В приказния свят на „Златната ябълка“ – интервю с Димитър Петров

16.11.2015

Помните ли времето, в което баба ви разказваше приказки? Или онова, в което разлиствахте сами за първи път страниците на книгите, за да откриете нов вълшебен свят? Последвани от анимациите, с които сме израснали, тези вълшебни истории бяха част от детския ни свят. Съвсем наскоро у нас се появи един проект, който ни върна именно в това време, съчетавайки невероятно добре митология и съвременност.

Да, става въпрос за „Златната ябълка” и сме сигурни, че няма как да не сте чували за първия български фентъзи анимационен сериал, вдъхновен от митология и фолклор, в който ще се радваме на змейове, самодиви, горски духове, магически чанове, кукери, и, разбира се, Златната ябълка.

Днес излезе първият трейлър на сериала, а повече за него ни разказва Димитър Петров, създател на проекта.

Представи се – кой стои зад „Златната ябълка” освен теб?

Митко: Аз съм Митко и съм арт-директор и създател на проекта. Занимавам се с анимация от 16-годишен, а професионално – от както съм на 19. Завършил съм анимация в Уестминстърският Университет в Лондон, а малко след това започнах работа в Cartoon Network Studios Europe. От около 3 години обаче съм си обратно в България и работя по „Златната ябълка“.

Как дойде идеята за „Златната ябълка“?  Наистина до този момент не сме срещали подобен проект в България – каква е вашата цел?

Митко: Винаги съм изпитвал интерес към фолклора ни и като доста мои колеги съм се чудил защо досега няма такъв проект. Докато работех в Лондон видях как функционира едно от най-добрите студиа за анимационни сериали в света…и разбрах, че това е един сложен и страшно добре организиран процес. В крайна сметка обаче този процес се движи от хора с конкретни умения… и осъзнах, че нищо не пречи в България да се направи същото, защото основните хора са налице – имаме страхотни дизайнери и художници – но това, което липсва, е поле за изява.

За да могат да работят и да се развиват, повечето от тези дизайнери и художници или работят за чужди продукции, или са напуснали страната ни.

all_den_na_buditelite_illustration_colour_06 copy

Освен това забелязах, че чужденците или нищо не са чували за България, или не са чували особени хубави неща. За което донякъде и ние сме виновни – аз например почти не мога да се сетя за положителен български филм от последните години, който да не ни показва като гангстери и дребни печалбари. Което е жалко, защото ние можем да предложим много повече на света и защото тук има и страшно много честни и работливи хора. Така се роди идеята за „Златната ябълка“ – един проект с двойна кауза – хем да представим най-интересните аспекти от нашата култура по съвременен начин, хем да се развие анимацията като индустрия в България и да се даде поле за изява на талантливи български дизайнери и художници.

Каква е ролята на традицията за теб?

Митко: Традицията е нещо, което се изгражда като част от културата ни. Във фолклора ни например има едно страхотно отношение към природата, което намирам за страшно актуално и днес. Интересното при нас е, че за разлика от популярния западен фолклор, тук нещата не са толкова ясно разделени. Повечето фолклорни същества са персонификация на природата под една или друга форма, и точно като природата могат да бъдат както добри и да помагат, така и опасни и да вредят.

12232905_974579999304053_2404564778316002032_o

Как успявате да съчетаете модерното с история, митология?
Митко:
Ами, както споменах, фолклорът ни в основата си е доста съвременен като вярвания. Това, което ние правим е да вземем поуките от него и да ги сложим в един нов, оригинален сюжет, който да се развива в тази екзотична среда, изпълнена със змейове, кукери, самодиви и всякакви други интересни същества.

Какво те вдъхновява?
Митко:
Страхотните истории и невероятно богатият ни фолклор… както и това какви страхотни хора е имало и има в България, които въпреки всичко, остават тук и се борят за едно по-добро бъдеще.

По време на проучванията ми забелязах нещо много интересно – че самите ние сме забравили какъв народ сме били и какъв народ можем да бъдем. Постоянно се говори за българския манталитет и за това какви сме като народ…, но докато четях история и фолклор, и слушах възрастните хора какво ми разказват, осъзнах, че ние въобще не сме такива, каквито ни се повтаря. Българите всъщност са един страшно борбен, силен, горд и работлив народ… но като че ли малко сме започнали да го забравяме това. Надявам се чрез „Златната ябълка“ да успеем да припомним и на нас самите какви сме всъщност, както и да покажем най-интересното от културата ни пред цял свят.  

Освен това, чисто професионално, постоянно чета и се интересувам от новостите в анимацията и  страхотните неща, които правят колегите ми извън България. Интернет представя едно огромно знание, което е страшно полезно и винаги е пълно с интересни проекти и хрумки. 🙂

Samodivska_gora_03

С какво ще изненадате зрителите?

Митко: С първите анимационни самодиви, кукери, змейове, караконджули и всякакви други приказни същества, за които всички сме чували, но никой не е виждал като анимационни герои! С един интересен и съвременен сюжет, който обаче е поставен в една традиционна среда, базирана на нашия фолклор. Със смесицата между модерното и традиционното, както като визуален стил, така и като музика и история.

Коя е любимата ти приказка, приказен герой?

Митко: На мен любимите ми приказни същества са змейовете. Любима приказка ми е много трудно да избера, защото вече съм чел и слушал толкова много и всичките са страшно интересни и пълни с страхотни обрати и поуки.

А анимацията, която винаги те впечатлява?

Митко:  “Spirited Away” и “Принцеса Мононоке” на японското студио “Гибли”.

BalkandjiHeader

Кое е най-голямото предизвикателство при реализацията на „Златната ябълка“?

Митко: Да докажем, че зрителите имат интерес към такъв проект. Понеже, с малки изключения, никога досега не е правено нещо такова в България, доста често ни посрещаха със скептицизъм. За това и първият ни трейлър трябва да събере максимално много гледания – за да докажем на потенциални инвеститори и разпространители, че към един такъв сериал ще има интерес, не само от България, но и от цял свят. Това ще ни помогне да преборим скептицизма и да осигурим необходимото ни финансиране, за да можем да продължим работа по сериала и да успеем да направим всичките 24 епизоди по 24 минути.

Разкажи ни повече за сюжета 🙂 

Митко: Вихра е упорито 14-годишно момиче от град Хан. Тя е малко особена, защото има облак вместо коса. Това е така, защото Вихра е дъщеря на Вулкан Змей и Искра – кметицата на град Хан. Змейовете в нашия фолклор нямат нищо общо с дракони, а са персонификация на облаците и бурите. От техните мъгли и коси излизат облаците и мъглите, и Вихра е наследила облачната си коса от баща си. Освен Вихра, в района на град Хан живее и самодивата Тина-Пакостина, която има ангелски глас и като всички самодиви може да влияе на околната среда чрез своите песни и танци.

TGA_Header

В първия епизод на сериала се заражда конфликт между хората и духовете в град Хан, от където са Вихра и Тина-Пакостина, и те се отправят на пътешествие, за да открият златната ябълка и да спрат този конфликт.

Другите ни двама главни герои са братята Влад и Бран. Те идват от кукеровите планини, където всички горски духове и същества са много агресивни спрямо хората и всеки град си има собствен кукерски отряд, който да го пази. Те трябва да намерят златната ябълка, за да възстановят унищожения кукерски наръчник – книгата, която описва как се правят магическите чанове, и по този начин да спасят всички кукери. И за да постигнат целите си…те трябва да се съюзят с Вихра и Тина.

TGA_BRAN_KUKER

Братята кукери, които цял живот са обучавани да се бият с агресивни горски същества и духове ще трябва да се научат да вярват на Вихра – очевидна дъщеря на змей, с облак вместо коса, и на Тина-Пакостина – очевидна самодива. На Вихра и Тина пък ще се наложи да минат през Кукерските планини заедно с братята и за пръв път ще се сблъскат с агресивни горски същества и ще разберат, че светът хич не е толкова прост и ясно разделен, колкото си мислят.

Групата ни от главни герой ще преживее много приключения и много ще се променят, за да стигнат до златната ябълка. Обаче… ябълката е само една!  И всеки персонаж, който я търси, вярва, че неговата причина е по-важна, като освен нашите герои към ябълката са тръгнали същества и хора от цял свят.

Как си обяснявате големия интерес към анимацията – артът ви е невероятен, представянето до момента също, но очаквали ли сте този резултат?

Митко: Надявах се. 🙂 И силно се надявам реакцията към трейлъра да е още по-положителна, за да можем да продължим. Безкрайно благодарен съм за цялата невероятна подкрепа, която получихме дотук. Всички от екипа даваме всичко от себе си и съм много щастлив за невероятното количество работа и за страхотното качество, което успяваме да поддържаме, въпреки че нямаме никаква финансова подкрепа. С помощта на зрителите и с достатъчно интерес, този проект ще стане реалност.

Днес излезе първият трейлър – вълнувате ли се?

Митко: Много! Разработвам проекта вече над 3 години, и когато преди няколко месеца започнахме работа по трейлъра, усещането да видя как тези персонажи и този свят оживява беше неописуемо.

vihra

Моят любим герой е Вихра – обожавам косата й от облак. А кои са вашите любими герои и защо?

Митко: Моят е Вулкан Змей – бащата на Вихра. За него още не можем да разкажем твърде много обаче, защото го пазим в тайна до пускането на сериала. Освен това много харесвам Балканджиите като персонажи.

Какво бихте пожелали на читателите на Под моста и зрителите на „Златната ябълка”?

Митко: Да не спират да се борят за това, в което вярват, и винаги да носят духа на прекрасния ни фолклор.

И най-важното – кога ще можем да гледаме „Златната ябълка”? ☺

Митко: Всичко зависи от това как се възприеме трейлърът ни. При достатъчно популярност на проекта и необходимото ни финансиране ще ни отнеме около година и половина да направим целия първи сезон. Тук може би е мястото отново да напомня, че трейлърът е последното, което можем да направим без финансиране, и имаме нужда от помощта на зрителите, за да можем да продължим. Затова, ако ви харесва “Златната ябълка” и това, което сме направили дотук, покажете трейлъра ни и проекта на максимално много хора в и извън България. Имаме нужда от вашата помощ, за да може този проект да стане реалност.

Вижте трейлърът на „Златната ябълка“ – Тук!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йорданка ВеселиноваМики Маус на 91 години: как се създава най-известната мишка в света?18.11.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино