейовете. Любима приказка ми е много трудно да избера, защото вече съм чел и слушал толкова много и всичките са страшно интересни и пълни с страхотни обрати и поуки.

А анимацията, която винаги те впечатлява?

Митко:  “Spirited Away” и “Принцеса Мононоке” на японското студио “Гибли”.

BalkandjiHeader

Кое е най-голямото предизвикателство при реализацията на „Златната ябълка“?

Митко: Да докажем, че зрителите имат интерес към такъв проект. Понеже, с малки изключения, никога досега не е правено нещо такова в България, доста често ни посрещаха със скептицизъм. За това и първият ни трейлър трябва да събере максимално много гледания – за да докажем на потенциални инвеститори и разпространители, че към един такъв сериал ще има интерес, не само от България, но и от цял свят. Това ще ни помогне да преборим скептицизма и да осигурим необходимото ни финансиране, за да можем да продължим работа по сериала и да успеем да направим всичките 24 епизоди по 24 минути.

Разкажи ни повече за сюжета 🙂 

Митко: Вихра е упорито 14-годишно момиче от град Хан. Тя е малко особена, защото има облак вместо коса. Това е така, защото Вихра е дъщеря на Вулкан Змей и Искра – кметицата на град Хан. Змейовете в нашия фолклор нямат нищо общо с дракони, а са персонификация на облаците и бурите. От техните мъгли и коси излизат облаците и мъглите, и Вихра е наследила облачната си коса от баща си. Освен Вихра, в района на град Хан живее и самодивата Тина-Пакостина, която има ангелски глас и като всички самодиви може да влияе на околната среда чрез своите песни и танци.

TGA_Header

В първия епизод на сериала се заражда конфликт между хората и духовете в град Хан, от където са Вихра и Тина-Пакостина, и те се отправят на пътешествие, за да открият златната ябълка и да спрат този конфликт.

Другите ни двама главни герои са братята Влад и Бран. Те идват от кукеровите планини, където всички горски духове и същества са много агресивни спрямо хората и всеки град си има собствен кукерски отряд, който да го пази. Те трябва да намерят златната ябълка, за да възстановят унищожения кукерски наръчник – книгата, която описва как се правят магическите чанове, и по този начин да спасят всички кукери. И за да постигнат целите си…те трябва да се съюзят с Вихра и Тина.

TGA_BRAN_KUKER

Братята кукери, които цял живот са обучавани да се бият с агресивни горски същества и духове ще трябва да се научат да вярват на Вихра – очевидна дъщеря на змей, с облак вместо коса, и на Тина-Пакостина – очевидна самодива. На Вихра и Тина пък ще се наложи да минат през Кукерските планини заедно с братята и за пръв път ще се сблъскат с агресивни горски същества и ще разберат, че светът хич не е толкова прост и ясно разделен, колкото си мислят.

Групата ни от главни герой ще преживее много приключения и много ще се променят, за да стигнат до златната ябълка. Обаче… ябълката е само една!  И всеки персонаж, който я търси, вярва, че неговата причина е по-важна, като освен нашите герои към ябълката са тръгнали същества и хора от цял свят.

Как си обяснявате големия интерес към анимацията – артът ви е невероятен, представянето до момента също, но очаквали ли сте този резултат?

Митко: Надявах се. 🙂 И силно се надявам реакцията към трейлъра да е още по-положителна, за да можем да продължим. Безкрайно благодарен съм за цялата невероятна подкрепа, която получихме дотук. Всички от екипа даваме всичко от себе си и съм много щастлив за невероятното количество работа и за страхотното качество, което успяваме да поддържаме, въпреки че нямаме никаква финансова подкрепа. С помощта на зрителите и с достатъчно интерес, този проект ще стане реалност.

Днес излезе първият трейлър – вълнувате ли се?

Митко: Много! Разработвам проекта вече над 3 години, и когато преди няколко месеца започнахме работа по трейлъра, усещането да видя как тези персонажи и този свят оживява беше неописуемо.

vihra

Моят любим герой е Вихра – обожавам косата й от облак. А кои са вашите любими герои и защо?

Митко: Моят е Вулкан Змей – бащата на Вихра. За него още не можем да разкажем твърде много обаче, защото го пазим в тайна до пускането на сериала. Освен това много харесвам Балканджиите като персонажи.

Какво бихте пожелали на читателите на Под моста и зрителите на „Златната ябълка”?

Митко: Да не спират да се борят за това, в което вярват, и винаги да носят духа на прекрасния ни фолклор.

И най-важното – кога ще можем да гледаме „Златната ябълка”? ☺

Митко: Всичко зависи от това как се възприеме трейлърът ни. При достатъчно популярност на проекта и необходимото ни финансиране ще ни отнеме около година и половина да направим целия първи сезон. Тук може би е мястото отново да напомня, че трейлърът е последното, което можем да направим без финансиране, и имаме нужда от помощта на зрителите, за да можем да продължим. Затова, ако ви харесва “Златната ябълка” и това, което сме направили дотук, покажете трейлъра ни и проекта на максимално много хора в и извън България. Имаме нужда от вашата помощ, за да може този проект да стане реалност.

Вижте трейлърът на „Златната ябълка“ – Тук!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни науки03.09.2019

Още от Под Моста

българската музика през септември
Момчил РусевКакво се случи в българската музика през септември?Музика